Ο Σι Τζινπίνγκ καλωσορίζει τον Ολαφ Σολτς στο Παλάτι του Λαού | Kay Nietfeld/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Μια συνάντηση μέσα στο «χάος»: Οσα είπαν ο Ολαφ Σολτς με τον Σι Τζινπίνγκ

Αφού υπεβλήθη σε τεστ για κορονοϊό στο αεροπλάνο (!), ο γερμανός καγκελάριος έγινε ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της ΕΕ και των G7 που συναντά τον κινέζο πρόεδρο διά ζώσης, σε μια επίσκεψη στο Πεκίνο που όπως το περιέγραψε ο οικοδεσπότης, έγινε «σε καιρούς αλλαγών και χάους» με διακύβευμα την παγκόσμια ειρήνη –και όχι μόνο: υπάρχει και η COSCO...
Protagon Team

Είναι μια επίσκεψη που ακροβατεί ανάμεσα στους πολιτικούς συμβολισμούς και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα –όπως αυτά ορίζονται από δύο βιομηχανικές υπερδυνάμεις.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, αφίχθη το πρωί της Παρασκευής στο Πεκίνο για να συναντήσει τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, των όσων δραματικών συνέβησαν στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας –μιας κομματικής διαδικασίας που έδωσε διαστάσεις… μαοκικές στην ηγεσία του 69χρονου κινέζου ηγέτη–  αλλά και της ευρύτερης έντασης που υπάρχει –και με τις ΗΠΑ– για το ακανθώδες θέμα της Ταϊβάν.

Πέρα από αυτά, ο Σολτς έγινε και ο πρώτος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των G7 που επισκέπτεται την Κίνα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία της Covid-19, η οποία ως γνωστόν ξέσπασε πριν τρία χρόνια στην πόλη Γουχάν και μεγέθυνε την καχυποψία της Δύσης για τους χειρισμούς του Πεκίνου. Του το υπενθύμισαν εξάλλου και οι ιατροί με τις λευκές στολές που εισέβαλαν στο αεροπλάνο της καγκελαρίας κατά την προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου για να τον υποβάλλουν, αυτόν και όλη τη γερμανική αντιπροσωπεία που αποτελείτο και από επιχειρηματίες, σε τεστ για κορονοϊό.

Οπως ανέφερε ο Guardian, υστερα από αυτή τη διαδικασία, ο καγκελάριος οδηγήθηκε στον ξενώνα του Ντιαουϊτάι και μόνο αφού ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι είναι αρνητικός στην Covid-19 έγινε δεκτός στο Παλάτι του Λαού από τον Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Σολτς αναμενόταν να έχει συνάντηση και με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ.

Οι αντιπροσωπείες Κίνας και Γερμανίας στη συνάντηση στο Παλάτι του Λαού (Kay Nietfeld/Pool via REUTERS)

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η επίσκεψη στο Πεκίνο του Oλαφ Σολτς «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» της Κίνας με τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους διά ζώσης συνάντηση από την ημέρα που ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς ανέλαβε την καγκελαρία της Γερμανίας, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι ως μεγάλα έθνη με επιρροή η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο σε αυτή την περίοδο «περίοδο αλλαγών και αναταραχής» για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Οσο οι αρχές μας για αμοιβαίο σεβασμό βρίσκουν κοινό έδαφος παρά τις διαφορές μας… η γενική κατεύθυνση των διμερών μας σχέσεων δεν θα αλλάξει και ο ρυθμός της προόδου θα είναι σταθερός» είπε ο Σι Τζιμπίνγκ, για να προσθέσει: «Τώρα η παγκόσμια κατάσταση είναι σύνθετη και ευμεταύλητη. Ως δυνάμεις με επιρροή, η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν σε καιρούς αλλαγών και χάους για να συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη και στην ανάπτυξη».

Στη διάρκεια γεύματος που ακολούθησε ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε στον γερμανό καγκελάριο πως είναι εύκολο να καταστραφεί η πολιτική εμπιστοσύνη, αλλά δύσκολο να ανοικοδομηθεί και πως αμφότερες οι πλευρές είναι ανάγκη να την προστατεύσουν, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Ο Σι είπε επίσης στον Σολτς ότι η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να φροντίζουν για τα βασικά συμφέροντα η μία της άλλης.

Σύμφωνα με ρεπόρτερ του Reuters που ακολουθούσε τη γερμανική αντιπροσωπεία, ο Σολτς είπε στον πρόεδρο Σι ότι ήταν καλή η συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο σε αυτούς τους καιρούς έντασης και του κατέδειξε το πρόβλημα που συνιστά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη.

Παρέμβαση Σι στον Πούτιν ζητά η Γερμανία

Ο γερμανός καγκελάριος ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Σι και εγώ συμφωνούμε ότι οι ρωσικές απειλές με πυρηνικά όπλα είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Με τη χρήση πυρηνικών όπλων, η Ρωσία θα περνούσε τη γραμμή που χαράσσεται από κοινού με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Σολτς κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κετσιάνγκ. Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στην Κίνα ως «μεγάλη χώρα», τονίζοντας ότι, «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει επίσης ευθύνη για την ειρήνη στον κόσμο». Όπως είπε, τόνισε στον πρόεδρο Σι ότι «είναι σημαντικό για την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Κατά τα άλλα ο γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε τον Σι Τζινπίνγκ ότι η πρόθεσή του είναι να «αναπτυχθεί περαιτέρω» η οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, παρά τις «διαφορές απόψεων» των κυβερνήσεων των δύο χωρών. «Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες», τόνισε ο Ολαφ Σολτς στον κινέζο ηγέτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σολτς δεν επισκέπτεται το Πεκίνο στην καλύτερη δυνατή στιγμή: η Γερμανία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, υψηλό πληθωρισμό και το φάντασμα της ύφεσης της χτυπά την πόρτα, επομένως η διαπραγματευτική του δύναμη δεν είναι μεγάλη –έχει ανάγκη τις κινεζικές επενδύσεις και την οικονομική βοήθεια του Σι Τζινπίνγκ.

Ο ίδιος, βέβαια, ο Σολτς, σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, είχε διαμηνύσει πως ταξίδεψε στο Πεκίνο «ακριβώς επειδή το δόγμα “business as usual” δεν είναι επιλογή στις παρούσες συνθήκες. Είναι σαφές ότι αν η Κίνα αλλάξει, ο τρόπος που εμείς συνεργαζόμαστε με την Κίνα πρέπει να αλλάξει» έγραψε ο γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας» από μία χώρα.

Το λιμάνι του Αμβούργου στην COSCO

Το θέμα είναι πιο περίπλοκο καθώς ο Σολτς επισκέπτεται την Κίνα, ενώ υπάρχει η κυοφορούμενη συμφωνία της κινεζικής COSCO –γνωστής μας από την παρουσία της στον Πειραιά– να αναλάβει τον έλεγχο του τεράστιου λιμανιού του Αμβούργου –πόλης της οποίας ο σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας είχε διατελέσει δήμαρχος.

Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, που έχει έδρα το Αμβούργο, σχολίασε:

«Δεν πέρασε καιρός από τότε που η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του πολέμου αποκάλυψαν το πόσο επικίνδυνο είναι για τη Γερμανία να εξαρτάται από μία απολυταρχική δύναμη. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομίας και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επέμειναν σταθερά να εγκαταλείψουν την συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου (με την κινεζική COSCO). Ωστόσο το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο με τον πρώην δήμαρχο του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, αποφάσισαν υπέρ της.

»Στην πραγματικότητα, το Αμβούργο είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα λιμάνια στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμη πουλήσει μετοχές τερματικού σταθμού στην COSCO. Και τα μειονεκτήματα είναι ήδη εμφανή για τους Γερμανούς – καθώς και το πώς έτσι ενισχύεται ο ανταγωνισμός: Όσο μεγαλύτερο το μερίδιο της COSCO στους τερματικούς σταθμούς, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για ένα λιμάνι να συγκεντρώσει περισσότερες από τις τεράστιες εμπορικές ροές».