Οι σαμποτέρ διείσδυσαν σχεδόν ανενόχλητοι σε μια ρωσική βάση όπου κανένας δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο των Ουκρανών, δεδομένου ότι τα σύνορα με την Ουκρανία απέχουν περί τα επτακόσια χιλιόμετρα. Οι σκοποί άρχισαν έντρομοι να αντιλαμβάνονται τι συνέβαινε μόνον όταν το ένα μετά το άλλο τα μαχητικά ελικόπτερα στην πίστα άρχισαν να ανατινάζονται. Επρόκειτο για την πιο παράτολμη και θαρραλέα αποστολή των ουκρανών κομάντος έως σήμερα, οι οποίοι κατάφεραν να πλήξουν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη ρωσική περιφέρεια Πσκοφ, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Εσθονία.
Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν αρχικά από ορισμένα κανάλια Telegram στη Μόσχα υποδήλωναν ατύχημα. Στη συνέχεια, όμως, κοινοποιήθηκε ένα βίντεο με πρωταγωνιστή έναν καταδρομέα να τοποθετεί εκρηκτικούς μηχανισμούς στα ρωσικά ελικόπτερα. Οι ουκρανοί κομάντος βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους να κινούνται ήσυχα και αποφασιστικά εντός των εχθρικών εγκαταστάσεων, εστιάζοντας σε μια σειρά από λεπτομέρειες του τοπίου, ούτως ώστε να επιβεβαιώσουν την ακριβή τους θέση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας στο πλαίσιο επίθεσης κατά της αεροπορικής βάσης Βερέτιε στην περιφέρεια Πσκοφ την περασμένη Δευτέρα, δύο ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα δύο υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οπως συνέβη και με άλλες επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά το Κίεβο, οι Ουκρανοί απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη για το εντυπωσιακό πλήγμα που κατάφεραν, εντός της ρωσικής επικράτειας και πολύ μακριά από τα σύνορά τους. Στις καταστροφικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αεροπορική βάση αναφέρθηκαν τη Δευτέρα και ρωσικά ΜΜΕ αλλά έως το μεσημέρι της Τετάρτης το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν είχε προβεί σε κανένα σχόλιο.
Επικαλούμενο ρώσο αξιωματούχο το ενημερωτικό κανάλι Baza στο Telegram που έχει διασυνδέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μετέδωσε πως η έκρηξη «ήταν τόσο ισχυρή που τα συντρίμμια του αεροσκάφους σκορπίστηκαν περίπου 200 μέτρα μακριά». Ανέφερε επίσης ότι μετά τις πρώτες εκρήξεις εντοπίστηκε ακόμη ένας εκρηκτικός μηχανισμός στην άτρακτο ενός άλλου ελικοπτέρου. Επιδιώκοντας ξεκάθαρα να υποβιβάσει το πλήγμα το Baza ανέφερε πως τα ελικόπτερα που καταστράφηκαν, βρίσκονταν στην αεροπορική βάση για επισκευές και συντήρηση.
Οσον αφορά τη σημασία της επίθεσης, ρωσικοί στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας έχουν πληγεί ξανά το προηγούμενο διάστημα, στην ντε φάκτο ρωσική Κριμαία και στη νότια Ρωσία, με όλες τις υποψίες, φυσικά, να στρέφονται στους Ουκρανούς. Ωστόσο η περιφέρεια του Πσκοφ στη βορειοδυτική Ρωσία απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία.
Η Telegraph αναφέρει στο ρεπορτάζ της πως στην συγκεκριμένη περιοχή παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μια μαζική άφιξη προσφύγων από την Ουκρανία, πολλοί από τους οποίους κατάφεραν να περάσουν στις όμορες Εσθονία και Λετονία, δεδομένου ότι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οτι κατά πάσα πιθανότητα η ομάδα των σαμποτέρ εισήλθε στη Ρωσία από κάποια από τις χώρες της Βαλτικής επισημαίνει και η Repubblica, υπενθυμίζοντας πως η υποστήριξη της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας στην ουκρανική αντίσταση είναι απόλυτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δράστες της επίθεσης έδρασαν με την κάλυψη των τοπικών αρχών, καθώς για παρόμοιου τύπου αποστολές αρκούν μερικοί άνδρες και δυο σακίδια με πυρομαχικά. Αναπόφευκτα, ωστόσο, οι ρωσικές υποψίες θα στραφούν και κατά του Ταλίν, του Βίλνιους και της Ρίγα, «κατά των πρωτευουσών που βίωσαν τη ρωσική κατοχή και είναι έτοιμες να κάνουν τα πάντα, ούτως ώστε να συμβάλουν στην ήττα της Ρωσίας», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα.
Η νέα ουκρανική επιτυχία κατά της Ρωσίας σημειώθηκε μόλις λίγα 24ωρα μετά την επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, η οποία ενδέχεται στο απώτερο μέλλον να διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές όλου του κόσμου, καθώς επρόκειτο για την πρώτη συγχρονισμένη επίθεση εναέριων και πλωτών drones στην Ιστορία. Τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και σκάφη εξαπολύθηκαν κατά των ρωσικών πολεμικών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ», την ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Μοσκβά» από τους Ουκρανούς τον περασμένο Απρίλιο. Για ακόμη μια φορά η Κριμαία βρέθηκε στο στόχαστρο των Ουκρανών, μετά την εξίσου εντυπωσιακή έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία, για ακόμη μια φορά οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν την αλήθεια.
Την επομένη της επίθεσης στη Σεβαστούπολη η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας, ωστόσο την Τετάρτη ο Ερντογάν γνωστοποίησε πως η Ρωσία επρόκειτο άμεσα να επιστρέψει στη συμφωνία, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να επιβεβαιώνει στη συνέχεια τον τούρκο πρόεδρο. Επίσης την Τετάρτη η Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε πως η βρετανίδα πρέσβειρα στη Ρωσία Ντέμπορα Μπρόνετ επρόκειτο να κληθεί για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά το Λονδίνο ότι στη επίθεση κατά των ρωσικών πλοίων στη Σεβαστούπολη συμμετείχαν και βρετανοί ειδικοί.
Ομως αυτές οι άκρως εντυπωσιακές ουκρανικές επιδρομές, πέρα από τεράστια συμβολική και τακτική αξία, έχουν και στρατηγικό αντίκτυπο, καθώς διευρύνουν την έκταση του πολέμου. Οι ουκρανοί κομάντος κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να μεταφέρουν το πόλεμο στην καρδιά της Κριμαίας και εντός της ρωσικής επικράτειας. Δεν έδρασαν σε παραμεθόριες περιοχές αλλά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους και πλέον η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά ότι απειλείται παντού. Αυτό, όμως, καθιστά αυτομάτως τις όποιες διαπραγματεύσεις ακόμη πιο απίθανες και τον Πούτιν ολοένα πιο επικίνδυνο.
Γιατί αυτές οι ουκρανικές επιθέσεις «υπονομεύουν την αξιοπιστία του, δείχνοντας σε ολόκληρο τον ρωσικό πληθυσμό ότι η ρητορική όσον αφορά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι σκέτη προπαγάνδα. Ούτε καν η κινητοποίηση 300.000 εφέδρων δεν βελτίωσε την κατάσταση στο μέτωπο και η ασφάλεια της Ρωσίας έχει πολλά κενά. Κάθε μια από αυτές τις επιθέσεις αυξάνει την οργή του Κρεμλίνου και το ρίχνει στην αγκαλιά των “γερακιών”, αναγκάζοντάς το να κλιμακώνει την αντιπαράθεση», συνοψίζει η La Repubblica.