Ο Τραμπ στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Φυσικά αμετανόητος... | REUTERS/Joe Skipper
Επικαιρότητα

Μιλώντας σε συνέδριο-«reunion» της 6ης Ιανουαρίου, ο Τραμπ «θέτει» υποψηφιότητα για το 2024

«Μπορεί να αποφασίσω να τους νικήσω για τρίτη φορά» είπε με νόημα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε συνέδριο υπερσυντηρητικών και ακροδεξιών στο Ορλάντο και επαναλαμβάνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι του έκλεψαν τη νίκη
Protagon Team

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, στο συνέδριο της Ενωσης Αμερικανών Συντηρητικών στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου διαμένει μόνιμα πλέον. Το Conservative Political Action Conference είναι μια μάζωξη υπερσυντηρητικών Αμερικανών, στην οποία εφέτος παρέστησαν πολλοί οπαδοί της «λευκής ανωτερότητας», ακροδεξιοί που δεν διστάζουν να ποζάρουν με ασπροκόκκινα εμβλήματα που θυμίζουν σβάστικα, συνωμοσιολόγοι κάθε είδους –ήταν ένα «reunion της 6ης Ιανουαρίου», σχολίασε αναλυτής και δεν είχε άδικο.

Διότι ο Τραμπ, σαν να μην πέρασε μια μέρα, επανέλαβε τα ίδια που είχε πει εκείνη την εφιαλτική ημέρα στην Ουάσινγκτον, όταν ενθάρρυνε τον όχλο να καταλάβει το Καπιτώλιο. Επανέλαβε τους ίδιους ψευδείς ισχυρισμούς ότι αυτός είχε νικήσει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κατήγγειλε τους Big Tech ότι ήταν εναντίον του και τον φιμώνουν, επιτέθηκε στον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και στη συστημική ελίτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ετσι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024. «Μπορεί να αποφασίσω να τους νικήσω για τρίτη φορά», είπε με νόημα, επαναλαμβάνοντας και εμμέσως τον ισχυρισμό ότι είχε κερδίσει τον περασμένο Νοέμβριο –ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα, μολονότι δεν προσκόμισε καμία σχετική απόδειξη και ο Τζο Μπάιντεν ψηφίστηκε από 81 εκατ. Αμερικανούς, 7 εκατ. περισσότερους από τον Τραμπ.

Παρά τη δυσθυμία του για τη στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος –πολλοί τον αποκήρυξαν και επτά γερουσιαστές του κόμματος έσπασαν τη «γραμμή» και ψήφισαν πριν από δύο εβδομάδες για την καταδίκη του στο ερώτημα για το αδίκημα της «υποκίνησης σε στάση» (εδώ)– ο Τραμπ διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι δεν σκοπεύει να ιδρύσει νέο κόμμα. «Δεν ξεκινάμε νέα κόμματα. Έχουμε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Θα ενωθεί και είναι δυνατότερο παρά ποτέ. Δεν ιδρύω νέο κόμμα», τόνισε.

Έκανε το σχόλιο αυτό ενώ στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών έχει ξεσπάσει εσωκομματικός εμφύλιος ανάμεσα σε προσωπικότητες του κατεστημένου, όπως ο πρώην επικεφαλής της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, που αδημονούν να αφήσουν πίσω τον μεγιστάνα, και προσωπικότητες όπως ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ από τη Νότια Καρολίνα και ο Τεξανός Τεντ Κρουζ –άλλος αμετροεπής και αυτός, εγκατέλειψε τους πολίτες του όταν το Τέξας πληττόταν από τη φονική κακοκαιρία για να πάει για διακοπές στα ζεστά στο Μεξικό–, που πιστεύουν ότι το μέλλον του κόμματος είναι ο Τραμπ.

«Το κίνημά μας, που αποτελούν υπερήφανοι, σκληρά εργαζόμενοι αμερικανοί πατριώτες μόλις ξεκινάει, και στο τέλος θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε», επέμεινε ο Τραμπ. Οσο για τον Μπάιντεν; Αγνοώντας τι χώρα του παρέδωσε –διχασμένη από την τοξική ρητορική του και διαλυμένη από την πανδημία– είπε πως «κανένας μας δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο άσχημα θα πήγαινε και πόσο ακροαριστερά θα πήγαινε», ενθουσιάζοντας το φανατικό ακροατήριο που κατέκλυσε το ξενοδοχείο Hyatt.

Σύνεδροι χορεύουν το «YMCA» μετά την ομιλία Τραμπ (REUTERS/Octavio Jones)
Το «Make America Great Again» κυριάρχησε στο συνέδριο (REUTERS/Octavio Jones)
Πάντα θεατρικός, ο Τραμπ απευθύνεται στον Θεό (REUTERS/Joe Skipper)

Το συνέδριο των αμερικανών συντηρητικών συνηθίζεται να αποτελεί και μια πρώτη κομματική σφυγμομέτρηση. Σε ανεπίσημη δημοσκόπηση μεταξύ των συμμετεχόντων στο CPAC, το 95% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των πολιτικών του Τραμπ, ενώ το 68% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024. Ελαβε δε το 55% των ερωτηθέντων στο ερώτημα για το αν θα τον ψήφιζαν σε προκριματικές για το προεδρικό χρίσμα του 2024, ενώ δεύτερος ήταν με μεγάλη απόσταση ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις με (22%).

Ωστόσο, όπως υπενθύμισε το Politico, οι δημοσκοπήσεις στο CPAC δίνουν μεν ένα στίγμα, αλλά συχνά η πολιτική τύχη του πρώτου αλλάζει δραματικά. Το 2016 ήταν ο Τεντ Κρουζ που είχε επικρατήσει στο σχετικό δημοψήφισμα, με δεύτερο τον Μαρκ Ρούμπιο, γερουσιαστή της Φλόριντα –και οι δύο είδαν γρήγορα το πολιτικό άστρο τους να σβήνει, ως υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα. Το 2013, λίγους μήνες μετά την ήττα του Μιτ Ρόμνεϊ από τον Μπαράκ Ομπάμα, πρώτος στην κομματική έρευνα ήταν ο Ραντ Πολ, γερουσιαστής από το Κεντάκι –και αυτός δεν πήγε μακριά.

Μπορεί λοιπόν ο Τεντ Κρουζ να φώναζε από το βήμα του συνεδρίου ότι «ο Τραμπ ήρθε για να μείνει και δεν πάει πουθενά», αλλά ως το 2024 πολλά μπορούν να αλλάξουν.