Μετά την παγκόσμια αναστάτωση που έχει προκληθεί από το νέο, σούπερ μεταλλαγμένο στέλεχος της Μποτσουάνα, συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 2.00) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής ταξιδιωτικών οδηγιών και περιορισμών για χώρες της Νοτίου Αφρικής.
Σε ανάρτησή του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι «είναι νωρίς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» και τόνισε τη «σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών», λέγοντας πως «είναι εξαιρετικά σημαντική, καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών» (εδώ).
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη-μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής, λόγω της παραλλαγής που προβληματίζει, Β.1.1.529» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηχώντας την ανησυχία που υπάρχει διεθνώς για τη νέα μετάλλαξη (εδώ).
Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα
H μετάλλαξη με την τεχνική ονομασία B.1.1.529 έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία αποτελεί και τον στόχο όλων των εμβολίων που έχουν λάβει άδεια χορήγησης.
Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί με γενετική ανάλυση 10 περιστατικά, τρία στην Μποτσουάνα, όπου αρχικά αναφέρθηκε το νέο στέλεχος, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ (σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική).
«Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας, γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ στενά, λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας της», σχολίασε ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας Ραβί Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι το εργαστήριό του αποκάλυψε ότι δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου να μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. «Πράγματι, δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει», τόνισε.
Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής έγιναν αντιληπτά στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική. Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Νότια Αφρική.
Ο καθηγητής Υπολογιστικής Βιολογίας Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ίδια παραλλαγή πιθανώς συσσωρεύτηκε μονομιάς στη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε κάποιον ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενδεχομένως κάποιον άνθρωπο με HIV/AIDS που δεν λάμβανε θεραπεία.