Το Γκότλαντ είναι ένα σουηδικό νησί στο μέσον της Βαλτικής, το οποίο εκεί επάνω θεωρείται «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» (κατά το πρότυπο της Κύπρου εδώ κάτω). Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Το νησί ήρθε πάλι στην επικαιρότητα αφ’ ότου η σουηδική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την αποβίβαση στις ακτές του τεθωρακισμένων και στρατού. Οι βρετανικοί Financial Times, πάντα φιλύποπτοι αλλά και… ετοιμοπόλεμοι όσον αφορά στρατιωτικές κινήσεις στα πέριξ της Ρωσίας, αφιέρωσαν ένα άρθρο τους στην υπόθεση, ψάχνοντας απαντήσεις.
Η επίσημη θέση της Σουηδίας εκφράστηκε από την υπουργό Εξωτερικών της, Αν Λίντε, με σαφή τρόπο: «Οταν η Ρωσία κάνει μεγάλες ασκήσεις, έχουμε υποχρέωση να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε έναν ισχυρό στρατό. Φυσικά, είμαστε προετοιμασμένοι για κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή μας».
Τόσο απλό.
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που οι Σουηδοί ανεβάζουν μιλιταριστικό πυρετό μετά το 1991, όταν στη Σοβιετική Ενωση είχε εκδηλωθεί το πραξικόπημα των στρατηγών και της κομματικής νομενκλατούρας κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Το περιβάλλον στη γειτονιά των Βορείων δεν είναι ήρεμο. Υπάρχει η μάλλον παγιωμένη κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ ξέσπασε τώρα και το Λευκορωσικό – και τα δύο αυτά γεωπολιτικά ζητήματα πλανώνται, με άγνωστη την κατάληξή τους σε βάθος χρόνου. (Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα του ανατολικού τομέα της Βόρειας Ευρώπης πάντα συγκινούσε και τους Ρώσους και τους Γερμανούς και ότι έμεινε στην ιστορία με τον -αποκαλυπτικό των ορέξεων- γερμανικό όρο Ζωτικός Χώρος/Lebensraum.)
Οι σουηδικές ασκήσεις ήρθαν ύστερα από «έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία διεξάγεται από τη Ρωσία», όπως λένε οι Σουηδοί, και μάλιστα «σε κλίμακα πρωτοφανέρωτη, που θυμίζει τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου».
Στην περιοχή δραστηριοποιείται με αντιρωσική στόχευση και η Πολωνία, χώρα εκ παραδόσεων βαθιά συντηρητική, που μάτωσε από τους σοβιετικούς και τους γερμανούς ειβολείς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα θέλει να πάρει κάποια ρεβάνς (αλλά μόνο από τους Ρώσους): φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην ύψωση ενός τείχους κατά της Ρωσίας, αποτελουμένου από τις πρώην «κομμουνιστικές» χώρες, δηλαδή από τους παλιούς δορυφόρους των Σοβιετικών.
Το πολωνικό σχέδιο θέλει να ενώσει κατά κάποιον τρόπο όλους τους εχθρούς της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, και κατά τούτο εξυπηρετεί θαυμάσια τους Δυτικούς και πρωτίστως τα σχέδια του ΝΑΤΟ.