Καρέ του 2016 από κοινή άσκηση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ιορδανίας σε ιορδανικό έδαφος | Jordan Pix/ Getty Images
Επικαιρότητα

Μέση Ανατολή: Το Ιράν επιχειρεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε πόλεμο φθοράς

Τα απόνερα της επίθεσης των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στην αμερικανική βάση της Ιορδανίας. Στόχος των μουλάδων είναι η σύμπηξη αντιαμερικανικού μετώπου και η απόσυρση των μονάδων πεζοναυτών τους. Πώς επηρεάζονται οι προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου
Protagon Team

Οι Ιρανοί επιτέθηκαν μέσω των ελεγχομένων από αυτούς πολιτοφυλακών σε ένα σύμβολο. Και αυτή η επίθεσή τους εντάσσεται στις ενέργειές τους να απαλλάξουν την περιοχή από την αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Φυσικά, το θέμα συνδέεται ευθέως με όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά. Η Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ, η ομπρέλα  που σκεπάζει σιιτικές ομάδες, έβαλε στο στόχαστρό της ένα μεθοριακό στρατιωτικό συγκρότημα των ΗΠΑ, που αποτελείται από τη βάση Αλ Ταμφ στη Συρία και από τη βάση Tower 22 (Πύργος 22) στην ιορδανική πλευρά – οι πεζοναύτες των ΗΠΑ που υπηρέτησαν εκεί, έγραψε στην Corriere della Sera ο Γκουίντο Ολίμπιο, αποκαλούν αυτές τις δύο βάσεις… «εμπροσθοφυλακή  στον Αρη».

Οι Αμερικανοί, μαζί με τους Βρετανούς και πιθανόν τους Γάλλους, πήγαν εκεί το 2016 και συγκρούστηκαν με τον ISIS (Ισλαμικό Κράτος). Το πνεύμα του αμερικανικού σχεδίου ήταν η φύλαξη της οδικής αρτηρίας που συνδέει τη Δαμασκό με τη Βαγδάτη. Οι ΗΠΑ φρονούν ότι πλέον από αυτήν τη χερσαία διόδο οι Ιρανοί στέλνουν όπλα προς τη Μεσόγειο. Οταν περιορίστηκε η δράση του ISIS –καθώς οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές δεν ηττήθηκαν ολοκληρωτικά–, οι αμερικανικές μονάδες παρέμειναν στην περιοχή για να περιορίσουν την επιρροή των μουλάδων και για να κυνηγήσουν τρομοκράτες.

Στην αρχή εκεί πήγαν μερικές δεκάδες πεζοναύτες, όμως οι δύο βάσεις επανδρώθηκαν σταδιακώς με εκατοντάδες αμερικανούς στρατιώτες. Η αύξηση της δύναμης των στρατιωτών ήταν αποτέλεσμα των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί: στην αρχή από τους τζιχαντιστές, κατόπιν από τους στρατιώτες του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και αργότερα από τους σιίτες πολιτοφύλακες με drones-«καμικάζι» και ρουκέτες. Μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, το Αλ Ταμφ, όπως και οι άλλες θέσεις που έχουν καταλάβει οι ΗΠΑ μεταξύ Ιράκ και Συρίας, κατέστησαν σημεία τριβής.

Τα δύο στρατόπεδα των ΗΠΑ είναι ευάλωτα. Οι πολέμιοί τους τα στοχεύουν από απόσταση, χωρίς να ρισκάρουν τραυματισμό ή εξόντωση των πολεμιστών τους. Τα πλήγματα που έχουν γίνει εκεί είναι πολλά. Αλλοι μιλούν για 150 επιθέσεις και άλλοι για 180. Πάντως μέχρι τον πρόσφατο θάνατο των τριών αμερικανών στρατιωτών δεν είχαν υπάρξει σοβαρές ζημίες. Ακριβώς αυτοί οι τρεις νεκροί αλλάζουν δραματικά την εικόνα, αφού ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα εν ευθέτω χρόνω αντίποινά του. Η γνώμη του συντάκτη της Corriere είναι ότι με την επίθεσή του στην αμερικανική βάση το Ιράν αποσκοπεί στο βάλτωμα των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο φθοράς, δηλαδή διαρκείας.

Καρέ του 2018 από τη συροϊορδανική μεθόριο: εικονίζεται φάλαγγα αυτοκινήτων του ΟΗΕ και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου με ανθρωπιστική βοήθεια (EPA/Ερυθρά Ημισέληνος Συρίας)

Αν και ο Μπάιντεν «πρέπει» να αντιδράσει, όπως και στην πρόκληση των Χούθι, γνωρίζει ότι τα αμερικανικά αντίποινα αυτού του επιπέδου θα έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα: όντως θα οδηγηθούν τα πράγματα σε πόλεμο φθοράς, ο οποίος θα αναπτύσσεται τμηματικώς και σε εκτεταμένες περιοχές. Ο πολλαπλασιασμός των καυτών σημείων στον χάρτη της Μέσης Ανατολής θα απορροφήσει την ενέργεια των αμερικανικών δυνάμεων και θα αποσπάσει περαιτέρω την προσοχή από την Ουκρανία. Αντιθέτως, θα ευνοηθούν οι εχθροί των ΗΠΑ εκεί: οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές θα διεκδικήσουν ευρύτατη λαϊκή συναίνεση στο όνομα του Παλαιστινιακού, θα ενεργούν κατά το δοκούν και θα αποκτούν επιχειρησιακή εμπειρία.

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραήμ Ραΐσι μιλάει στο μνημόσυνο που έγινε στις 3 Ιανουαρίου στην Τεχεράνη για τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεΐμανί |Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Κάνοντας την απαιτούμενη γέφυρα με το Παλαιστινιακό, ο Ολίμπιο έγραψε ότι τόσο η 7η Οκτωβρίου της Χαμάς όσο και η στοχοποίηση των πλοίων από τους Χούθι αποτελούν σοβαρά μαθήματα για τις ΗΠΑ, αφού και τα δύο προϋποθέτουν χρόνια προετοιμασίας για να υλοποιηθούν επιτυχώς. Εδωσε και την πληροφορία ότι τις τελευταίες ημέρες από μόνοι τους οι Αμερικανοί το συζητούν με τους Ιρακινούς να αποχωρήσουν από τη χώρα. «Βρισκόμαστε σε ναρκοπέδιο. Η Ιορδανία είναι ευάλωτη και υπάρχουν πολλοί άγνωστοι στην εξίσωση. Στο παιχνίδι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, υπό την έννοια ότι η προεκλογική περίοδος  μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες: κάποια ομηρία ή σοβαρή επίθεση, σε πρεσβεία λόγου χάρη,  οτιδήποτε μπορεί να ταράξει τον ψηφοφόρο».