Πού καταλήγουν οι βάρκες που μεταφέρουν, σχεδόν καθημερινά, εκατοντάδες πρόσφυγες στις ακτές της Ιταλίας; Κάποια από αυτά, σε φυλακή του Μιλάνου και από εκεί στο Βατικανό, χάρη στο πρόγραμμα «Μεταμόρφωση» της ιταλικής κυβέρνησης και του Πάπα Φραγκίσκου.
Στη φυλακή «Οπερα» της ιταλικής πόλης, κρατούμενοι που εργάζονται στο εκεί ξυλουργείο, πήραν το ξύλο από 10 βάρκες, οι οποίες έφτασαν φορτωμένες πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα και το μετέτρεψαν σε… βιολιά.
Τα βιολιά μεταφέρθηκαν στο Βατικανό, όπου τα ευλόγησε ο ίδιος ο πάπας, πριν λίγες ημέρες και στη συνέχεια θα δοθούν σε ορχήστρες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το δράμα των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους και τους 23.000 νεκρούς που έχουν πνιγεί στα νερά της από το 2014.
Σύμφωνα με τους Times, τέσσερις κρατούμενοι, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία κατασκευαστή έγχορδων μουσικών οργάνων, εργάστηκαν επί 2,5 μήνες για να κατασκευάσουν το πρώτο βιολί, το ξύλο του οποίου φέρει ακόμα τα αυθεντικά χρώματα της κάθε βάρκας.
Στη συνέχεια, οι κρατούμενοι θα κατασκευάσουν ένα δεύτερο βιολί, ένα βιολοντσέλο και μία βιόλα, ώστε να ολοκληρώσουν ένα μουσικό κουαρτέτο. Του χρόνου, ο στόχος του προγράμματος είναι ακόμα πιο φιλόδοξος, καθώς το σχέδιο είναι να κατασκευαστούν αρκετά όργανα για μία ορχήστρα, σύμφωνα με τον Αρνόλντο Μόσκα Μονταντόρι, τον διευθυντή του ιδρύματος που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.
«Τα όργανα θα τα δανείσουμε στις ορχήστρες που τα θέλουν για να επικοινωνήσουμε το δράμα των προσφύγων και να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νικολάε, ένας από τους κρατούμενους που εργάστηκαν στην κατασκευή του βιολιού, είπε: «Μπορείς να φανταστείς πόσος πόνος είναι συνδεδεμένος με αυτό το σκάφος, αυτό το κομμάτι ξύλου. Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν» πόσο υποφέρουν οι πρόσφυγες.
Ο Αντρέα, άλλος ένας κρατούμενος, είπε: «Θέλουμε να δώσουμε φωνή σε αυτούς που πια δεν έχουν».
Το πρόγραμμα έχει επίσης στόχο την εκπαίδευση των κρατουμένων για τη ζωή εκτός φυλακής, σύμφωνα με τον διευθυντή της φυλακής, Σίλβιο Ντι Γκρεγκόριο.
«Οι “φιλοξενούμενοί μας”, που έχουν διαπράξει εγκλήματα, πρέπει να ξαναχτίσουν το μέλλον τους, όπως αυτό το κομμάτι ξύλου, που έχει δει πόνο, θα γίνει μουσικά όργανα», είπε.
Ο επαγγελματίας βιολιστής Κάρλο Λατζαρόνι δοκίμασε το βιολί και είπε ότι ο ήχος του είναι εφάμιλλος με αυτόν ενός βιολιού από κορυφαίο κατασκευαστή. «Η ιδέα ότι αυτό το ξύλο θα γινόταν ένα μουσικό όργανο με τέτοιο ήχο, είναι ένα θαύμα. Οταν κλείνω τα μάτια, σχεδόν δεν καταλαβαίνω τη διαφορά», είπε ενθουσιασμένος.