Εν αναμονή της εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κορυφαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως το Ισραήλ σχεδιάζει να κόψει κάθε δεσμό με τον παλαιστινιακό θύλακο μετά το τέλος του πολέμου.
Στα πιο ξεκάθαρα έως τώρα σχόλια για τη στρατηγική της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Κνεσέτ ότι το Ισραήλ δεν θα φέρει πλέον «ευθύνη για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας» μόλις τερματιστεί η σύρραξη. Ο ισραηλινός υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι η εκστρατεία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις) θα δημιουργήσει «μια νέα πραγματικότητα ασφάλειας» για τους ισραηλινούς πολίτες.
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Γάζα από τότε που οι μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν την πιο θανατηφόρα επίθεσή τους στην επικράτεια του Ισραήλ, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες. Ομως, ενώ το Ισραήλ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι σκοπεύει να εξουδετερώσει τη Χαμάς, δεν παρείχε λεπτομέρειες όσον αφορά τα σχέδιά του για τον ισοπεδωμένο θύλακα και τους εξαθλιωμένους πολίτες του μετά τον πόλεμο.
Oπως θυμίζουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 αλλά συνέχισαν να τροφοδοτούν με ρεύμα τον θύλακα. Επέτρεψαν επίσης σε περιορισμένο αριθμό κατοίκων της Γάζας να εισέρχεται στο Ισραήλ για εργασία, καθώς και την εξαγωγή ορισμένων αγαθών στη Λωρίδα.
Ωστόσο, την Παρασκευή, ένας δεύτερος ισραηλινός υψηλόβαθμός αξιωματούχος ανέφερε ότι «το Ισραήλ δεν θα είναι μέρος της λύσης όσον αφορά την παροχή εργασίας [στους κατοίκους της Γάζας]. Κόψαμε τον ομφάλιο λώρο» και πρόσθεσε ότι τα περάσματα από τη Γάζα προς το Ισραήλ που λειτουργούσαν πριν από τον πόλεμο δεν θα ανοίξουν ξανά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τελείωσε».
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας διευκρίνισε επίσης ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς χωρίζεται σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να αποτελείται από τους τρέχοντες εναέριους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις που στοχεύουν στην «εξουδετέρωση των τρομοκρατών και την καταστροφή των υποδομών της Χαμάς».
Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει μάχες χαμηλότερης έντασης για την εξάλειψη των «θύλακων αντίστασης» στη Γάζα, ενώ στο πλαίσιο της τρίτης φάσης θα επιδιωχθεί η «άρση της ευθύνης του Ισραήλ για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας» για τους Ισραηλινούς.
Οι δηλώσεις των ισραηλινών αξιωματούχων έγιναν την ώρα που καταβάλλονταν προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης όσον αφορά την πολυαναμενόμενη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας (μέσω της Αιγύπτου, από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα) στη Γάζα, με την όλη διαδικασία να παραμένει στάσιμη την Παρασκευή λόγω διαφωνιών όσον αφορά τον τρόπο να εξασφαλιστεί ότι οι όποιες προμήθειες δεν θα χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως ανέφεραν στους Financial Times τρία πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης.
Ζήτημα αποτέλεσε και η επιδίωξη αξιωματούχων του ΟΗΕ να εξασφαλίσουν μια σταθερή ροή βοήθειας προς τον υπό ολική κατάρρευση παλαιστινιακό θύλακο, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένονται να φθάσουν μόλις 20 φορτηγά, όταν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου εισέρχονταν καθημερινά από την Αίγυπτο στη Γάζα περίπου 450 φορτηγά.
Πηγές στον ΟΗΕ σημείωσαν ότι στην παρούσα φάση έτοιμα να εισέλθουν στη Γάζα είναι ακόμη 100 φορτηγά από διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διεθνούς φορείς. Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε την Παρασκευή ότι «αναθάρρησε από (εσωτερικές αναφορές) ότι οι διάφορες πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες και ότι η πρώτη παράδοση πρόκειται να αρχίσει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι επισήμαιναν την ετοιμότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να εισβάλουν στη Γάζα στο πλαίσιο μιας πολεμικής εκστρατείας που θα είναι πολύ πιο εκτεταμένη και θηριώδης από κάθε άλλη σύρραξη με τη Χαμάς.