Φλαμίνγκο σε λίμνη στην Κένυα: θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ψάρια όλα απειλούνται από τον άνθρωπο | REUTERS/Baz Ratner
Επικαιρότητα

Μέσα σε 50 χρόνια η Γη έχασε τα δύο τρίτα των άγριων ζώων

Πιέσεις από τον άνθρωπο και από την υπερθέρμανση του πλανήτη δέχονται τα οικοσυστήματα σε στεριά και θάλασσα, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται οι πληθυσμοί θηλαστικών, πουλιών και ψαριών
Protagon Team

Ο κόσμος έχασε το 68% των πληθυσμών άγριων ζώων μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το οποίο επισημαίνει τους κινδύνους απ’ αυτή την κατάρρευση για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον Δείκτη «Ζωντανός Πλανήτης», εργαλείο αναφοράς που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια από το WWF, από το 1970 έως το 2016 εξαφανίστηκε το 68% των σπονδυλωτών ζώων, στα οποία περιλαμβάνονται τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ψάρια, τα ερπετά και τα αμφίβια. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την εξαφάνιση των εντόμων, ενώ πάντα υπάρχει το πρόβλημα της εξαφάνισης σπάνιων ειδών της χλωρίδας.

Ο δείκτης, ο οποίος διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, λαμβάνει υπόψη 4.392 είδη σπονδυλωτών, που κατανέμονται σε 20.811 πληθυσμούς ζώων σε όλον τον κόσμο. Καταγράφει μια νέα επιτάχυνση της μείωσης της βιοποικιλότητας, η οποία βρισκόταν στο 60% στην προηγούμενη έκθεση το 2018 (περίοδος 1970-2014) και 58% στην έκθεση του 2016.

Τα σπονδυλωτά, αν και είναι πολύ καλά μελετημένα, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των ειδών ζώων, σημειώνει ο Monde.

Η κύρια αιτία της εξαφάνισης είναι η καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων, κυρίως για τη γεωργία. Αυτή η καταστροφή υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει νέες πανδημίες τύπου Covid-19 φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους και ζώα, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση ιών από είδος σε είδος.

Εδώ και 50 χρόνια, τονίζει το WWF, ο κόσμος μας μεταμορφώθηκε με μια έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου, της κατανάλωσης και της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού. Όμως αυτές οι αλλαγές, ιδιαίτερα η αποψίλωση των δασών για αγροτικούς σκοπούς, «είχαν τεράστιο κόστος πάνω στη φύση» και η ανθρωπότητα ξεπερνάει πλέον κάθε χρόνο τον «βιολογικό προϋπολογισμό» της, καταναλώνοντας περισσότερο απ’ όσο μπορεί η Γη να αναπαράγει.

Σε όλα αυτά προστίθενται τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ανόδου της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη, που τροποποιεί κι αυτή τα φυσικά οικοσυστήματα και θέτει «μέχρι το 20% των άγριων ειδών σε κίνδυνο εξάλειψης μέχρι το τέλος του αιώνα».

Οι απώλειες φθάνουν το 84% για τα είδη του γλυκού νερού (ψάρια, πουλιά, αμφίβια, θηλαστικά…). Και ορισμένες περιοχές του πλανήτη πληρώνουν ιδιαίτερα βαρύ τίμημα. Οι τροπικές ζώνες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν έτσι καταρρεύσει σε ποσοστό 94%. Σχετικά καλύτερη είναι η κατάσταση στην Αφρική με 65%.

Για τα γλυκά νερά και τα περιβάλλονται κοντά σε αυτά, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική. Από το 1700 ο άνθρωπος έχει επέμβει πάνω σε εκατομμύρια χιλιόμετρα ποταμών και ρεμάτων, συνήθως κοντά σε πόλεις, επηρεάζοντας καθοριστικά το περιβάλλον όπου ζούσαν χιλιάδες είδη ζώων, από ψάρια του γλυκού νερού μέχρι και ιπποπόταμους.

Τα οικοσυστήματα, τονίζουν στο WWF, έχουν «σημεία χωρίς επιστροφή», πέρα από τα οποία δεν αποκαθίστανται οι απώλειες. Εστω και ένα είδος να εξαφανίζεται, εξαφανίζεται για πάντα.