Μέχρι δύο παιδιά. Ως εκεί φτάνουν τα χρήματα που διαθέτει το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στις μητέρες φορολογικές ελαφρύνσεις. «Από το τρίτο και μετά δεν έχουμε καμία ευθύνη» μοιάζει να λέει η κυβέρνηση, εκτός αν… Εκτός αν το τρίτο παιδί είναι «προϊόν» σεξουαλικής βίας. Μάλιστα. Για να λάβει μία μητέρα την επιπλέον ελάφρυνση που ως πρότινος δικαιούνταν για το τρίτο της παιδί θα πρέπει τώρα να αποδείξει σε γιατρούς, νοσοκόμες, προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, πιθανόν και σε δικαστές ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησής της αλλά ο καρπός ενός απεχθούς εναντίον της εγκλήματος.
Οι αντιδράσεις πολλές και από πολλές πλευρές. Οπως αναφέρει ο βρετανικός Ιndependent μία νεαρή βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, η Αλισον Τιούλις, ζήτησε από τον πρόεδρο της βρετανικής Βουλής τη διεξαγωγή έκτακτης συζήτησης για τη ρύθμιση, γνωστή στη Βρετανία με τον ανατριχιαστικό όρο «ρήτρα βιασμού», ενώ δημοσιοποίησε στο facebook ένα βίντεο στο οποίο επικρίνει με σφοδρότητα την κυβέρνηση.
Η ρύθμιση πρόκειται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Απριλίου. Η Τιούλις ισχυρίζεται ότι το προσωπικό που δυνητικά μπορεί να χειριστεί τέτοιες υποθέσεις, 660.000 νοσοκόμοι, γιατροί και υπάλληλοι κοινωνικών υπηρεσιών, είναι προς το παρόν εντελώς ανεκπαίδευτο για να αντιμετωπίσει καταστάσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς.
«Το προσωπικό θα ζητάει από θύματα σεξουαλικής βίας να προσφέρουν αποδείξεις ότι όντως υπέστησαν βιασμό προκειμένου να λάβουν τις ελαφρύνσεις. Στα άτομα αυτά δεν έχει δοθεί καμία οδηγία, καμία εκπαίδευση και καμία συμβουλή για πώς θα πρέπει να ενεργήσουν και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό» δήλωσε στη βουλή η Τιούλις. «Ζητώ την έκτακτη συζήτηση στη Βουλή ώστε να αναδειχθεί η τραυματική εμπειρία που πρόκειται να βιώσουν εκ νέου τα θύματα βιασμού» προσέθεσε η νεαρή βουλευτής.
Οι βρετανοί συντηρητικοί πάντως επιμένουν στην απόφασή τους. Τα στοιχεία που θα δίνονται από τις μητέρες στις κοινωνικές υπηρεσίας θα θεωρούνται «εξαιρετικά ευαίσθητα» ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες και θα χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή από τις υπεύθυνες υπηρεσίες ενώ το υπουργείο Υγείας πρόκειται σύντομα να εκδώσει οδηγίες προς το προσωπικό που θα χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις.
Πάντως η ρύθμιση έρχεται σε μία περίοδο που η Βρετανία λαμβάνει μία σειρά από αποφάσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών. Σε αυτή τη γραμμή κινείται και μία υπό συζήτηση ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει σε γυναίκες θύματα βιασμού να αποφεύγουν το μαρτύριο της εξέτασης στο δικαστήριο μπροστά στους θύτες τους. Στο εξής, εφόσον το επιθυμούν, η κατάθεσή τους θα βιντεοσκοπείται και θα έχει την ίδια αξία για το δικαστήριο σαν να ήταν οι ίδιες παρούσες.