Τρεις εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ξανά την Δευτέρα κατά της χούντας στις μεγάλες πόλεις.
Οι διαδηλωτές απέτισαν φόρο τιμής στο πρώτο θύμα της στρατιωτικής καταστολής, μια νεαρή γυναίκα που αναδείχθηκε σε είδωλο της αντίστασης κατά της χούντας.
Η κηδεία της Μία Τουάτε Τουάτε Κενγκ, η οποία τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι και πέθανε την Παρασκευή, έγινε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου, παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, παρά τις προειδοποιήσεις των στρατιωτικών ότι θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον τους.
Σηκώνοντας τα τρία δάκτυλα του χεριού τους, ως ένδειξη αντίστασης, το πλήθος άρχισε να φωνάζει, μόλις το φέρετρο πέρασε από το σημείο: «Κάτω η δικτατορία», «Θα πολεμήσουμε έως τη νίκη».
«Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος», είπε ένας 26χρονος διαδηλωτής στη Γιανγκόν, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
Οι διαδηλωτές ονόμασαν τις συγκεντρώσεις της Δευτέρας, «η επανάσταση των πέντε δύο», από την ημερομηνία 22-2-2021.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Μανταλέι, θέατρο χθες των φονικότερων ταραχών μετά το πραξικόπημα, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν πάει για να στηρίξουν τους απεργούς ενός ναυπηγείου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά του πραξικοπήματος. Δύο άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους.
Οι διαδηλωτές, νέοι στην πλειοψηφία τους, απαιτούν την απελευθέρωση της νομπελίστριας Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την επιστροφή της στην εξουσία.
Μετά τους θανάτους των τριών διαδηλωτών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα αυστηρά μέτρα κατά της χούντας.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα σε βάρος όσων ασκούν βία εναντίον του λαού της Μιανμάρ καθώς απαιτεί την αποκατάσταση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βιρμανίας», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν, χρησιμοποιώντας την παλιά ονομασία της χώρας.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στον νέο «πρόεδρο» της Μιανμάρ, τον υπουργό Αμυνας, ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και σε βάρος τριών εταιρειών ελεγχόμενων από τον στρατό, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ημιπολύτιμων και πολύτιμων λίθων.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε επιπλέον κυρώσεις σε βάρος δύο ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ, που κατηγορούνται πως έπαιξαν ρόλο-κλειδί στο πραξικόπημα.
«Αν υπάρξει περισσότερη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, ο βιρμανικός στρατός θα ανακαλύψει ότι οι σημερινές κυρώσεις είναι απλά οι πρώτες», διεμήνυε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όταν ανακοίνωσε τα μέτρα, την 11η Φεβρουαρίου.