Αμερικανικό μαχητικό F-16 ετοιμάζεται να απογειωθεί στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης | REUTERS/Paulo Whitaker
Επικαιρότητα

Μετά τα Leopard οι Ουκρανοί θέλουν και F-16

Αφού έλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων συμμάχων ότι θα πάρουν τα προηγμένα άρματα μάχης που διεκδικούσαν επί μήνες, η κυβέρνηση του Κιέβου στρέφει την προσοχή της στα μαχητικά αεροσκάφη. Ποιοι αρνούνται «αρχικά» να στείλουν και ποιοι «το σκέφτονται»
Protagon Team

Μετά τη συζήτηση που κράτησε εβδομάδες, για την αποστολή ή όχι προηγμένων αρμάτων μάχης από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία, σειρά έχουν τα F-16.

Καθώς το Κίεβο εξασφάλισε τελικά τα γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον Απρίλιο μετά την εκπαίδευση σε αυτά των ουκρανών στρατιωτών –θα λάβει και αμερικανικά Abrahams–, τώρα στρέφει την προσοχή του στα μαχητικά αεροσκάφη που θεωρεί ότι θα αλλάξουν τις ισορροπίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο πιο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Πολωνία είναι πρόθυμη να προμηθεύσει την Ουκρανία με F-16. Ο Αντρίι Γιέρμακ δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε λάβει «θετικά μηνύματα» από τη Βαρσοβία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε ότι η χώρα του θα ενεργήσει μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να αρνηθεί την πιθανότητα αποστολής αεροσκαφών.

«Συντονίζουμε όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. Οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών θα γίνει «σε πλήρη συντονισμό», πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε και αυτός τη Δευτέρα ότι δεν αποκλείει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Τίποτα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν», δήλωσε ο Μακρόν ύστερα από συνομιλίες με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Ο Μακρόν έθεσε μια σειρά από κριτήρια, μεταξύ των οποίων ότι η Ουκρανία πρέπει πρώτα να υποβάλει το αίτημα ότι τα όπλα «δεν θα είναι κλιμακούμενα» και ότι «δεν θα είναι πιθανό να πλήξουν ρωσικό έδαφος, αλλά θα είναι μόνο για να βοηθήσουν την προσπάθεια αντίστασης».

Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Πολωνία. Με την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου να πλησιάζει, έχουν αυξηθεί οι εικασίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί την Ευρώπη σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τη συμμαχία που στηρίζει την Ουκρανία.

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας σχολίασε, λίγο ειρωνικά: «Νομίζω ότι αυτό που ξέρουμε για όλες αυτά τα αιτήματα είναι ότι… η αρχική απάντηση είναι “όχι” και καταλήγει να είναι “ναι”».

Η Πολωνία είχε στο παρελθόν συζητήσει την αποστολή του στόλου της από MiG-29 της σοβιετικής εποχής, που είναι γνωστά στους πιλότους της Ουκρανίας, ήδη από τον Μάρτιο – αλλά η συμφωνία ναυάγησε λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για τους κινδύνους κλιμάκωσης στην πρώιμη φάση του πολέμου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Πολωνία, η Βαρσοβία παρείχε αντ’ αυτού ανταλλακτικά.

Αλλά με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδεύει πλέον προς τον δεύτερο χρόνο του, και με τη Δύση να έχει αναβαθμίσει τις προμήθειες όπλων της με Himars και M270, συστήματα αεράμυνας Nasams και Patriot και πιο πρόσφατα άρματα μάχης, οι φόβοι για μια επικίνδυνη ρωσική απάντηση έχουν μειωθεί.

Αφού ολλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξετάσουν το αίτημα για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη με «ανοιχτό μυαλό», ο στρατός της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επαινούσε την Ολλανδία και τη στρατιωτική υποστήριξη που είχε λάβει. Στο βίντεο αναφέρεται ότι οι Ολλανδοί «έδωσαν μια μάχη με τη θάλασσα και νίκησαν» και πρόσθεσε ότι «θα εκτιμούσαμε πραγματικά τα F-16».

Σύμφωνα με ουκρανούς στρατιωτικούς, οι Ουκρανοί θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να εκπαιδευτούν στα F-16, σε περίπτωση που οι σύμμαχοι τους τα δώσουν.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η αποστολή των όπλων από τη Δύση στο Κίεβο πρέπει να επισπευστεί, καθώς η πολύμηνη συζήτηση και μετά η εκπαίδευση που απαιτείται, προκαλούν μεγάλη καθυστέρηση, δίνοντας το πλεονέκτημα στους Ρώσους.