Μια τεράστια τροπική καταιγίδα, που κινήθηκε προς τα δυτικά κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού τον Μάρτιο, χτύπησε την Μαδαγασκάρη και μαζί το πιο γλυκό άρωμα του κόσμου. Ο κυκλώνας Έναγουο έπληξε τη Μαδαγασκάρη, με αποτέλεσμα μια τρομερή ζημιά στην μεγαλύτερη παραγωγό χώρα βανίλιας του κόσμου.
Στη συνέχεια προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο βανίλιας ανεβάζοντας τις τιμές σε ύψη ρεκόρ, πάνω από 600 δολάρια (509 ευρώ) ανά κιλό. Εντωμεταξύ καθώς οι μαδαγασκαρινοί γεωργοί προσπαθούν να ανακάμψουν, αναφέρει το Quartz, οι αυξήσεις έχουν μετακυλιστεί στους καταναλωτές σε μέρη χιλιάδες μίλια μακριά από τη νησιωτική χώρα.
Στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα προϊόντα με άρωμα βανίλιας, που κυκλοφορούν στην αγορά, περιέχουν τεχνητές αρωματικές ουσίες, όπως η συνθετική βανιλίνη. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τρόφιμα, τα οποία παρασκευάζονται χωρίς τεχνητές ουσίες, είναι μεγάλο. Αλλά οι τιμές των προϊόντων, που περιέχουν φυσική βανίλια, δεν μπορούν πλέον να διατηρηθούν σταθερές.
Στη Βοστώνη, ένας ιδιοκτήτης παγωτατζίδικου δήλωσε στην Boston Globe ότι οι συσκευασίες βανίλιας σε κενό αέρος κόστιζαν 135 ευρώ το κιλό (72 δολάρια ανά λίβρα). Λίγο μετά την καταιγίδα, όμως, η τιμή αυξήθηκε κατά 344% φθάνοντας τα 598 ευρώ το κιλό (320 δολάρια ανά λίβρα). Και στο Λονδίνο, σύμφωνα με τους Financial Times, η πολυτελής αλυσίδα ιταλικού παγωτού Oddono αναγκάστηκε να βγάλει το παγωτό βανίλια από το μενού της εξαιτίας των υψηλών τιμών.
Στην Ελλάδα οι τιμές της βανίλιας Μαδαγασκάρης έχουν εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο. Από τα 90 λεπτά του ευρώ που κόστιζε ο λοβός της βανίλιας στο μαγαζί των αδελφών Χατζηγεωργίου στην οδό Ευριπίδου (ο αθηναϊκός δρόμος των μπαχαρικών), έχει σκαρφαλώσει στα 4,80 ευρώ. Και τα αποθέματα τελειώνουν: «Η τιμή της βανίλιας Μαδαγασκάρης είναι απαγορευτική προς το παρόν. Θα σταματήσουμε να εισάγουμε και θα περιμένουμε να πέσει πάλι», μας είπε ο Στέφανος Χατζηγεωργίου.
Ο αντίκτυπος του κυκλώνα ήταν μια παγκόσμια υπενθύμιση για το πόσο πολύ μπορεί να αποδιοργανώσει τις αλυσίδες εφοδιασμού ένα καιρικό φαινόμενο, εάν χτυπήσει μια σημαντική γεωργική περιοχή, όπως η Μαδαγασκάρη, όπου οι αγρότες παράγουν πολύ περισσότερη βανίλια από οποιασδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου.
Πριν από την καταιγίδα, διεθνείς έμποροι βανίλιας, όπως η Eurovanille, προσδοκούσαν ότι η φετινή συγκομιδή της Μαδαγασκάρης θα ήταν κατά 30% μεγαλύτερη σε σχέση με το 2016. Αυτή η εκτίμηση, όμως, μειώθηκε κατά το ήμισυ εξαιτίας του τυφώνα.
Μετά την καταιγίδα, η εταιρεία ανέφερε, ακόμη, ότι οι αγρότες αναγκάστηκαν φέτος να κάνουν πρόωρη συγκομιδή, πριν ωριμάσουν πλήρως οι καρποί της βανίλιας, από το φόβο της κλοπής των φυτών τους. Πράγματι, μετά τον τυφώνα, παρά την αυξημένη αστυνομική παρουσία, οι κλοπές των φυτών αυξήθηκαν.
Αυτά το είδος των αναταραχών και των υψηλών τιμών έχει μεγάλη σημασία για διεθνείς επιχειρήσεις, όπως η γερμανική Symrise, που πωλούν αρώματα σε εταιρείες τροφίμων. Στις 9 Αυγούστου, όταν ρωτήθηκε από έναν επενδυτή για την τιμή της βανίλιας, ο Χάιντς Γιούργκεν Μπέρταμ, διευθύνων σύμβουλος της Symrise, απάντησε: «Οι τιμές της βανίλιας δεν νομίζω ότι μπορούν να πάνε υψηλότερα από ό, τι είναι αυτή τη στιγμή».
Προς το παρόν, πάντως, καμία άλλη μη-τεχνητή πηγή δεν μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς τη βανίλια της Μαδαγασκάρης. Οι τιμές, λοιπόν, αναμένεται να παραμείνουν υψηλές εάν δεν μειωθεί η ζήτηση και η κατανάλωση, πράγμα μάλλον απίθανο. Και οι εταιρείες τροφίμων θα αφεθούν να αγωνιστούν με τον καλύτερο τρόπο για να ξεπεράσουν την καταιγίδα της αγοράς.
*Να σημειωθεί ότι ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ο Παναγιώτης Ταλούμης, Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μαδαγασκάρη, θεωρείται ο «βασιλιάς της βανίλιας» στο νησί.