499
H ώρα του εισαγγελέα έφτασε για το ΜeToo στο ελληνικό θέατρο | Reuters

#ΜeToo στο ελληνικό θέατρο: Ο κλοιός σφίγγει για τρεις ηθοποιούς

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 10:05
H ώρα του εισαγγελέα έφτασε για το ΜeToo στο ελληνικό θέατρο
|Reuters

#ΜeToo στο ελληνικό θέατρο: Ο κλοιός σφίγγει για τρεις ηθοποιούς

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 10:05

Η ώρα του εισαγγελέα για τουλάχιστον τρεις ηθοποιούς, σε βάρος των οποίων έχουν υποβληθεί επισήμως στο ΣΕΗ καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, έφθασε.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος έχει πλέον στα χέρια του το σύνολο των φακέλων που του έχουν παραδοθεί αρμοδίως από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ, Πασχάλη Τσαρούχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα για την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ο εισαγγελέας Σπυρόπουλος, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα ερευνά με γρήγορους ρυθμούς την υπόθεση για την ταχύτερη εκκαθάρισή της, λόγω και των διαστάσεων που έχει λάβει, θα ξεκινήσει αμέσως την εξέταση των μαρτύρων.

Οι φάκελοι του ΣΕΗ «βγάζουν» και κακουργήματα που δεν έχουν παραγραφεί

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ηθοποιοί οι οποίοι έχουν επωνύμως προβεί σε καταγγελίες θα κληθούν να καταθέσουν και ενώπιον του εισαγγελέα, όπως απαιτείται με βάση τον νόμο. Ανεξάρτητα από την έρευνα σε πειθαρχικό επίπεδο από το Σωματείο τους, οι δικές τους καταθέσεις-μαρτυρίες θα αποτελέσουν για την Εισαγγελία τη βάση για τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα της ανοιχτής προκαταρκτικής εξέτασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις καταγγελίες φαίνεται να υπάρχουν υποθέσεις που σχετίζονται με κακουργηματικές πράξεις, όπως για παράδειγμα απόπειρα βιασμού, ενώ φαίνεται ότι κάποιες δεν έχουν παραγραφεί.

Από την εξέταση των προσώπων που έχουν προχωρήσει στις σοβαρές αυτές καταγγελίες, ακολουθώντας τα χνάρια της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκύψουν νέες δικογραφίες.

Αποτιμώντας το περιεχόμενο των καταγγελιών και των μαρτυρικών καταθέσεων που θα λάβει, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν και για ποια από τα ονόματα των γνωστών ηθοποιών που έχουν ακουστεί θα προκύψουν ενδείξεις περί την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ώστε με τη σειρά του να προχωρήσει στο επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα, που είναι η άσκηση ποινικής δίωξης.

Υπόθεση Λιγνάδη

Σε περίπτωση, πάντως, που μεταξύ των νέων φακέλων υπάρχουν και κάποιες που αφορούν το πρόσωπο του προφυλακισμένου τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ακόμα κι αν αυτές έχουν υποπέσει σε παραγραφή και δεν μπορούν να παραγάγουν έννομα αποτελέσματα, πιθανότατα θα διαβιβαστούν στη 19η τακτική ανακρίτρια, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, προκειμένου να τις συσχετίσει με τη δικογραφία που έχει στα χέρια της.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος, ο οποίος εκπροσωπεί ένα από τα πρόσωπα που έχουν καταγγείλει τον Δ. Λιγνάδη για βιασμό, κατέθεσε χθες στην ανακρίτρια κατάλογο με μάρτυρες προς εξέταση, οι οποίοι είναι σε θέση να εισφέρουν στοιχεία για την πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης, ζητώντας παράλληλα να ερευνηθούν τα ψηφιακά αρχεία του κατηγορουμένου. «Στο πλαίσιο της υποχρέωσής μας να στηρίξουμε την κατηγορία, εισέφερα σήμερα στοιχεία στην ανακριτική διαδικασία. Εναν κατάλογο μαρτύρων οι οποίοι θα έρθουν να καταθέσουν κρίσιμα περιστατικά, καθώς και ένα αίτημα για κατάσχεση των ψηφιακών δεδομένων του κατηγορούμενου, να διερευνηθούν από τα αρμόδια εγκληματολογικά εργαστήρια της ΓΑΔΑ ως προς το περιεχόμενό τους η ως προς τυχόν παρεμβάσεις που έχουν γίνει», δήλωσε ο Γιάννης Βλάχος.

Το δικό του αίτημα κατέθεσε στη δικαστική λειτουργό και ο συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, ζητώντας την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με το πρόσωπο που τον κατηγορεί ότι έπεσε θύμα βιασμού το 2015 σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...