Oι Μαλδίβες, μια χώρα που αποτελείται κατά 99% από νερό και είναι κάτι σαν… παιδική χαρά για τους πλούσιους, θα πίστευε κανείς ότι είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να φιλοξενεί και να εξυπηρετεί την ελίτ των γιοτ. Τα 172 πολυτελή θέρετρα του αρχιπελάγους, πολλά από τα οποία είναι κτισμένα σε ιδιωτικά νησιά, προσφέρουν κάθε πιθανή άνεση. Από τις παροχές έλειπε, όμως, μια ειδικά κατασκευασμένη μαρίνα για σούπεργιοτ: μια κραυγαλέα παράλειψη που, σύμφωνα με την Τelegraph, η Atoll Estates επιχειρεί να εξαλείψει.
Η εταιρεία, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκάλυψε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη μιας τουριστικής επιχείρησης πέντε αστέρων, σε μια φυσική λιμνοθάλασσα στη Νότια Ατόλη του Μαλέ. Σε απόσταση μόλις 35 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Μαλέ –το οποίο επεκτείνεται ώστε να καλύψει τις ανάγκες των κατ’ εκτίμηση 4,3 εκατ. ταξιδιωτών που φθάνουν κάθε χρόνο–, τα νησιά Ζαμάνι θα αποτελούνται από τρία μεμονωμένα θέρετρα σε οκτώ νησιά. Σχεδιασμένο σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Killa Design από το Ντουμπάι, το πρότζεκτ υπόσχεται να φιλοξενήσει την πρώτη αποκλειστική μαρίνα για σούπεργιοτ στο νησιωτικό σύμπλεγμα.
«Παρέχοντας υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, η μαρίνα θα προσελκύσει περισσότερους λάτρεις των γιοτ στην περιοχή» δηλώνει στην Telegraph ο Αμίτ Ματζουμντέρ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Atoll Estates, ο οποίος πιστεύει ότι η εισροή θα τονώσει τον τοπικό τουρισμό. «Η αυξημένη κίνηση των γιοτ θα προωθήσει την ανάπτυξη σχετικών υπηρεσιών και υποδομών, καθιερώνοντας περαιτέρω τις Μαλδίβες ως κορυφαίο παγκοσμίως προορισμό για γιοτ».
Η αρχική φάση της ανάπτυξης, που θα ξεκινήσει το 2026, περιλαμβάνει το πρώτο από τα τρία θέρετρα, το οποίο θα αποτελείται από μια συλλογή ιδιωτικών κατοικιών, καθεμία με ιδιωτική προβλήτα για γιοτ. Θα περιλαμβάνεται επίσης ο δια βίου ελλιμενισμός στη μαρίνα (μόλις ολοκληρωθεί). Το δεύτερο («μόνο για ενήλικες») θέρετρο απευθύνεται σε οικογένειες και ζευγάρια άνω των 21 ετών, ενώ το τρίτο θέρετρο θα διαθέτει συνολικά 300 δωμάτια και ιδιωτικό κλαμπ μόνο για μέλη.
Οι εγκαταστάσεις της μαρίνας στα νησιά Ζαμάνι θα εκτείνονται σε 60.000 τ.μ. Από τις 120 θέσεις για γιοτ, οι 60 θα είναι αφιερωμένες σε σούπεργιοτ μήκους άνω των 30 μ., με ένα αγκυροβόλιο στην αποβάθρα για γιοτ έως και 200 μέτρα. Αλλες ανέσεις του θερέτρου περιλαμβάνουν το πρώτο ιατρικό σπα στη χώρα, προσωπική υπηρεσία μπάτλερ και 28 χώρους για φαγητό και ποτό, συμπεριλαμβανομένου ενός υποβρύχιου εστιατορίου.
Περίπου 70 έως 100 μεγάλα μηχανοκίνητα και ιστιοπλοϊκά γιοτ εμφανίζονται ετησίως στα ύδατα των Μαλδίβων. Η στρατηγική θέση της χώρας στον Ινδικό Ωκεανό την καθιστά επίσης έναν βολικό σταθμό για σκάφη αναψυχής που ταξιδεύουν μεταξύ Μέσης Ανατολής, νοτιοανατολικής Ασίας και ινδικής υποηπείρου. Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι Μαλδίβες υποδέχτηκαν περισσότερα γιοτ από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη το 2023, ξεπερνώντας ελαφρώς την Ταϊλάνδη.
«Τα τελευταία 20 χρόνια το μοντέλο τουρισμού των Μαλδίβων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρο και με αρκετά χαμηλό ρίσκο» λέει στην Telegraph ο Σπλίντερ Φάνγκμαν, μεσίτης σκαφών αναψυχής. «Μια μαρίνα για σούπεργιοτ αποτελεί ένα νέο στοίχημα – εφόσον, βέβαια, τα γιοτ τη χρησιμοποιήσουν».
Για σκάφη άνω των 70 μ., που μπορούν να αγκυροβολήσουν για εβδομάδες, η τρέχουσα έλλειψη υποδομής των Μαλδίβων δεν αποτελεί πρόβλημα. Γιοτ όπως το μήκους 134 μ. Serene και το 97 μ. Faith είναι αυτάρκη πλωτά θέρετρα, εξοπλισμένα με τις δικές τους ανέσεις υψηλής τεχνολογίας. Ο ανεφοδιασμός καυσίμων γίνεται από πλοίο σε πλοίο με τη χρήση μιας μεγάλης φορτηγίδας, που εξυπηρετεί ιδιωτικά νησιωτικά θέρετρα. Αν και ο ελλιμενισμός σε μαρίνα αποτελεί μια ελκυστική προοπτική, δεν είναι και απαραίτητη, σημειώνει ο Φάνγκμαν, ειδικά για όσους ιδιοκτήτες επιδιώκουν απόλυτη ιδιωτικότητα.
Για μικρότερα γιοτ, που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες μιας μαρίνας, η διέλευση του Ινδικού Ωκεανού είναι δύσκολη. Οι Μαλδίβες βρίσκονται σε καλή θέση για γιοτ προερχόμενα από την Ασία, ενώ τα πλοία που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή τις θεωρούν ελκυστική εναλλακτική λύση στα πολυσύχναστα αγκυροβόλια της Καραϊβικής.
Η κυβέρνηση των Μαλδίβων έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη διερεύνηση νέων τουριστικών τομέων, πέρα από ξενοδοχεία και θέρετρα, επιθυμώντας να καθιερώσει τις Μαλδίβες ως το «ανατολικό πάρκινγκ» των σούπεργιοτ.