Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας υπόθεσης ασυμβίβαστου, όπως αναφέρει ο κυριακάτικος Τύπος | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Μέτρα, μέτρα όλοι

Τι γράφει ο κυριακάτικος Τύπος για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και στην εσωτερική πολιτική σκηνή - Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις - Η πρόταση του Δραγασάκη - Η νέα υπόθεση με το γραφείο του υπουργού Εργασίας - Και ο Θεοδωράκης που ριχνει το γάντι στη Γεννηματά
Protagon Team

Από τη μία οι δανειστές που ζητούν πρόσθετες περικοπές κι από την άλλη η αντιπολίτευση που ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Και στη μέση το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να επιβιώσει.

Κάπως έτσι αποτυπώνεται η κατάσταση που μεταφέρει ο κυριακάτικος Τύπος της χώρας, με τις περισσότερες εφημερίδες να αναλύουν την κατάσταση που διαμορφώνεται για τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνάρτηση πάντα με το τι… μαντάτα έρχονται από τις Βρυξέλλες και με το τι κάνουν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης στο εσωτερικό μέτωπο.

Οπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, οι δανειστές όχι μόνο δεν είναι ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά επιβάλλουν στην Αθήνα και το δικό τους χρονοδιάγραμμα. Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, η πλευρά των εταίρων δεν βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση, αφού πιστεύει πως έχει το πάνω χέρι και πως οι εξελίξεις είναι προς όφελός τους. Μάλιστα, γίνεται γνωστό πως οι πιστωτές εργάζονται για να υπάρξει ένα τελικό κείμενο που θα γεφυρώνει τις διαφορές. Κι αυτό δεν πρόκειται να είναι πιο κοντά σε όσα ζητά η ελληνική πλευρά, αλλά σε αυτό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον. Αυτό αναφέρει και η Καθημερινή της Κυριακής, η οποία κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τις επιταγές των δανειστών για περικοπή και στις σημερινές συντάξεις. Αυτό φαίνεται πως είναι το «κλειδί» για να κλείσει η αξιολόγηση, την ώρα που το Χρηματιστήριο πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, κάτι στο οποίο στέκεται η εφημερίδα με ειδικό αφιέρωμα.

Εκτός των δύο παραπάνω εφημερίδων, και το Εθνος της Κυριακής αναφέρεται στα νέα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές. Το κυριακάτικο φύλλο μάλιστα επιτίθεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και χαρακτηρίζει «βρώμικο» το παιχνίδι που παίζουν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν.

Παράλληλα, πάλι στο Βήμα της Κυριακής, ο Γιάννης Δραγασάκης στέλνει το δικό του μήνυμα και ξεκαθαρίζει πως η συνταγή του Πολ Τόμσεν είναι καταστροφική, ενώ ζητά «να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση». Αυτό είναι κάτι που επιθυμεί διακαώς το Μέγαρο Μαξίμου, αφού τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά και είναι όλα ανοιχτά. Οπως γίνεται γνωστό από τη συνέντευξη Δραγασάκη, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν ακόμη έντιμο συμβιβασμό για το Ασφαλιστικό, με το κατάλληλο μείγμα μέτρων και με μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κ. Δραγασάκης μιλά και πάλι για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, με την επανεξέταση της λογικής του μπόνους των 50 εδρών και δίνει την καλύτερη πάσα για να περάσουμε στο εσωτερικό πεδίο αντιπαράθεσης.

Η εσωτερική αντιπαράθεση έχει όνομα και επώνυμο, γύρω από τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη χώρα: Γιώργος Κατρούγκαλος. Και για τον υπουργό Εργασίας έρχεται στο φως ακόμη ένα θέμα που τον βγάζει… στη σέντρα. Οπως γράφει ο Βασίλης Χιώτης στο Βήμα της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης προωθεί στη Βουλή διάταξη νόμου, η οποία απαλλάσσει τους πέντε δημάρχους που είχαν αρνηθεί τον έλεγχο νομιμότητας των προσλήψεων μέσα στο 2015. Οι εν λόγω, γράφει Το Βήμα, είχαν αναθέσει την υπόθεση για νομική υπεράσπιση στο γραφείο των (πρωήν;) συνεργατών του κ. Κατρούγκαλου! Η σύγκρουση συμφερόντων αναμένεται να ανοίξει νέο γύρο αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν πάρει, ήδη, θέση… μάχης.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασχολείται με τις συνεχείς επιθέσεις που γίνονται στα γραφεία του από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου –μάλιστα η Καθημερινή της Κυριακής δημοσιεύει πληροφορίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία για φόβους για τρομοκρατική επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη-, ωστόσο η προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά για την ανασύνταξη του μεσαίου χώρου και της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως προσελκύει το ενδιαφέρον του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής πως δεν τον φοβίζει μια εκλογή για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς με αντίπαλο την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σχόλια από πλευράς Κινήματος.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία αφήνει για λίγο στην άκρη την υπόθεση μεταφοράς της στα νέα της γραφεία και ασχολείται με τα όσα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ στο κομμάτι της διακυβέρνησης. Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλά στη Real και τονίζει πως δεν είναι σίγουρος για το ότι η κυβέρνηση μπορεί να περάσει τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές και να κλείσει την αξιολόγηση που απαιτείται για την παροχή της πολυπόθητης ένεσης ρευστότητας.

Εξάλλου, το Πρώτο Θέμα ασχολείται με το μεγάλο ζήτημα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση και έχει να κάνει με -τι άλλο;- τα κανάλια και τις τηλεοπτικές άδειες. Η εφημερίδα αναλύει το τηλεοπτικό σκηνικό πίσω από τις κάμερες, σε επιχειρηματικό επίπεδο, και χαρτογραφεί το τοπίο. Τις σχέσεις, δηλαδή, του Βαρδή Βαρδινογιάννη με τον Σταύρο Ψυχάρη και το πώς εμπλέκεται σε αυτές η οικογένεια Μπόμπολα. Την ίδια στιγμή, στο τηλεοπτικό τοπίο φιλοδοξεί να μπει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού να φέρεται έτοιμος να δώσει μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το δικό του κανάλι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ. Από την πολύπλοκη εξίσωση δεν μπορεί να λείπουν κι οι άλλες μεταβλητές που ακούν στο όνομα Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριάννα Λάτση και ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος διαμηνύει πως δεν θα κλείσει το κανάλι του επειδή έτσι το θέλησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Κι όλα αυτά, την ώρα που η εβδομάδα που αρχίζει σε λίγες ώρες έχει Σύνοδο Κορυφής. Μία Σύνοδο Κορυφής, η οποία ενδέχεται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το Προσφυγικό και γενικά για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους.