Ο Νάιτζελ Φάρατζ χειρονομεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου | REUTERS/Francois Lenoir
Επικαιρότητα

Μετά μουσικής η ψήφος για το Brexit στο Ευρωκοινοβούλιο

Στα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου τρισήμιση ετών βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τυπικές διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας
Protagon Team

Ο δρόμος για το Brexit κανένας δεν περίμενε ότι θα ήταν ομαλός – και σχεδόν ποτέ δεν ήταν από την ημέρα του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του 2016. Φτάσαμε όμως στο τέρμα αυτής της διαδρομής.

Σήμερα Τετάρτη οι ευρωβουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν αναμένονται εκπλήξεις και άρα το Ευρωκοινοβούλιο θα πει το ιστορικό «ναι» στη Συνθήκη κατά την ψηφοφορία που αναμένεται να αρχίσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Δεν θα είναι όμως μια συνηθισμένη συνεδρίαση για το Ευρωκοινοβούλιο. Εκτός από τις ομιλίες, θα υπάρχει ακόμη και μουσική καθώς, όπως αναφέρει το BBC, οι Σκοτσέζοι του SNP κανόνισαν να φύγουν από το κτίριο με τη συνοδεία γκάιντας.

Στην ιστορική συνεδρίαση θα μιλήσει για τελευταία φορά ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρόεδρος του Κόμματος του Brexit που εδώ και 20 χρόνια ζητά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου θα παρέμβει ο Γκι Φέρχοφσταντ, ένας από τους πιο ένθερμους οπαδούς της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Είναι ένα από τα τελευταία στάδια για τη διαδικασία εξόδου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν για την έξοδο.

Χθες Τρίτη η Βρετανία συμμετείχε για τελευταία φορά σε συνεδρίαση της ΕΕ, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κρις Πίντσερ.

Την Παρασκευή, ενώ θα μετράμε ελάχιστες ώρες πριν από την έξοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα εκδώσει κοινή δήλωση με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη μία μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (02:00 στην Ελλάδα) η Βρετανία και τυπικά θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το πρωί του Σαββάτου θα υποσταλεί η βρετανική σημαία έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία, αργότερα, θα μεταφερθεί σε μουσείο.

Υπάρχει βέβαια και η μετακόμιση των 73 βρετανών βουλευτών που πρέπει να πακετάρουν τα πράγματά τους σε κιβώτια με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Πολλοί ήθελαν να φύγουν από την Ενωση γιατί δεν άντεχαν τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών σε κάτι τέτοια ζητήματα.