Για όσους αρνούνται ακόμη το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μπορούν να πειστούν με όσα συμβαίνουν τους τελευταίους δυο μήνες στην Αυστραλία.
Η χώρα πλήττεται από τα τέλη του Νοεμβρίου από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Στην Αδελαΐδα, πριν μερικά 24ωρα, η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους 46.2 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ ζέστης που είχε σημειωθεί το 1939.
Οι ασφυκτικές αυτές συνθήκες ευθύνονται, κατά την ιταλική Corriere, τις τελευταίες ημέρες για τον μαζικό θάνατο άνω του ενός εκατομμυρίου ψαριών στις όχθες ενός μεγάλου ποτάμιου συστήματος στην ανατολική Αυστραλία.
Οι όχθες των δύο ποταμών Μάρεϊ και Ντάρλινγκ στη Νέα Νότια Ουαλία κατακλύστηκαν από νεκρά ψάρια και οι αρχές κάνουν λόγο για έναν αριθμό που φθάνει ή και ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων και ο καύσωνας ενθάρρυναν την άνθιση φυτοπλαγκτού, που στερεί το οξυγόνο από τα ψάρια και παράγει τοξίνες.
Και δεν είναι μόνο τα ψάρια που υποφέρουν από τον ασυνήθιστο καύσωνα.
Περισσότερα από 90 άγρια άλογα βρέθηκαν νεκρά ή σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, πριν μερικές ημέρες, επίσης στην Ανατ. Αυστραλία.
Περίπου 40 από τα ζώα είχαν εκπνεύσει λόγω αφυδάτωσης και πείνας. Τα υπόλοιπα βρέθηκαν να υποφέρουν και εκτελέστηκαν.
Το κοπάδι προσπαθούσε να βρει έναν νερόλακκο, ο οποίος όμως είχε ξεραθεί.
Δασοφύλακες εντόπισαν τα άλογα αφότου μία απομακρυσμένη επαρχιακή κοινότητα κατήγγειλε την παρατεταμένη απουσία τους.
Κάτοικος της περιοχής, που επισκέφτηκε το σημείο όπου βρέθηκαν τα άλογα, ανήρτησε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, περιγράφοντας το σκηνικό ως «σφαγή».
Ο καύσωνας σκότωσε επίσης από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα το ένα τρίτο των νυχτερίδων της Αυστραλίας.
Όπως μετέδωσε το BBC, κατά το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου που ο υδράργυρος άγγιξε τους 47 βαθμούς, πεθάναν από θερμοπληξία πάνω από 23.000 νυχτερίδες -σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας που αριθμεί περί τις 75.000.
Όπως σημειωνει το δημοσίευμα, οι νυχτερίδες αυτές – που ανήκουν στο υποείδος πτερόποδες που είναι γνωστές και ως «ιπτάμενες αλεπούδες» – δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου, πόσο μάλλον τους 47 που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στη χώρα από την δεκαετία του 1930.