Μέτρα για την προστασία των γαϊδουριών της Σαντορίνης παίρνουν επιτέλους οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με ακτιβιστές, τους υπεύθυνους κρουαζιέρας και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες μετά τη διεθνή κατακραυγή για την κακομεταχείριση των ζώων.
«Μπείτε στη θέση τους», είναι το μήνυμα που απευθύνουν στους τουρίστες, που σκοπεύουν να επισκεφθούν φέτος το δημοφιλέστερο νησί της Ευρώπης και ένα από τα δημοφιλέστερα του πλανήτη.
Η εκστρατεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει», λέει στην Guardian o Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Σαντορίνης. «Αντιπρόσωποι της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας ήταν στο γραφείο μου αυτή την εβδομάδα και υποσχέθηκαν να ξεκινήσουν την ενημέρωση (των τουριστών για το πρόβλημα), ενώ από τη μεριά μας θα διανείμουμε ενημερωτικά φυλλάδια. Τα μουλάρια και τα γαϊδούρια είναι μέρος της παράδοσής μας. Οι νεότεροι ιδιοκτήτες τους κυρίως, έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τα προσέξουμε», λέει.
Τα γαϊδούρια μένουν ώρες στον καυτό ήλιο και καλούνται να μεταφέρουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες τουρίστες κάθε ημέρα από το παλιό λιμάνι των Φηρών, στην κορυφή της καλντέρας (απόσταση 400 μέτρων με 600 σκαλιά) και πίσω, καθώς το τελεφερίκ δεν αρκεί για τόσο κόσμο. Τα ζώα υποφέρουν από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, πληγές από τη σέλα και εξάντληση από το βάρος που κουβαλούν. Ηδη, πρόσφατη νομοθεσία απαγορεύει τη μεταφορά βάρους άνω των 100 κιλών από ένα ζώο.
«Δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των ζώων που πρέπει να απαγορέψουν στους υπέρβαρους τουρίστες να ανέβουν στα γαϊδουράκια. Είναι και οι ίδιοι οι τουρίστες που πρέπει να ενημερωθούν και να μην ανέβουν», λέει ο Πολ Μαγκλόουν, διευθυντής του Greek Animal Welfare Fund, φιλανθρωπικού οργανισμού για τα ζώα της Ελλάδας με έδρα το Λονδίνο.
Ενα άλλο σημαντικό μέτρο για τη βελτίωση των συνθηκών για τα ζώα είναι ο περιορισμός των επισκεπτών από κρουαζιερόπλοια, σε 8.000 ημερησίως από 17.000, που ήταν έως πέρυσι. Ολοι αποβιβάζονταν από τα κρουαζιερόπλοια στο παλιό λιμάνι και ανέβαιναν στην κορυφή. Από τα 2,4 εκατ. τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη το 2017, οι 700.000 ήταν από κρουαζιέρες.
«Με αυτό το μέτρο, η ζωή θα γίνει πιο ανεκτή για όλους στο νησί, και για τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια μας. Αρχίζω και γίνομαι αισιόδοξος», τονίζει ο κ. Ζώρζος.
«Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού και για αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον (οργανισμό) Donkey Sanctuary για να παροτρύνουμε τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν υπεύθυνα τις υπηρεσίες τους», λέει η Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος κυβερνητικών και δημοσίων υποθέσεων ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας.
Ο οργανισμός Donkey Sanctuary, με έδρα τη Βρετανία, συγκέντρωσε 109.000 υπογραφές σε διαδικτυακή διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το περασμένο καλοκαίρι.
«Θέλουμε να παροτρύνουμε τους τουρίστες να σκεφθούν πριν χρησιμοποιήσουν τα γαϊδουράκια ως ταξί και τους πράκτορες να φροντίσουν ώστε να φέρονται στα ζώα σωστά, να έχουν σκιά και νερό και τα βάρη που καλούνται να κουβαλήσουν να είναι ανεκτά. Αλλιώς, να πηγαίνουν με τα πόδια ή το τελεφερίκ», προσθέτει η Κάθριν Ράις, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Donkey Sanctuary.