Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Αλέξης Τσίπρας. Κοιτούν τώρα προς διαφορετικές κατευθύνσεις | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Ενας κίνδυνος και μια ευκαιρία από την κόντρα Ιερώνυμου – Τσίπρα

Η επίθεση κατά της κυβέρνησης από τους ιεράρχες για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, αυξάνει το πολιτικό ρίσκο για τον Πρωθυπουργό, αλλά προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα -ξεχασμένο λόγω Μνημονίων- αριστερό πρόσημο
Protagon Team

Ενας κίνδυνος και μια ευκαιρία. Είναι ένας κίνδυνος να δει ο Αλέξης Τσίπρας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να του κηρύσσει πόλεμο, να ενεργοποιεί τη γνωστή «απειλή Καμμένου» και να τον αναγκάζει να υποχωρήσει άρον-άρον, όπως είχε συμβεί έναν χρόνο πριν με τον Νίκο Φίλη που αποπέμφθηκε εν μια νυκτί από το υπουργείο Παιδείας. Αλλά είναι και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι των ΑΝΕΛ εδώ) να υπενθυμίσει το αριστερό της «πρόσημο» -μολονότι παραμένει η ίδια κυβέρνηση που πετσοκόβει συντάξεις, μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο που συνέθεσε αθόρυβα το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου το οποίο προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό το νομοσχέδιο, που άπτεται του δικαιώματος ενός ανθρώπου να ορίσει το φύλο του, προκάλεσε την (αναμενόμενη) αντίδραση της Εκκλησίας και έφερε την κυβέρνηση σε θέση άμυνας. Η ατζέντα άλλαξε, έτσι απλά. Αλλά ομολογουμένως για έναν σοβαρό λόγο, καθώς η νέα αντιπαράθεση έχει να κάνει με τον βαθμό παρεμβατισμού των ιεραρχών στα του ελληνικού κράτους· ο πυρήνας του προβλήματος δηλαδή δεν είναι άλλος από τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Τι συνέβη; Τόσο η Ιερά Συνόδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Ορους έσπευσαν να εκφράσουν τις έντονες αντιρρήσεις τους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Σταύρου Κοντονή, ενώ και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την προσωπική ενόχλησή του μιλώντας για «παιχνιδίσματα για να περνά η ώρα». Λες και η Εκκλησία είναι αυτή που αποφασίζει για το ποιοι νόμοι έχουν προτεραιότητα στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζήτησε από την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του, πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού» και να αποσύρει το σχέδιο νόμου.

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο, που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του».

Προσθέτει ότι «η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο, ούτε επιλέγεται ελεύθερα ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί».

Για την  Ιερά Σύνοδο, το νομοσχέδιο «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία», αναφέρει το κείμενο.

Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει η Ιερά Σύνοδος «το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου».

Καταλήγει λέγοντας ότι «σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους, οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους».

Τέλος, κάνει γνωστό ότι «παρακολουθεί με προσοχή την -ως μη όφειλε- την έντονη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Προς τούτο κατέθεσε τις απόψεις της στη γενομένη ανοιχτή διαβούλευση, παρέστη δι’ εκπροσώπου της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και προέβη στα διαβήματα που της αναλογούν αρμοδίως».

Επιστολή του Αγίου Ορους

Εν τω μεταξύ, επιστολή προς του υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή και Κώστα Γαβρόγλου, αντίστοιχα, αλλά και τους βουλευτές απέστειλε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Οι αντιπρόσωποι των μονών στην επιστολή τους αναφέρουν ότι συμμετέχουν στην «αγωνία και ανησυχία των ορθοδόξων τέκνων της Πατρίδος μας για τα τελευταία τεκταινόμενα που αφορούν το νομοσχέδιο περί της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας του φύλου. Αναφορικώς με το προς ψήφιση νομοσχέδιο διερωτώμεθα πλέον τι μας επιφυλάσσεται στο μέλλον!»

Στην επιστολή τους οι αγιορείτες μοναχοί λένε ότι «εάν δεν αντιδράσουμε θα σηκωθούν οι πρόγονοι μας από τους τάφους» ενώ θέτουν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό του Θρησκευτικών στα σχολεία,, εκφράζοντας τον φόβο ότι το μάθημα «θα ενσταλλάζει εις τα ψυχάς των μαθητών την ιδέα ότι “όλες οι θρησκείες θα είναι λίγο-πολύ το ίδιο”».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Επί της αρχής θετικά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αρνητική ήταν η ψήφος του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.