| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μια «νατοϊκή» τράπουλα για τους ουκρανούς μαχητές

Οι δεσμίδες που απέστειλε το αμερικανικό Πεντάγωνο στα ουκρανικά στρατεύματα αποτελούνται από 52 φύλλα. Στο καθένα απεικονίζονται και διαφορετικά οπλικά συστήματα –από άρματα μάχης και ελικόπτερα μέχρι εκτοξευτήρες ρουκετών– που έχουν προσφέρει στο Κίεβο χώρες της Δύσης
Protagon Team

Πριν από είκοσι χρόνια, το Πεντάγωνο είχε μοιράσει στις δυνάμεις του στο Ιράκ τράπουλες, τα χαρτιά των οποίων έφεραν φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν και των ανώτατων επιτελών του, θέλοντας έτσι να συνδράμει στο ανθρωποκυνηγητό για τον ιρακινό δικτάτορα και τους συνεργάτες του. Σήμερα, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο με στόχο (αν και όχι δηλωμένο) να μάθουν οι μαχόμενοι Ουκρανοί να αναγνωρίζουν την πληθώρα όπλων Νατοϊκών δυνάμεων που έχουν αποσταλεί και εξακολουθούν να αποστέλλονται στην Ουκρανία.  

Η κάθε νέα δεσμίδα αποτελείται από 52 φύλλα, στο καθένα από τα οποία απεικονίζεται ένα διαφορετικό οπλικό σύστημα –από άρματα μάχης και ελικόπτερα μέχρι εκτοξευτήρες ρουκετών–, συν δύο τζόκερ. Μιλώντας στους New York Times, εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε πως η νέα τράπουλα εστιάζεται σε οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ που διαθέτουν χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ατλαντική Συμμαχία. Και παρότι δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ουκρανία, στη νέα τράπουλα απεικονίζονται τα οχήματα, τα αεροσκάφη και τα οπλικά συστήματα που έχουν προσφέρει χώρες της Δύσης στη χώρα που θα ήθελε αλλά δεν μπορεί να κατακτήσει ο Πούτιν.

Ο άσσος σπαθί, για παράδειγμα, απεικονίζει το M270 MLRS, έναν αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρα πυραύλων ακριβείας, παρόμοιο με τον Himars, που απέστειλε η Βρετανία στην Ουκρανία πέρυσι. Το οκτώ καρό είναι το Dana SPH, ένα αυτοκινούμενο τροχοφόρο πυροβόλο που παραγόταν στην Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και φέρεται ότι η Τσεχία και η Σλοβακία προσέφεραν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, είναι αλήθεια πως στην εμπόλεμη χώρα δεν έχουν αποσταλεί όλα τα οπλικά συστήματα που απεικονίζονται στα φύλλα της νατοϊκής τράπουλας του Πενταγώνου. Το εννιά καρό (επάνω αριστερά) είναι το Warrior, ένα βρετανικό άρμα μάχης που πρόκειται σύντομα να αποσυρθεί και η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ότι το έστειλε στην Ουκρανία, παρότι το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί δημοσίως. Ενα παρόμοιου τύπου γαλλικό όχημα, το AMX 10P, φιγουράρει επίσης (επάνω δεξιά) στην τράπουλα, αν και κυκλοφόρησαν μόνον ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει μερικά στην Ουκρανία.

Η βρετανική Telegraph αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως το 2019 η Διοίκηση Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ άρχισε να τυπώνει τράπουλες «Αναγνώρισης Εξοπλισμών ανά τον Κόσμο», με κινεζικά, ρωσικά και ιρανικά οπλικά συστήματα με τα οποία θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι κάποια στιγμή αμερικανοί στρατιώτες. Σημείωσαν τεράστια επιτυχία μεταξύ των στρατιωτών και αυτή η νέα εκδοχή με οπλικά συστήματα φιλικών δυνάμεων αποτελεί απλώς τη συνέχεια.

Οι στρατοί χρησιμοποιούν τράπουλες για την εκπαίδευση των στρατιωτών τους τουλάχιστον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Βρετανία να τυπώνει τότε δεσμίδες για την αναγνώριση των αεροσκαφών των συμμαχικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Αξονα.

Κατά τον Α’ Πόλεμο του Κόλπου οι ΗΠΑ τύπωσαν τράπουλες με τα οπλικά συστήματα που διέθετε το ιρακινό καθεστώς εκείνη την περίοδο, ενώ το 2003 κυκλοφόρησε η τράπουλα με τα πρόσωπα του Σαντάμ Χουσεΐν και των πιο υψηλόβαθμων από του αξιωματούχους του. 

Οσον αφορά τον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία, η στρατιωτική βοήθεια που έχουν ήδη προσφέρει ή δεσμευθεί να προσφέρουν χώρες της Δύσης στο Κίεβο από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 ανέρχεται ήδη σε περισσότερα από 62 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Κιέλου.

Οπότε, δεν προκαλεί εντύπωση ότι έχουν προσφέρει στο Κίεβο τόσα πολλά και διαφορετικά οπλικά συστήματα. Φαίνεται, όμως, πως αυτή η πληθώρα δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά τη διοικητική μέριμνα, με ορισμένους αξιωματικούς της Διοίκησης Υποστήριξης του ουκρανικού στρατού να έχουν ήδη εκφράσει παράπονα.

Μεταξύ αυτών των όπλων περιλαμβάνονται τουλάχιστον έξι διαφορετικοί τύποι αυτοκινούμενων πυροβόλων, περισσότερα από πέντε συστήματα αεράμυνας και πολλά τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα. Την περασμένη Δευτέρα η Ουκρανία ανακοίνωσε πως παρέλαβε και το πρώτο από τα 14 συνολικά βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 που δεσμεύθηκε να παράσχει η Βρετανία στο Κίεβο, καθώς επίσης και το πρώτο γερμανικής κατασκευής τανκ Leopard 2, ενώ πρόκειται να παραλάβει και αμερικανικά Abrams.