O Σολτς καλωσορίζει στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. Μετά όμως άκουσε τις διαμαρτυρίες του | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Μετά το ανέκδοτο με τα 5.000… κράνη ο Σολτς αποφάσισε τελικά να εξοπλίσει τους Ουκρανούς

Η Γερμανία άλλαξε την πολιτική της απέναντι στο Κίεβο, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η «ουδετερότητά» της ακόμα και μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, η οποία καλωσορίστηκε και από το CDU
Protagon Team

Επρεπε η Γερμανία να γίνει ανέκδοτο με τα 5.000… κράνη που προσέφερε όλα κι όλα για βοήθεια στην Ουκρανία —φοβούμενη προφανώς μη χαλάσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν—, έπρεπε να αρχίσουν να τη χλευάζουν δημοσίως οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ —ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι καυτηρίασε τόσο την απροθυμία του Βερολίνου για περισσότερη βοήθεια προς το Κίεβο, όσο και τη γερμανική άρνηση στον αποκλεισμό της Μόσχας από το σύστημα SWIFT—, έπρεπε εν ολίγοις η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, ώστε να πειστεί ο Ολαφ Σολτς να δράσει.

Το βράδυ του Σαββάτου, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας. Απευθείας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποσταλούν στην Ουκρανία ακόμη 1.000 αντιαρματικά και 500 πύραυλοι Stinger.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας. Σε αυτή την κατάσταση, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί εναντίον του στρατού εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Την απόφαση της κυβέρνησης χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν: «Πρόκειται για μια αλλαγή πορείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία αξίζει την πλήρη στήριξή μας. Έστω και αν πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και τα συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων, ακόμη και οι αγοραστές των γερμανικών όπλων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Βερολίνου πριν τα μεταπωλήσουν σε τρίτους, καθώς η Γερμανία ασκεί ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική, απαγορεύοντας τη διάθεση γεμανικών θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

Για την Ιστορία, τα 5.000 κράνη παραδόθηκαν το Σάββατο.