Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ το μήνα, η κυβέρνηση επιστρέφει στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής με σειρά αποφάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, αλλά και όλων όσοι λόγω οικονομικών δυσκολιών έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, άρα και την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών του νέου κατώτατου μισθού από την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η επόμενη κίνηση αφορά στην πρόσληψη 700 νέων εργαζομένων στον ΕΦΚΑ με γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, έτσι ώστε να ενταχθούν στο ψηφιακό περιβάλλον του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να βοηθήσουν την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.
Ο στόχος είναι ο χρόνος απονομής να μειωθεί στους δύο μήνες -δηλαδή στο όριο των 60 ημερών- από τέσσερις μήνες που είναι σήμερα ο μέσος χρόνος έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι το τέλος του 2023 απονεμήθηκαν περίπου 55.000 συντάξεις fast track και ο μέσος χρόνος απονομής ήταν 4 μήνες.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν εργαζόμενους με χρόνο ασφάλισης μόνο στο πρώην ΙΚΑ (δηλαδή μισθωτοί) και στο ΟΓΑ (δηλαδή αγρότες) διεκπεραιώνονται ταχύτερα από όλες τις άλλες περιπτώσεις και ο μέγιστος χρόνος απονομής έχει περιοριστεί στους τρείς μήνες.
Οπως είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου κατά την επίσκεψη του στην Κρήτη (στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου), τα τελευταία χρόνια έγινε μια τιτάνια προσπάθεια στον τομέα της απονομής συντάξεων και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων αλλά και ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη στελέχωση του e-ΕΦΚΑ με 700 περίπου εργαζομένους μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, αλλά και στην αναβάθμιση του Φορέα τα επόμενα χρόνια μέσω της λειτουργίας νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων.
23.000 οι εκκρεμείς συντάξεις
Επίσης τόνισε «σύμφωνα με ενημέρωση από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις είναι λιγότερες από 23.000. Αυτός ο αριθμός το 2019, δεν ήταν δεκάδες αλλά ξεπερνούσε τις 170.000, ενώ πλέον ακόμη και στην περίπτωση των εκκρεμών συντάξεων, ο χρόνος απονομής είναι πολύ πιο σύντομος από ότι τα προηγούμενα χρόνια».
Μείζον πρόβλημα βέβαια παραμένει ο επανυπολογισμός συντάξεων που έχουν εκδοθεί, αλλά οι δικαιούχοι – συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται. Οπως είναι γνωστό, ο χρόνος εργασίας των συνταξιούχων προσαυξάνει τη σύνταξη τους καθώς καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές (πέραν του πόρου συντάξεων 10% που επιβλήθηκε με τον τελευταίο νόμο Γεωργιάδη).
Για την επίλυση αυτού του προβλήματος απαιτείται ο ΕΦΚΑ να αναπτύξει ειδικό λογισμικό και να επανυπολογίσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε περισσότερους από 70.000 συνταξιούχους οι οποίοι εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και πλέον αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας.
Ασφαλιστική ικανότητα για χρέη έως 100 ευρώ
Παράλληλα με αυτά τα σοβαρά ζητήματα τα οποία απασχολούν πολλούς συνταξιούχους, αλλά ένα τεράστιο αριθμό υποψήφιων συνταξιούχων τα οποία τρέχει ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση άλλων θεμάτων όπως η ασφαλιστική ικανότητα για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, την καταβολή του αυξημένου επιδόματος μητρότητας αλλά και τη λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί 350.000 νέοι εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 35 ετών.
Οπως είπε ο κ. Μηλαπίδης, «κάθε Μάρτιο εξετάζεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας. Ανθρωποι οι οποίοι γνώριζαν ότι δεν έχουν παλαιά χρέη αλλά έχουν τρέχουσες οφειλές έστω και αν ήταν πολύ μικρές κάτω από 100 ευρώ, έστω και μερικά ευρώ που δεν ξεπερνούσαν τα 50, βρέθηκαν με την ασφαλιστική ικανότητα μη ενεργή. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί προβληματισμό γιατί από την ασφαλιστική ικανότητα απορρέουν μια σειρά δικαιωμάτων είτε για τον ίδιο τον ασφαλισμένο, είτε για τα παιδιά, είτε για τη σύζυγο. Με τροπολογία που πιθανότατα θα έρθει τις επόμενες 10 ημέρες στη Βουλή η ασφαλιστική ικανότητα θα αποδίδεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ληξιπρόθεσμες ή καθυστερούμενες ή βεβαιωμένες οφειλές μέχρι το ποσό των 100 ευρώ».
Επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες και επαγγελματίες
Ακόμη μέσα στον Απρίλιο ξεκινά τη λειτουργία της η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για πρώτη φορά. Είναι ένα από τα μέτρα που αφορούν και το δημογραφικό και την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Πλέον με το νέο κατώτατο μισθό οι κυρίες που θα γεννήσουν ή θα υιοθετήσουν θα μπορούν να απολαύσουν μέχρι 9 μήνες το επίδομα μητρότητας, το οποίο θα ισούται με τον κατώτατο μισθό και να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος κάνοντας μία αίτηση στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης.
Ο ΕΦΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία από εκεί, θα βλέπει την ενημερότητα του ασφαλισμένου ή της ασφαλισμένης και θα χορηγεί χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία το επίδομα μητρότητας στις κυρίες που έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.
350.000 στον «κουμπαρά» της επικουρικής σύνταξης
Το ΤΕΚΑ ιδρύθηκε με ένα νόμο του 2021, είναι το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που εισήχθη, η εισφορά 6% της επικουρικής ασφάλισης (3% από τον εργοδότη και 3% του εργαζόμενου) πέφτουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, στο όνομα του ασφαλισμένου. Αυτά τα λεφτά επενδύονται και στο τέλος του εργασιακού βίου ο ασφαλισμένος θα απολαύσει τουλάχιστον τις εισφορές που έχει δώσει και το επιπλέον ποσό που θα προκύψει από τις επενδύσεις και μάλιστα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Αυτή τη στιγμή το ταμείο αριθμεί περίπου τους 350.000 κι έχει ήδη δημιουργήσει ένα αποθεματικό 112 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μπαίνει στη δεύτερή του φάση και είναι έτοιμο για επενδύσεις.