Νέες διαστάσεις πήρε η έρευνα των βελγικών αρχών για το Qatargate μετά την σύλληψη των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο και Αντρέα Κοτσολίνο από την Ιταλία, την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το Politico, στο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κοτσολίνο, αναφέρονται επίσης οι ευρωβουλευτές Μαρία Αρενά (Βελγίδα ιταλικής καταγωγής) και Αλεσάντρα Μορέτι (Ιταλίδα), οι οποίες συνδέονται με την έρευνα που διεξάγουν οι βέλγοι εισαγγελείς.
Ο Κοτσολίνο συνελήφθη στις 10 Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι Αρενά και Μορέτι ήταν μέλη μιας «τετραμελούς ομάδας», μαζί με τον Κοτσολίνο και τον Ταραμπέλα, ο οποίος επίσης συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.
Η τετράδα, σύμφωνα με το ένταλμα, εκτελούσε τις εντολές του πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενου ως επικεφαλής του δικτύου που δρούσε για λογαριασμό του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος προχώρησε σε συμφωνία με τους βέλγους εισαγγελείς για να ανταλλάξει πληροφορίες με μειωμένη ποινή.
Το σκάνδαλο έχει ρίξει σκιές πάνω στην ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς πολλοί εμπλεκόμενοι ευρωβουλευτές ήταν στις τάξεις της.
Το S&D διέγραψε τους Ταραμπέλα, Κοτσολίνο και την Εύα Καϊλή από τις τάξεις του και ανακοίνωσε το δικό του σχέδιο κατά της διαφθοράς.
Το ένταλμα που είδε το Politico δείχνει την έκταση που είχε λάβει το δίκτυο διαφθοράς μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε ένα παράδειγμα που αναφέρεται στο ένταλμα, οι Αρενά και Μορέτι λέγεται ότι ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Παντσέρι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σχετικά με ένα πιθανό ψήφισμα του Κοινοβουλίου για το Κατάρ, στα τέλη του 2021.
Ο Παντσέρι, ο οποίος σε εκείνο το στάδιο δεν ήταν πλέον ευρωβουλευτής και δεν συμμετείχε ο ίδιος στη συνεδρίαση, έδωσε οδηγίες στον πρώην βοηθό του, επιδιώκοντας να επηρεάσει το πιθανό ψήφισμα.
Το σχέδιο και οι ταυτότητες των μελών της ομάδας αποκαλύφθηκαν σε γραπτά μηνύματα που έστειλε στον Παντσέρι ο πρώην βοηθός του, Τζουσέπε Μερόνι, ο οποίος εργαζόταν ακόμη στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το ένταλμα.
«Το Κατάρ επιλύθηκε», ανέφερε ο Μερόνι σε SMS προς το πρώην αφεντικό του, σύμφωνα με το ένταλμα. Μετά τη συνάντηση, ο Παντσέρι έλαβε ενημέρωση για το τι είχε συμβεί από την Αρενά καθώς και από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, επίσης πρώην βοηθό του και σύντροφο της Καϊλή, ο οποίος μέχρι τότε εργαζόταν για τον Κοτσολίνο.
«Μπορώ μόνο να πω ότι επρόκειτο για μια νόμιμη ανταλλαγή πληροφοριών, στο πλαίσιο της τακτικής κοινοβουλευτικής πολιτικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Μερόνι απαντώντας σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.
Η Μορέτι, η οποία αναφέρεται στο ένταλμα, είπε ότι, «ποτέ δεν ακολούθησα τις οδηγίες του Παντσέρι στην πολιτική μου δραστηριότητα, δεν συζητήθηκε κανένα ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2021».
Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των Κοτσολίνο και Ταραμπέλα, οι αρχές δεν ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει τη νομική ασυλία των Αρενά και Μορέτι, βήμα απαραίτητο για τη διεξαγωγή έρευνας ή την απαγγελία κατηγοριών.
Η Αρενά ελέγχεται για ένα ταξίδι στη Ντόχα τον Μάιο του 2022, αφού δεν δήλωσε εγκαίρως ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε πληρώσει τις πτήσεις και τη διαμονή της. Η ίδια παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα από πρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου –θέση στην οποία διαδέχθηκε τον Παντσέρι.
Η Μορέτι δήλωσε μόλις τον Ιανουάριο ένα ταξίδι που της είχε πληρώσει η κυβέρνηση του Κατάρ τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο ρόλος του Μαρόκου και του Pegasus
Το ένταλμα αναδεικνύει επίσης τον ρόλο του Μαρόκου στο σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου.
Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι συζήτησαν την προώθηση των μαροκινών συμφερόντων με την τοποθέτηση είτε του Κοτσολίνο είτε της Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus για την υποκλοπή των τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών.
Το Μαρόκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ενδέχεται να έχει χρησιμοποιήσει το κατασκοπευτικό λογισμικό για να παρακολουθεί την ισπανική κυβέρνηση.
Τόσο ο Κοτσολίνο όσο και η Καϊλή έγιναν τακτικά μέλη της επιτροπής.
Ο Κοτσολίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία.
Ο Τζόρτζι κατάφερε επίσης να αποτρέψει την έκδοση από το Κοινοβούλιο ενός κειμένου που ήταν δυσμενές για το Μαρόκο και ενημέρωσε σχετικά τον Παντσέρι τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το ένταλμα.
Στο ένταλμα σύλληψης κατονομάζονται επίσης δύο Μαροκινοί, ο ρόλος των οποίων θεωρείται πολύ σημαντικός μέσα στο δίκτυο των ευρωβουλευτών: ο κατάσκοπος Μοχάμεντ Μπελαχρές, με την κωδική ονομασία M118, γνωστός στις ευρωπαϊκές κατασκοπευτικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό, και ο Αμπτεραχίμ Ατμούν, πρεσβευτής του Ραμπάτ στη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Ατμούν «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο» μοιράζοντας μετρητά, και πιστεύεται ότι συνεργάστηκε στενά με τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και είχε επαφές με τον Μπελαχρές.
Ο Ατμούν και ο Μπελαχρές δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα του Politico για σχολιασμό.
Η σύνδεση με τη Δυτική Σαχάρα
Σύμφωνα με το ένταλμα, το Μαρόκο προσπάθησε επίσης να επηρεάσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Η αμφισβητούμενη περιοχή είναι μια πρώην ισπανική αποικία την οποία διεκδικεί εδώ και δεκαετίες τόσο το Μαρόκο όσο και ένα επαναστατικό κίνημα ανεξαρτησίας, το Πολισάριο.
Η Ισπανία, η οποία παρέμενε επί μακρόν ουδέτερη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, έκανε στροφή στη θέση της πέρυσι, υποστηρίζοντας το σχέδιο του Ραμπάτ για περιορισμένη αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας υπό μαροκινή κυριαρχία. Η κίνηση αυτή ακολούθησε ένα χρόνο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ, αφού επετράπη σε έναν από τους ηγέτες του επαναστατικού κινήματος να ταξιδέψει σε ισπανικό νοσοκομείο για θεραπεία.
Το βελγικό ένταλμα σύλληψης ανέφερε ότι ο Κοτσολίνο εξέδωσε δήλωση κατόπιν αιτήματος των Ατμούν και Παντσέρι τον Μάρτιο του 2022, υποστηρίζοντας την αλλαγή θέσης της Ισπανίας σχετικά με τη Δυτική Σαχάρα.