Σαπιοκάραβα διακινητών με δεκάδες επιβαίνοντες φτάνουν καθημερινά στα νότια της Κρήτης - λιμάνι αναχώρησής τους το Τομπρούκ της Λιβύης | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Μεταναστευτικό: Πάνω από 300 αφίξεις στην Κρήτη σε τρεις ημέρες – «Μεγάλη πια η πίεση»

«Εχει ανοίξει ο διάδρομος της Κρήτης. Αγγίζουν τους 3.000 μέχρι στιγμής για το 2024. Στη νότια Κρήτη αποβιβάζονται, προωθούνται στη βόρεια Κρήτη και από εκεί στην Ευρώπη», περιέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι παρά την πίεση, «εικόνες Ειδομένης δεν θα ξαναδούμε»
Protagon Team

Ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μπορεί να δηλώνει ότι «εικόνες Ειδομένης δεν θα ξαναδούμε», η εκτίναξη ωστόσο των μεταναστευτικών ροών, ειδικά στην Κρήτη, προκαλεί ήδη εύλογη ανησυχία, την ώρα που αναμένεται και νέο κύμα εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί στον λεγόμενο νότιο διάδρομο οκτώ περιστατικά άφιξης παράνομων μεταναστών στην Κρήτη (πάνω από 300 άτομα). Χαρακτηριστικό, επίσης, ότι τη Δευτέρα, σε τρία διαφορετικά περιστατικά νότια της Κρήτης, κοντά στη Γαύδο και αλλού, εντοπίστηκαν 104 παράνομοι μετανάστες.

Ολοι τους είχαν αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης, που είχε εξελιχθεί σε κόμβο για τα κυκλώματα των διακινητών στη ΝΑ Μεσόγειο (και όσους διευκολύνουν το «έργο» τους), αφού πρώτα είχαν πληρώσει 3.000-4.000 ευρώ το κεφάλι…

«Εχει ανοίξει ο διάδρομος της Κρήτης, έρχονται κυρίως από τη βόρεια Αφρική. Αυτό συμβαίνει εδώ και περίπου δύο με τρεις μήνες. Πέρυσι πολύ λίγοι, φέτος ο αριθμός πρέπει να αγγίζει τους 3.000 μέχρι στιγμής για το 2024 που ήρθαν από τη βόρεια Αφρική και προωθήθηκαν. Στη νότια Κρήτη αποβιβάζονται, προωθούνται στη βόρεια Κρήτη και από εκεί μέσω ενός από τα μεγάλα λιμάνια, Χανιά, Ηράκλειο, προωθούνται στην Ευρώπη», περιέγραψε σε δηλώσεις του στο Mega το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Αυτή τη στιγμή –τόνισε– στις δομές της χώρας, στο σύνολο, φιλοξενούνται περί τους 22.000, περίπου το 60% της συνολικής χωρητικότητας του συνόλου των δομών, αυξημένο νούμερο σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν 3-4 μήνες. Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις δομές. Αυξάνονται οι ροές κυρίως από το νοτιοανατολικό Αιγαίο, από την περιοχή των Δωδεκανήσων, από τα τουρκικά παράλια και από την Αφρική. Κανείς δεν έρχεται για να μείνει στην Ελλάδα, όλοι θέλουν να προωθηθούν στη βόρεια Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία».

Οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, χωρίς να κρύψει και πάλι τον προβληματισμό του και για τη στάση –ορθότερα στροφή 180 μοιρών– της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό.

«Υπάρχει πολιτική πίεση στην τρικομματική κυβέρνηση Σολτς και το πρόβλημα λόγω της ανόδου της Ακροδεξιάς. Η Ακροδεξιά δεν ανεβαίνει τυχαία, ανεβαίνει για μία σειρά από προβληματισμούς που διακατέχουν τη γερμανική κοινωνία. Ενας από αυτούς είναι το Μεταναστευτικό. Μαζεύτηκαν πάρα πολλοί εκεί, δόθηκε ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο από κοινωνικές παροχές και κάπου οι γερμανοί πολίτες άρχισαν να διαμαρτύρονται και αυτή η διαμαρτυρία τους εκφράστηκε πολιτικά με στήριξη της Ακροδεξιάς», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι μαζικές επιστροφές προσφύγων και μεταναστών (που δεν δικαιούνται άσυλο στη Γερμανία) στην Ελλάδα δεν θα γίνουν:

«Μαζικές επιστροφές όχι, το αποκλείσαμε. Είναι αδύνατο να γίνουν για δύο λόγους: πρώτον γιατί δύσκολα εντοπίζονται πολλοί που έχουν μπει στη Γερμανία. (…) Είτε τα γερμανικά δικαστήρια αποφασίζανε παγίως ότι επειδή στην Ελλάδα δεν παρέχονται η ίδιας ποιότητας κοινωνικές παροχές, γι’ αυτό δεν ήταν δόκιμο να γίνονται επιστροφές και επομένως απαγόρευαν δικαστικά την επιστροφή. Αυτό εκτιμώ ότι θα αλλάξει».

Κατά τον υπουργό, στην αύξηση των ροών έχει συντελέσει και η κλιματική κρίση.

«Σε κάποιες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής είναι αδύνατη η επιβίωση οπότε τι να κάνει ο άλλος, πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει, πληρώνει διακινητές αδρά… υπάρχουν πολλά κυκλώματα».

Οσον αφορά την αντιμετώπιση της αύξησης αυτής στις μεταναστευτικές ροές, ο Νίκος Παπαγιωτόπουλος θέλησε να επισημάνει:

«Στοπ μπορείς να βάλεις μόνο αν τους σταματήσεις στα σύνορα και στη θάλασσα η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, εκτός αν ανοίξεις πυρ ή βυθίσεις λέμβους ή καράβια οπότε θα σου ορμήσει όλος ο δυτικός κόσμος γι’ αυτό που έκανες, παρά το γεγονός ότι τώρα υπάρχει μία κάπως διαφορετική συνολική αντιμετώπιση, πιο επιφυλακτική, στην αθρόα είσοδο. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν άφηνε ανθρώπους να πνιγούν στη θάλασσα και νομίζω ότι δεν είναι σωστό να γίνεται αλλά από εκεί και πέρα τους συλλαμβάνει και τους καταγράφει. Το συνολικό σχέδιο είναι να αυξήσεις την επιτήρηση των συνόρων όσο μπορείς, με μέσα και ανθρώπους. Στα χερσαία σύνορα αυτό είναι πιο εφικτό, με τον φράχτη, τα εμπόδια και τη μεγαλύτερη παρουσία συνοριοφυλάκων».

«Ο πόλεμος γεννάει προσφυγιά, αυτό είναι νόμος της ανθρώπινης φύσης. Λογικό είναι να έχουμε πρόσθετη πίεση στο Μεταναστευτικό από πρόσφυγες από τον Λίβανο. (…) Το ερώτημα είναι αν θα γίνει με οργανωμένο τρόπο στη βάση ενός σχεδίου εκκένωσης με την εποπτεία και την οργάνωση της Ευρώπης ή θα γίνει με τρόπο ανεξέλεγκτο.

»Κάνω μια ασφαλή πρόβλεψη ότι δε θα δούμε ξανά εικόνες Ειδομένης. Νομίζω ότι τότε η Ελλάδα δεν είχε καμία υποδομή για να υποδεχτεί πρόσφυγες ή μετανάστες. Σήμερα έχει. Εχει ένα σύστημα εγκατεστημένο το οποίο λειτουργεί καλά, διεκπεραιώνει τις αιτήσεις ασύλου και προωθεί αυτούς των οποίων οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται προς τη βόρεια Ευρώπη γιατί εξαρχής η πρόθεση όλων αυτών ήταν να πάνε στη βόρεια Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος για να προσθέσει:

«Πολλοί θα πουν τι τους θέλετε, γιατί τους παίρνετε λες και είναι στο χέρι μας, ανθρώπους που έρχονται από τη θάλασσα κυνηγημένοι ως πρόσφυγες… είχε και η Ελλάδα την ιστορία της και με πρόσφυγες και με μετανάστες και λυπούμαι που τόσο πολλοί το έχουν ξεχάσει αυτό, πρόγονοί μας ήταν, πρέπει να τηρήσουμε μια πολύ λεπτή ισορροπία. Η ισορροπία είναι ανάμεσα στον ανθρωπισμό, δηλαδή να μην αφήσουμε ανθρώπους να χαθούν ιδίως στη θάλασσα, να τους διασώσουμε και μετά να δούμε τι θα κάνουμε. Από την άλλη όμως υπάρχει και το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων γιατί η φύλαξη των συνόρων δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να νιώσει ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας».

Κλείνοντας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εκτίμησε ότι η πολιτική στροφή που βλέπουμε στην Ευρώπη θα καταλήξει σε κρίσιμες αποφάσεις και στη διαχείριση αυτού του προβλήματος επί το αυστηρότερον.