Ο Κώστας Σημίτης δεν μίλησε πολύ —μετρημένα δύο λεπτά. Μίλησαν όμως πολλοί άλλοι για εκείνον στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του, το βράδυ της Δευτέρας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση: μηνύματα έστειλαν ακόμα και ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ζακ Ντελόρ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ρομάνο Πρόντι κ.ά. Και άλλωστε μιλάει και θα μιλάει το έργο του, ως Πρωθυπουργού του εκσυγχρονισμού της χώρας.
Ο κ. Σημίτης, στα 88 του χρόνια πια, είπε κλείνοντας την εκδήλωση:
«Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους».
Ο πρώην Πρωθυπουργός (1996 – 2004), αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Αννα Διαμαντοπούλου, και τους άλλους ομιλητές καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση — «ο Πρωθυπουργός είναι εδώ με μας» είπε κάποια στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χειροκροτήθηκε— τόνισε:
« Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα».
Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πώς είναι δύο λέξεις κλειδιά: «το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο».
«Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.
Και ήταν πράγματι κόσμος πολύς και πολύ σημαντικός στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Εκτός της κυρίας Σακελλαροπούλου και του κ. Μητσοτάκη, το «παρών» έδωσαν σύμβολα του πασοκικού εκσυγχρονισμού, από τον Βαγγέλη Βενιζέλο ως τον νυν υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και από τον Κώστα Λαλιώτη και τον Κώστα Σκανδαλίδη ως τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Ήταν επίσης παρούσες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού στις κυβερνήσεις Σημίτη και η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συνεργάστηκε στενά και παραγωγικά με τον τιμώμενο, στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Παρών ήταν και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ήταν και ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά αυτόν δεν τον λες απαραίτητα και τόσο εκσυγχρονιστή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία «άνοιξε» η Άννα Διαμαντοπούλου, προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή και το έργο του πρωήν πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κυρία Διαμαντοπούλου υποστήριξε πως «η λεπτομερής αποτίμηση του έργου ενός από τους σημαντικότερους πρωθυπουργούς και τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς ευρωπαϊστές, θα αναλυθεί και θα εκτιμηθεί από τις επόμενες γενιές». «Θέλουμε σήμερα να τιμήσουμε με το μυαλό μας και την ψυχή μας, έναν γενναίο, σπουδαίο, εξαιρετικά σεμνό άνθρωπο», πρόσθεσε ακόμη.
Στο πάνελ της εκδήλωσης βρέθηκαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας – ο οποίος συντόνιζε την συζήτηση -, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Βούλγαρης και ο πρέσβης επί τιμή Αριστείδης Αγαθοκλής.
Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη, εκθείασε το οικονομικό σχέδιο που εφαρμόστηκε επί πρωθυπουργίας του για την είσοδο στο ευρώ, ο κ. Βούλγαρης μίλησε για το πολιτικό νόημα της Εποχής Σημίτη και ο κ. Αγαθοκλής για τη σημασία και το τρόπο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το Ελσίνκι.