Φωτογραφία αρχείου | INTIME NEWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Επικαιρότητα

Mεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς θα γλιτώσουμε τη γραφειοκρατία στην τροποποίηση των τ.μ.

Διόρθωση τετραγωνικών με μονομερή δήλωση προβλέπει το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο μέσω του οποίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί να εισάγει μια σειρά από διευκολύνσεις για τους πολίτες
Protagon Team

Ο απεγκλωβισμός χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που ήταν όμηροι γραφειοκρατίας είναι ένας από τους στόχους του νέου νομοσχεδίου για το κτηματολόγιο, όπως αυτό αυτό παρουσιάστηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Με το νομοσχέδιο -που αναμένεται στη Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- θεσπίζεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο.

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονταν σε αδιέξοδο λόγω μικρών διαφορών στα τετραγωνικά μέτρα.

Το πρόβλημα είναι μαζικό αφού όπως διαπιστώνεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των ακινήτων, πολύ συχνά (πάνω από το 50% των περιπτώσεων) στα προς μεταβίβαση ακίνητα υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα τρατραγωνικά που μετρά ο μηχανικός και αυτά που γράφει το συμβόλαιο, με αποτέλεσμα η αγοραπωλησία ή γονική παροχή να μην μπορεί να ολοκληρωθεί. Μέχρι σήμερα για να αλλάξει ο αριθμός των τετραγωνικών έπρεπε να συναινέσουν όλοι οι ιδιοκτήτες του κτιρίου, κάτι που στην πράξη αποδεικνεύεται ανέφικτο.

Με την μονομερή τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες αγοραπωλησίες και γονικές παροχές που σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Έτσι δίνεται λύση και στα οροφοδιαμερίσματα, όπου δεν υπάρχει γείτονας για να συναινέσει στην τροποποίηση.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:

– Θεσμοθέτηση Πιστοποιημένου Μηχανικού με δικαίωμα υπογραφής για τις χιλιάδες χωρικές μεταβολές που έρχονται

– Εύκολες και γρήγορες διορθώσεις στα λάθη παλιών μελετών Κτηματογράφησης

– Κατάργηση της έγχαρτης διαδικασίας, με νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου

Σε ό,τι αφορά το κτηματολόγιο, με τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέσα το 2025. Οπως προβλέπεται:

– Το Κτηματολόγιο γίνεται ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, με ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιημένο αρχείο Υποθηκοφυλακείων.

– Τα Υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2024, ενώ τελική προθεσμία για δηλώσεις ακινήτων παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2024.

– Το Νομοσχέδιο φέρνει τη σύμπτυξη τελικών σταδίων στις μελέτες Κτηματογράφησης που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης το 2025.

Με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο Συμβολαίων, το αρμόδιο υπουργείο αναμένει μείωση στο μισό του χρόνου διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων.