Βασιλειάδης και Σβίγκου στο πρόσφατο -επεισοδιακό- Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ελάχιστα πιθανό να παραμείνουν γραμματείς του κόμματος | Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Μετά το Συνέδριο ο Κασσελάκης αλλάζει τα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ – τέλος και η Αυγέρη

Σε εσωκομματικό ανασχηματισμό προχωρά ο Κασσελάκης, μετά τα όσα δραματικά –και ενίοτε κωμικά– συνέβησαν στο τετραήμερο του Συνεδρίου στο Τάε Κβον Ντο. Τι θα γίνει με την εκπρόσωπο Τύπου και τι με τους γραμματείς
Protagon Team

Η ιλαροτραγωδία που διαδραματίστηκε στο Τάε Κβον Ντο, στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει αλλαγές στη φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να αλλάξει και το όνομα–, αλλά και στα πρόσωπα.

Η «ευκαιρία» των ευρωεκλογών, δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να αντικαταστήσει κάποιους που είτε ολοκλήρωσαν το έργο τους –επιτυχώς ή ανεπιτυχώς, δεν είναι το ζητούμενο εδώ– προσφέροντάς τους την υποψηφιότητα για μια θέση ευρωβουλευτή, μολονότι όλο αυτό είχε ξεκινήσει ως άνοιγμα προς την κοινωνία με μια διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υποψηφίων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, θα επιλέξει να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής και το τελευταίο διάστημα αναζητείται ο αντικαταστάτης της, ο οποίος θα είναι εκτός του κομματικού πυρήνα (μια συνταγή Πόπης Τσαπανίδου, δηλαδή, στο πιο επιτυχημένο).

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, θέση στις Βρυξέλλες θα διεκδικήσει και ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος είναι διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εμφανίστηκε μεταξύ των «νικητών» του Συνεδρίου.

Δύο άλλα πρόσωπα αλλάζουν σίγουρα. Πρόκειται για τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής αντίστοιχα. Μολονότι οι ίδιοι προσυπέγραψαν τις εκλογικές συντριβές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023, παρέμειναν στις θέσεις τους και μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στήριξαν «θεσμικά» τον κ. Κασσελάκη.

Κάποιες πληροφορίες, όμως, τους εμφανίζουν να έχουν εδώ και καιρό –και σε ανύποπτο χρόνο– υποβάλει παραιτήσεις, που απλώς δεν έγιναν δεκτές. Και οι δύο επίσης συμμετείχαν στη «μυστική σύναξη» της προηγούμενης Πέμπτης με την Ολγα Γεροβασίλη, την αντιπρόεδρο της Βουλής που αμφισβήτησε τον κ. Κασσελάκη αλλά τελικά έκανε πίσω.

Ο κ. Βασιλειάδης, ως άνθρωπος που κάποτε είχε και προνομιακή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι εξαιρετικά απίθανο να μείνει στη θέση του και φέρεται να είχε υποβάλει την παραίτησή του και κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, στη σκιά των πρωτοβουλιών του κ. Κασσελάκη για το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει, τότε, Συνεδρίου.

Ως πιθανός νέος γραμματέας ακούγεται ο Πάνος Ρήγας, ο οποίος είχε διατελέσει γραμματέας της ΚΕ (2015-2018) και κατά τη διάρκεια του επεισοδιακού Συνεδρίου έπαιξε το παιχνίδι του κ. Κασσελάκη, «τεντώνοντας» τις διαδικασίες. Μια άλλη υποψήφια είναι η Ολυμπία Τελιγιορίδου, παλαιά βουλευτής Καστοριάς.

Σε κάθε περίπτωση, για την αλλαγή των γραμματέων απαιτείται σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.