Ο αργεντίνος σταρ πανηγυρίζει ένα από τα τρία του γκολ απέναντι στην Σίτι | Reuters / John Sibley Livepic
Επικαιρότητα

Μέσι, το χρώμα που λείπει από τη ρεπλίκα του Πεπ

Την τεχνοτροπία την έχει. Είναι ο δημιουργός της καλύτερης Μπαρτσελόνα ever. Αλλά χωρίς τον αργεντινό δαίμονα, ο μεγάλος ζωγράφος του ποδοσφαίρου - ο Γκουαρντιόλα- είναι αδύνατο να δημιουργήσει στο Μάντσεστερ το ίδιο ακριβώς αριστούργημα
Sportscaster

Κρίμα κι άδικο. Εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο είχαν στηθεί μπροστά από τις οθόνες τους, περιμένοντας να απολαύσουν ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό ντέρμπι. Στο «Καμπ Νου», η αυθεντική Μπαρτσελόνα αντιμετώπιζε την κόπια της, την επίδοξη «Μπαρτσελόνα του Βορρά». Εντάξει, το γνωρίζουμε: το αντίγραφο -όσο πιστό κι αν είναι- ποτέ δεν θα φτάσει το πρωτότυπο. Αλλά, 4-0;

Το ντέρμπι εξελίχθηκε σε… πάρτι οργίων, με οικοδεσπότη τον Λιονέλ Μέσι. Σε εφιάλτη για τον απέναντι προπονητή, τον άνθρωπο που -πριν από μερικά χρόνια- είχε εκτοξεύσει την καριέρα του, αλλάζοντάς του θέση και ρόλο μέσα στο γήπεδο. Το… παλιόπαιδο, ούτε τον Πεπ Γκουαρντιόλα δεν σεβάστηκε. Πέτυχε τρία γκολ και κέρδισε ένα πέναλτι. Εκανε την πάμπλουτη αγγλική ομάδα παιχνιδάκι στα πόδια του. Κέρασε τον μέντορά του την πιο βαριά εκτός έδρας ήττα του.

Το σκορ δεν λέει την αλήθεια – η Σίτι δεν ήταν για πέταμα. Από το 38′ έως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, κυριάρχησε κι έφτασε τρεις φορές κοντά στην ισοφάριση. Αλλά στο 53′, όταν αποβλήθηκε ο τερματοφύλακάς της, το γήπεδο… πήρε κλίση. Μέχρι να δει κόκκινη κάρτα και ο Ματιέ (73′) και να αποκατασταθεί η αριθμητική ισορροπία, το σκορ είχε ανέβει στο 3-0. Ολα είχαν τελειώσει.

O Γκουαρντιόλα από την εποχή που μπορούσε να απολαύσει τα σόου του Μέσι (David Ramos / Stringer / Getty)

Ο μεγάλος ζωγράφος του ποδοσφαίρου, ο Γκουαρντιόλα, θα κατάλαβε χθες (Τετάρτη) ότι είναι αδύνατο να δημιουργήσει ακριβώς το ίδιο αριστούργημα, αν του λείπει η μπογιά του βασικού χρώματος. Την τεχνοτροπία την έχει. Είναι ο δημιουργός της καλύτερης Μπαρτσελόνα που γνώρισε ο κόσμος. Αλλά, δεν έχει τον Μέσι – και τέτοιος δεν υπάρχει άλλος. Δεν πωλείται, ούτε φτιάχνεται. Ξεπήδησε από ένα καλούπι που, ύστερα, έσπασε.

Πριν από το ματς, ο τεχνικός της Σίτι δήλωσε χαρούμενος που ο αργεντινός «μάγος» επέστρεψε από τον τραυματισμό του. Πού να ‘ξερε, τι τον περίμενε… Αν και ο Ζεράρ Πικέ είχε προειδοποιήσει: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει εμφανιστεί ποτέ, είμαστε συμπαίκτες από την ηλικία των 13 ετών. Ο Μέσι, είτε είναι στο 100% είτε στο 10%, μπορεί να καταστρέψει τον αντίπαλο. Ακόμη και με το ένα πόδι του». Ετσι κι έγινε.

Με τα τρία χθεσινά του γκολ, πέτυχε το έβδομο «χατ-τρικ» του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πέντε. Η Ρεάλ, συνολικά ως ομάδα, εννέα. Ολοι οι παίκτες της Μπάγερν μαζί, όσα ο Μέσι μόνος του. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μίλαν, από πέντε. Ο αργεντινός σούπερ σταρ συμπλήρωσε 91 γκολ στη διοργάνωση, σε 108 ματς. Ο Κριστιάνο έχει τέσσερα τέρματα περισσότερα, αλλά σε 133 συμμετοχές. Επιπλέον, ο Μέσι έχει και 25 ασίστ (πάσες για γκολ), ενώ ο Πορτογάλος δεν δίνει την μπάλα… ούτε στον εαυτό του.

Φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι: μήπως θα έπρεπε ν’ αλλάξουν οι κανονισμοί

Ηταν το 41ο «χατ-τρικ» στην καριέρα του (37 με την Μπαρτσελόνα και τέσσερα με την Αργεντινή). Εφέτος έχει ήδη πετύχει -σε δύο αγώνες- έξι γκολ, δηλαδή όσα σημείωσε πέρυσι σε ολόκληρο το τουρνουά (σε επτά ματς). Είναι ο πρώτος σκόρερ για το ημερολογιακό έτος 2016, με 47 γκολ (45 έχει ο Λουίς Σουάρες και 41 ο Κριστιάνο Ρονάλντο), ενώ είναι πρώτος και στις ασίστ, με 28. Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ μαζί έχουν σκοράρει ήδη -εφέτος- 27 τέρματα. Εννέα περισσότερα απ’ όσα στην ίδια χρονική περίοδο της περυσινής σεζόν.

«Είναι ξεκάθαρο, πως ο Μέσι είναι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου. Οποιος τον αμφισβητεί, είναι απλώς αφελής. Με αυτά που κάνει, δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει», τόνισε με έκδηλο θαυμασμό ο προπονητής του, Λουίς Ενρίκε, στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα. Η νέα, «μαγική» παράσταση του Αργεντινού είναι -σήμερα- πρωτοσέλιδη απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Κάνει απίθανα πράγματα, ο άνθρωπος. Και τα κάνει να φαίνονται τόσο απλά…

Φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι: μήπως θα έπρεπε ν’ αλλάξουν οι κανονισμοί. Να παίζει ένα ημίχρονο με την Μπαρτσελόνα και ένα με την αντίπαλό της. Για να ‘χει ενδιαφέρον, βρε αδερφέ. Για να μπορεί ο κόσμος να τον χαίρεται χωρίς να λυπάται, από την άλλη, που ένα ντέρμπι τέλειωσε τόσο νωρίς.

Η «αγία τριάδα» της Μπάρτσα. Μέσι – Νεϊμάρ και Σουάρεζ (Reuters / Albert Gea Livepic)

Αφού δεν μπορεί να τον σταματήσει ούτε ο προπονητής που του δίδαξε την τελειότητα, που τον γνωρίζει στην παραμικρή του κίνηση, κανένας δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Ο μοναδικός τρόπος για να τον αντιμετωπίσεις, είναι η… προσευχή: να μην τον βρεις στα μεγάλα του κέφια.

Τα οποία, παρεμπιπτόντως, έχει κάθε φορά που συναντά τον παλιό του προπονητή. Την προηγούμενη φορά, το 2015, όταν ο Πεπ επισκέφθηκε το «Καμπ Νου» με την Μπάγερν Μονάχου, η Μπαρτσελόνα είχε νικήσει 3-0 με δύο γκολ του Αργεντινού. Ο Γκουαρντιόλα τον εμπνέει, ακόμη και ως αντίπαλος.

Είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι πίκρες που έχει γευτεί ο καταλανός τεχνικός στα συναπαντήματά του με την ποδοσφαιρική του μάνα, οφείλονται κυρίως στην ανατροφή που πήρε από εκείνη. Στην αγάπη του για το δημιουργικό, επιθετικό, θεαματικό παιχνίδι. Κανένας κίνδυνος δεν θα κάνει τον Πεπ να παρεκκλίνει από τις αξίες του και να… παρκάρει το πούλμαν μπροστά από την εστία της ομάδας του. Με τον Πεπ στον έναν από τους δυο πάγκους, «σούπα» σαν το πρόσφατο Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ δεν πρόκειται να δούμε. Χάσει – κερδίσει, ο πειρασμός του αποτελέσματος ποτέ δεν θα τον κάνει Μουρίνιο.

Αυτές οι αρχές του, πάντως, τον έμπλεξαν σε περιπέτειες. Η Γκλάντμπαχ έφυγε από τη Σκωτία με μεγάλη νίκη (2-0) επί της Σέλτικ, και τώρα απειλεί να αρπάξει τη δεύτερη θέση του ομίλου -και την πρόκριση- από τη Σίτι. Την επόμενη αγωνιστική, 1η Νοεμβρίου, οι Γερμανοί ξαναπαίζουν με τους Σκωτσέζους. Ενώ ο Γκουαρντιόλα, θα βρει μπροστά του -πάλι- τον Μέσι.