Πολίτες τρέχουν μακριά από το ηφαίστειο στο βουνό Σοπουτάν που ξύπνησε | Antara Foto/Adwit B Pramono/ via REUTERS
Επικαιρότητα

Μετά τον σεισμό με τους 1.400 νεκρούς, ένα ηφαίστειο χτυπά την Ινδονησία

Ο αριθμός των θυμάτων από τη σεισμική δόνηση των 7,5 βαθμών αυξάνεται συνεχώς ενώ το ξύπνημα ενός ηφαιστείου επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στο Σουλαουέζι
Protagon Team

Ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία συνεχίζει να αυξάνεται, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες των σωστικών συνεργείων, μια έκρηξη ηφαιστείου στο ίδιο νησί που χτυπήθηκε από τα 7,5 Ρίχτερ επιδεινώνει τα προβλήματα.

Την Τετάρτη ξύπνησε το ηφαίστειο Σοπουτάν στο βόρειο τμήμα του νησιού Σουλαουέζι, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το σημείο όπου χτύπησε ο σεισμός.

Η στάχτη έχει φτάσει σε ύψος 6 χιλιομέτρων, αλλά για την ώρα ο μόνος κίνδυνος είναι για τις πτήσεις που πρέπει να αποφεύγουν την περιοχή του ηφαιστείου. Ωστόσο και πάλι εμποδίζεται η εκκένωση από αέρος για τους επιζώντες της καταστροφής.

Βίντεο-σοκ από την ώρα του σεισμού

Σε βίντεο από την στιγμή που χτύπησε ο σεισμός των 7,5 βαθμών φαίνεται καθαρά η συμπεριφορά του εδάφους. Το φαινόμενο ονομάζεται «υγροποίηση» (liquefaction).

Λόγω της πολύ ισχυρής δόνησης το έδαφος αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν υγρό ή μάλλον σαν υγρή άμμος με αποτέλεσμα τα κτίρια να ταλαντεύονται και τελικά να καταρρέουν.

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλους μεγάλους σεισμούς.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία διαχείρισης εθνικών καταστροφών στην Ινδονησία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι ανήλθε σε 1.407.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι την περασμένη Παρασκευή, το οποίο αφάνισε την μικρή πόλη Πάλου στην δυτική ακτή του Σουλαούεζι, όπου ζουν 350.000 άνθρωποι. Εχει επίσης προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 62.000 ανθρώπων.

Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σπάνια ενώ τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες.

Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ζημιών.

Ο στρατός της Ινδονησίας είναι αυτός που διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του ινδονήσιου προέδρου, διεθνείς ΜΚΟ έχουν στείλει ομάδες επί του πεδίου.

Πέντε ημέρες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, μονάχα τρεις άνθρωποι έχουν μέχρι σήμερα ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια του ξενοδοχείου Roa Roa στην Πάλου. Οι διασώστες έχουν ανασύρει επίσης εννέα σορούς. Περίπου 50 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονταν εντός του οκταώροφου κτιρίου την ώρα της τραγωδίας.