Eτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δηλώνουν πως είναι οι Ουκρανοί, αλλά μόνον εάν η Μόσχα καθίσει στο τραπέζι καλή τη πίστει. Ωστόσο, καλοπιστία από την πλευρά της Ρωσίας η Ουκρανία ακόμα δεν βλέπει. Το γεγονός, πάντως, είναι ότι το Κίεβο αποφάσισε να προβεί –δια στόματος Ντμίτρo Κουλέμπα– σε ένα άνοιγμα με στόχο τον διάλογο με το Κρεμλίνο. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «οι διαπραγματεύσεις, φυσικά, θα πρέπει να είναι λογικές και ουσιαστικές, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου –ο οποίος διαρκεί σχεδόν δυόμισι χρόνια–, συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στην πόλη Γκουανγκτζόου. Οπως γράφει στην ανταπόκρισή του από το Πεκίνο ο Τζανλούκα Μόντολο, απεσταλμένος της ιταλικής Repubblica στην κινεζική πρωτεύουσα, πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού ήταν η «εξεύρεση κοινού εδάφους» με την Κίνα. Συγχρόνως, όμως, ο ουκρανός υπουργός μετέφερε στην κινεζική ηγεσία ένα μήνυμα διαλλακτικότητας στο πλαίσιο μιας διαφαινόμενης εντατικοποίησης των πρωτοβουλιών με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.
Ενόψει μιας πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και εν μέσω φόβων ότι σε αυτήν την περίπτωση η αμερικανική υποστήριξη θα μπορούσε να περιοριστεί δραστικά, το Κίεβο γνωρίζει πως πρέπει να τα έχει καλά με το Πεκίνο. Οσο για το ουκρανικό άνοιγμα με στόχο τον διάλογο, εξηγείται εν μέρει και από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, εδώ και καιρό μάλιστα, οι Ουκρανοί στο πεδίο.
Η Κίνα από την πλευρά της, υποδεχόμενη τον Ντμίτρο Κουλέμπα επιδίωξε να παρουσιαστεί ως ένας εταίρος που κρατάει ίσες αποστάσεις – παρά την ειδική σχέση της με τη Μόσχα και σε αντίθεση με τη Δύση, την οποία το Πεκίνο κατηγορεί ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε τρεις ώρες. Ο Γουάνγκ θέλησε να επαναλάβει ότι η Κίνα «ήταν ανέκαθεν και σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση». Πρόσθεσε επίσης ότι «η ρωσική και η ουκρανική πλευρά έχουν επισημάνει, σε διάφορους βαθμούς, την προθυμία τους να διαπραγματευτούν. Αν και οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που οδηγούν προς την ειρήνη και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο».
Το ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει το αναγνωρίζει, φυσικά, και η Ουκρανία: «Ο Κουλέμπα επανέλαβε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να εμπλέξει τη ρωσική πλευρά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης σε κάποιο σημείο, όταν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλόπιστα, αλλά στην παρούσα φάση δεν παρατηρείται τέτοια προθυμία» ανέφερε το υπουργείο του.
Οι δηλώσεις του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών σχολιάστηκαν αμέσως από τη Μόσχα, με τον Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, να δηλώνει πως το άνοιγμα του Κιέβου «βρίσκεται σε συμφωνία με τη θέση μας», επισημαίνοντας, ωστόσο, πως απαιτούνται διευκρινίσεις για τις λεπτομέρειες. «Γνωρίζετε ότι η ρωσική πλευρά δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί, ήταν πάντα ανοιχτή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά σε αυτό το πλαίσιο σημασία έχουν οι λεπτομέρειες, τις οποίες ούτε εσείς ούτε εγώ γνωρίζουμε ακόμη».
Ολοι γνωρίζουν, ωστόσο, πως αυτό που θέλει η Μόσχα είναι ουσιαστικά η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, καθώς απαιτεί από το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και να εκχωρήσει τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που διεκδικεί το Κρεμλίνο.
Ο δημοσιογράφος της Repubblica δεν παραλείπει να αναφέρει ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kyiv Post, ο αριθμός των Ουκρανών που είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν εδαφικές απώλειες για τον τερματισμό του πολέμου τριπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο: τον περασμένο Μάιο το 32% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.
Το Κίεβο πιέζει για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη (μετά από εκείνη που διεξήχθη στην Ελβετία τον προηγούμενο μήνα, με τη Μόσχα να μην προσκαλείται καν και την Κίνα να επιλέγει να μη δώσει το «παρών»), ενδεχομένως σε μια χώρα του αποκαλούμενου Παγκόσμιου Νότου και με τη συμμετοχή, αυτή τη φορά, του Πεκίνου και της Μόσχας (την προηγούμενη εβδομάδα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο BBC είπε ότι τάσσεται υπέρ ακόμη και των απευθείας συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν).
Μια διάσκεψη που θα φέρει στο ίδια τραπέζι τα δύο εμπόλεμα μέρη είναι αυτό που ζητά εδώ και μήνες ο Σι Τζινπίνγκ. Τον Μάιο η Κίνα συνέταξε, από κοινού με τη Βραζιλία, ένα έγγραφο έξι σημείων στο οποίο υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη που θα αναγνωρίζεται και από τη Ρωσία και από την Ουκρανία πρέπει να διεξαχθεί την κατάλληλη στιγμή», και για τον Ντμίτρι Κουλέμπα αυτό το έγγραφο έχει «μεγάλη σημασία».