Ο οικοδεσπότης, αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, προσέρχεται στον χώρο της άτυπης διάσκεψη της ΕΕ, στο Σάλτσμπουργκ | REUTERS/Lisi Niesner
Επικαιρότητα

Μετανάστευση, Brexit και ασφάλεια μεταξύ τυρού και αχλαδίου

Οι ευρωπαίοι ηγέτες μαζεύτηκαν στο Σάλτσμπουργκ και συζητούν ατύπως κρίσιμα θέματα για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Protagon Team

Αρχισε -με δείπνο!- στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου η διήμερη διάσκεψη κορυφής των ευρωπαϊκών ηγεσιών.

Η διάσκεψη είναι άτυπη, ωστόσο δεν στερείται εντελώς ενδιαφέροντος αφού η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει φλέγοντα ζητήματα: τον τρόπο διαχείρισης ή αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, τις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν το ειλημμένο και μη αναστρέψιμο Brexit (καθορισμένος χρόνος του «διαζυγίου» είναι ο Μάρτιος του 2019), αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Στο Σάλτσμπουργκ δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς ο χαρακτήρας του μίτινγκ είναι προπαρασκευαστικός: η ΕΕ φιλοδοξεί να προλειάνει το ανώμαλο από τις ενδοευρωπαϊκές διχογνωμίες (έως και διενέξεις) έδαφος ώστε να συμφωνηθεί κάτι ουσιώδες τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήδη ανακοίνωσε ότι, πέραν της προγραμματισμένης σύσκεψης κορυφής του Οκτωβρίου, θα συγκληθεί και μία έκτακτη, περί τα μέσα Νοεμβρίου, με αποκλειστικό αντικείμενο το Brexit.

Οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας ξεκίνησαν επικεντρώνοντας στη μετανάστευση και στα αποτελέσματά της – ένα ακανθώδες θέμα που αναπότρεπτα συνδέεται με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, σε όλη την ΕΕ, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές (Μάιος 2019).

Οι Tσίπρας – Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Σάλτσμπουργκ και συμμετέχει στις εργασίες της διήμερης διάσκεψης. Την Τετάρτη έλαβε μέρος στη λεγόμενη «προπαρασκευαστική σύνοδο» των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και στο «δείπνο εργασίας» των ηγετών της ΕΕ για τη μετανάστευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στον χώρο της άτυπης ευρωπαϊκής διάσκεψης στο Σάλτσμπουργκ (REUTERS/Leonhard Foeger)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται επίσης στο Σάλτσμπουργκ, για τις εργασίες της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και συμμετείχε και αυτός σε ένα «δείπνο εργασίας» με επιφανή στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (EPP/Twitter)

Προσερχόμενος στη σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα» της Ευρώπης σήμερα είναι «να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της» και κριτικάρισε τα κυβερνητικά πεπραγμένα όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων και τη διάκριση προσφύγων – οικονομικών μεταναστών. «Επί της σημερινής κυβέρνησης» -είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- «δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μόριας, το οποίο προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό, και αυτό παρότι έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας».

Σε αυτή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε προθύμως από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Δεν χάνει ευκαιρία να δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης».

Και εξήγησε το σκεπτικό του λέγοντας ότι «με το που πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντί να εγκαλέσει τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του για τον ρόλο τους στο ξέσπασμα και τη στάση τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα έβαλε πάλι με την ίδια του τη χώρα. Τέτοιες υπηρεσίες δεν τις χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Του αρκούν ο κ. Ορμπαν και ο κ. Κουρτς».

(Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «περίπτωση Ορμπαν» βλέπε εδώ.)

Το «φρούριο»

Το ειδυλλιακό Σάλτσμπουργκ είναι… φρούριο: με την ασφάλεια των αποστολών είναι επιφορτισμένοι 1.750 αστυνομικοί και περισσότεροι από 850 στρατιωτικοί, 12 πολεμικά αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα. Επιπλέον, από την περασμένη Δευτέρα και έως τις 21 Σεπτεμβρίου έχει ανασταλεί η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν και διενεργούνται έλεγχοι στους συνοριακούς σταθμούς με τη Γερμανία (Βαυαρία).