Στο Λβιβ γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με μπουκέτα από στάχυα. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον πλανήτη και μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο παντού | Pavlo Palamarchuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Επικαιρότητα

Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική θα πεινάσουν αν οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών σε αυτές τις χώρες και μία εισβολή θα επιφέρει σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, άνοδο των τιμών παγκοσμίως και κοινωνικές αναταραχές
Protagon Team

Μία ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία θα ανεβάσει τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο και θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, που θα ακολουθήσουν την εισβολή, θα προκαλέσουν ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα, μέταλλα (ιδίως χαλκό, νικέλιο και λευκόχρυσο), φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τα οποία χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και θα ανεβάσουν τις τιμές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ολα αυτά τα εξάγει η Ρωσία σε μεγάλες ποσότητες στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα.

Αλλά θα υπάρξουν και ελλείψεις σε αγαθά που εξάγει η Ουκρανία, η οποία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου και αραβοσίτου στον κόσμο, όπως σημειώνει η Washington Post. Ο συνδυασμός των συνεπειών θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τον χειρότερο πληθωρισμό που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες εδώ και δεκαετίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στους τομείς των καυσίμων και των τροφίμων. Πέρυσι, οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 28,1%, το περισσότερο σε μία δεκαετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα τελευταία 20 χρόνια, μεγάλες σοδειές στην Ουκρανία ενίσχυσαν τη θέση της ως προμηθευτή τροφής στον υπόλοιπο κόσμο. Μερικοί από τους καλύτερούς της πελάτες, είναι χώρες φτωχές, αναπτυσσόμενες και βασανισμένες από πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπως η Υεμένη, ο Λίβανος, η Λιβύη, όπου οι ελλείψεις σιτηρών και η αύξηση των τιμών, θα επιφέρουν ακόμα περισσότερα προβλήματα και θα προκαλέσουν αναταραχές, προβλέπουν οι αναλυτές.

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, όλες οι χώρες-εισαγωγείς θα αντιμετωπίσουν τρομερές ελλείψεις, ειδικά στη βόρεια Αφρική, το Ιράν, το Σουδάν, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο. Ο κίνδυνος για κοινωνικές αναταραχές είναι μεγάλος, σημείωσε ο Αντρέι Σιζόφ, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας οικονομικών συμβούλων SovEcon.

Τα ουκρανικά σιτηρά είναι πολύτιμα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στον Λίβανο, το 2020, το 50% των σιτηρών προήλθαν από την Ουκρανία, στην Υεμένη το 22%, στη Λιβύη το 43%, ενώ σε Μαλαισία, Ινδονησία και Μπαγκλαντές, το 20%.

Από τις 14 χώρες που εξαρτώνται από ουκρανικές εξαγωγές, για τουλάχιστον το 10% των σιτηρών τους, πολλές ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της πολιτικής τους κατάστασης, συγκρούσεων ή εμφυλίου πολέμου.

Αντίστοιχοι ήταν οι φόβοι και στην προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, αλλά τότε, οι αγορές συνήλθαν πολύ γρήγορα, επειδή η ρωσική εισβολή ήταν περιορισμένη. Αυτή τη φορά, τα πράγματα αναμένονται χειρότερα και η παραγωγή σιτηρών θα πέσει κατακόρυφα για πολύ καιρό.

Οι εξαγωγές αραβόσιτου έχουν ήδη γίνει για αυτή τη σεζόν, ενώ φημολογείται ότι οι Κινέζοι έχουν στραφεί προς τις ΗΠΑ για να καλύψουν τυχόν κενά, στο άμεσο μέλλον, καθώς ανησυχούν για ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και αναχώρηση των αγροτών για το μέτωπο.