Αριστερά το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln», που σπεύδει στην ανατολική Μεσόγειο (φωτογραφία αρχείου) | EPA/US NAVY/DVIDS/HANDOUT
Επικαιρότητα

Μέση Ανατολή: Δεύτερο αεροπλανοφόρο και πυρηνικό υποβρύχιο στέλνουν οι ΗΠΑ

Αναμένοντας την επίθεση Ιράν και Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον ενισχύει τον στόλο της στην περιοχή, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης σε περιοχές του Χαν Γιουνίς
Protagon Team

Ο Λόιντ Οστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» να «επιταχύνει» τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή, καθώς εντείνεται η ανησυχία πως επίκειται περιφερειακή ανάφλεξη, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας έδωσε διαταγή στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου, το οποίο μεταφέρει μαχητικά F-35C, να κινηθεί ταχύτερα, ανέφερε , καθώς υπάρχει κίνδυνος επίθεσης ευρείας κλίμακας της λιβανικής Χεζμπολάχ ή απευθείας από την Τεχεράνη, εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ο Οστιν, ο οποίος είχε συνδιάλεξη με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ χθες, διέταξε επίσης να αναπτυχθεί στην περιοχή το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εφοδιασμένο με πυραύλους Κρουζ «USS Georgia», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, την ανάγκη να μειωθούν «οι άμαχοι που παθαίνουν κακό», να σημειωθεί «πρόοδος προς την σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων», καθώς και να υπάρξει αποτροπή των επιθέσεων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

Η Ουάσινγκτον ανήγγειλε ήδη την περασμένη εβδομάδα την ενίσχυση των δυνάμεών της στη Μέση Ανατολική, αναπτύσσοντας ιδίως πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Το «USS Abraham Lincoln» θα προστεθεί στο «USS Theodore Roosevelt», άλλο αεροπλανοφόρο που βρισκόταν ήδη στην περιφέρεια.

Ενα αεροσκάφος E-2D Hawkeye ετοιμάζεται να προσνηωθεί στο «USS Abraham Lincoln», πριν λίγες ημέρες στον Ειρηνικό – U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Daniel Kimmelman/Handout via REUTERS
Χαμάς: Να εφαρμοστεί το σχέδιο Μπάιντεν

Στο μεταξύ, η Χαμάς ζήτησε την Κυριακή να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αντί «να διεξαχθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις», την ώρα που κάτοικοι έφευγαν μαζικά από τη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα, όπου αναμενόταν να εξαπολυθούν νέες χερσαίες και αεροπορικές ισραηλινές επιχειρήσεις.

Παρά τις επίμονες διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— έμειναν επανειλημμένα άκαρπες τους τελευταίους μήνες.

Στις 31 Μαΐου, ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε σχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο πρόταση των Ισραηλινών, που προέβλεπε, σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Η Χαμάς κάλεσε χθες τις χώρες που μεσολαβούν να «παρουσιάσουν οδικό χάρτη» για την «εφαρμογή» του σχεδίου, στη βάση της παρουσίασής του από τον Μπάιντεν και «της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αντί να γίνουν «περισσότερες διαπραγματεύσεις» ή να παρουσιαστούν «νέες προτάσεις».

Εκρηξη από ισραηλινό πλήγμα στην Πόλη της Γάζας, την Κυριακή – Reuters TV via REUTERS

Πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες που μεσολαβούν, κάλεσαν να ξαναρχίσουν την Πέμπτη οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακα και παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει, αλλά η Χαμάς δεν είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε την Κυριακή τους αμάχους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την αλ Τζαλάα, βόρεια συνοικία του Χαν Γιουνίς.

Ανέφερε πως η Χαμάς εγκατέστησε εκεί «τρομοκρατική υποδομή» και «ετοιμάζεται» να εξαπολύσει επιθέσεις.

Στην Πόλη της Γάζας, σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το έργο τους, την επομένη αεροπορικού βομβαρδισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 93 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τη Χαμάς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε σχολικό κτιριακό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι στο σχολικό κτιριακό συγκρότημα βρισκόταν «κέντρο διοίκησης» από το οποίο τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ «διεξήγαγαν επιθέσεις» εναντίον των μελών του και ότι εξάλειψε τουλάχιστον 19 μέλη τους.