H Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος της Ευρωβουλής και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με άρθρο της στην Corriere della Sera εξήγησε τι είναι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, το νομοθέτημα που επί μία δεκαετία επεξεργαζόταν η Κομισιόν και τελικά ενέκρινε η Ευρωβουλή. «Δεν θα λύσει ως διά μαγείας κάθε πρόβλημα», έγραψε η μαλτέζα πολιτικός, «ωστόσο συνιστά δέκα γιγάντια βήματα σε σύγκριση με τον μικρό βηματισμό που είχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια».
Κατά τη γνώμη της, «αυτό το πακέτο μέτρων θα κάνει τη διαφορά», καθώς «εγγυάται και την ασφάλεια των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά «και την προστασία όσων τη δικαιούνται», όπως «και τον αποκλεισμό όσων δεν τη δικαιούνται και την τιμωρία των διακινητών». Πάντως η οπτική γωνία του νομοθετήματος, όπως έγραψε η Μέτσολα, είναι πολύ συγκεκριμένη: «Τα μέτρα της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι η μετανάστευση είναι πρωτίστως ανθρώπινο ζήτημα».
Η ηγεσία των Βρυξελλών αναμένει ότι το νέο σύστημα περί χορήγησης ασύλου θα είναι «πιο αποτελεσματικό» για τους ενδιαφερομένους να λάβουν άσυλο και συγχρόνως «πιο ανθεκτικό» όσον αφορά τη γενική μεταναστευτική πίεση. Η Μέτσολα έγραψε ότι ελήφθησαν υπ’ όψιν και οι ενδοευρωπαϊκές διαφορές, δηλαδή τα συμφέροντα των χωρών-μελών που υποδέχονται μετανάστες, εκείνα των χωρών-μελών που αποτελούν προορισμούς των, κ.λπ.
Τελική απόφανση: «Πρόκειται για νόμο που θα ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα διατηρήσει την ακεραιότητα της Ζώνης Σένγκεν». Στο δικό της ρεπορτάζ για το θέμα –και εν όψει ευρωεκλογών και πιθανής αλλαγής προσώπων στα βασικά πόστα της ΕΕ– η Repubblica σημείωσε: «Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Κομισιόν υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».
Το μέσον της Ρώμης έκρινε ότι το νέο νομοθέτημα «αποσκοπεί στην απλοποίηση της υποδοχής των αιτούντων άσυλο και στη διευκόλυνση του επαναπατρισμού όσων δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη». Το αξιολόγησε, δε, ως «απαραίτητη μεταρρύθμιση» και έδωσε την πρόσθετη πληροφορία ότι «όσοι το υποστηρίζουν το θεωρούν ιστορική επιτυχία της ΕΕ, ανάλογη εκέινης που αφορούσε την από κοινού αγορά εμβολίων κατά της πανδημίας Covid και ανάλογη του πρότζεκτ της ‘‘Επόμενης Γενιάς’’».
Η Corriere della Sera δημοσίευσε υπό μορφήν ερωτηματολογίου και το «ρεζουμέ» του Συμφώνου.
Τι είναι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο;
Πρόκειται για νομοθετικό πακέτο που περιλαμβάνει εννέα διατάξεις και μεταρρυθμίζει το ισχύον σύστημα διαχείρισης του ασύλου, τυποποιώντας το για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν το πρωτοπαρουσίασε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. Η προηγούμενη πρόταση της Κομισόν, επί προεδρίας Γιούνκερ, το 2016, αποσύρθηκε διότι δεν επετεύχθη ομοφωνία.
Το Σύμφωνο αφορά τους παράτυπους οικονομικούς μετανάστες;
Οχι. Ρυθμίζει τη διαχείριση των ατόμων που έχουν δικαίωμα σε διεθνή προστασία. Εισάγει νέες διαδικασίες συνοριακού ελέγχου και επιταχύνει την αποδοχή όσων έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στην ΕΕ. Επίσης επιταχύνει και τον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στην ΕΕ.
Με ποιον τρόπο το Σύμφωνο καθιστά τα σύνορα πιο ασφαλή;
Εισάγει διαδικασία ελέγχου στα σύνορα, η οποία απαιτεί την αναγνώριση των υποψηφίων μεταναστών εντός επτά ημερών. Αυτή θα γίνεται σε ειδικά κέντρα όπου θα υποβάλλονται και σε ελέγχους υγείας και ασφάλειας. Θα συλλέγονται τα βιομετρικά δεδομένα τους (φωτογραφία προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα) και μάλιστα από την ηλικία των 6 ετών. Αυτά τα data θα καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων Eurodac της ΕΕ. [Σ.σ.: Πρόκειται για σύστημα που αποσκοπεί στον καθορισμό της ευθύνης του κράτους-μέλους όσον αφορά την εξέταση της αίτησης ασύλου, βάσει του Κανονισμού Δουβλίνο III.)
Τι περιλαμβάνει η νέα ταχεία διαδικασία;
Οταν ο αιτών άσυλο (ο οποίος έφθασε παράτυπα στα σύνορα ή διασώθηκε στη θάλασσα) είναι πολίτης χώρας της οποίας το ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων είναι μικρότερο του 20%, θα φιλοξενείται σε ειδικά κέντρα κράτησης χωρίς να έχει πρόσβαση στην επικράτεια της ΕΕ. Η αίτηση θα διεκπεραιώνεται εντός τριμήνου. Αν δεν δικαιούται να λάβει άσυλο θα επαναπατρίζεται εντός τριμήνου. Οι οικογένειες με παιδιά αποκλείονται αν δεν υπάρχει επαρκής χωρητικότητα στα κέντρα, όπως και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αν δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.
Πώς νοείται ο μηχανισμός αλληλεγγύης;
Τα κράτη-μέλη που δέχονται την πλημμυρίδα των υποψηφίων μεταναστών είναι συγκεκριμένα. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν ή την μετεγκατάσταση σε αυτές των αιτούντων άσυλο ή την καταβολή οικονομικών εισφορών. Καθορίζεται ελάχιστο όριο 30.000 μετεγκαταστάσεων αιτούντων άσυλο ετησίως και οικονομική συνεισφορά 20.000 ανά άτομο. Το κράτος-μέλος μπορεί να επιλέξει να αναλάβει τον επαναπατρισμό ενός ατόμου. Σε περίπτωση κρίσης προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τις νέες διαδικασίες ασύλου.
Πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών;
Προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης σε κάθε κράτος-μέλος.