Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν, μάλλον, οι προετοιμασίες για το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Μέσα Απριλίου με Πάσχα βγάζει τραπεζάκια έξω η εστίαση – 22 ή 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο με SMS

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης στις αρχές Μαΐου, για να πάρει τη σκυτάλη αμέσως μετά ο τουρισμός. Αργούν ακόμη κέντρα διασκέδασης και μπαρ. Δεν θέλουν άνοιγμα-ακορντεόν της αγοράς
Protagon Team

Τον φιλόδοξο στόχο να σηκώσουν ρολά στις 22 Μαρτίου λιανεμπόριο και λοιπές υπηρεσίες, όπως π.χ. τα κομμωτήρια, παρουσίασε ως πιθανότερο σενάριο ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν στα μαγαζιά κάποιες ώρες την ημέρα, στέλνοντας μήνυμα σε ειδικό πενταψήφιο αριθμό (13032).

Ο περιορισμός, διευκρίνισε, θα είναι μόνο χρονικός και όχι χιλιομετρικός, με στόχο να μην υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το άνοιγμα της αγοράς δεν θα είναι τύπου ακορντεόν –να ανοίξει δηλαδή για να ξανακλείσει λίγες ημέρες αργότερα– καθώς αφενός υπάρχει το «όπλο» των εμβολιασμών και αφετέρου αναμένεται να συμβάλει και η άνοδος της θερμοκρασίας.

Εκτίμηση του υπουργού ήταν ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει και η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους.

Ενα πρώτο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης έδωσε τη Δευτέρα και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο και τα υπόλοιπα.

Ως επικρατέστερη ημερομηνία προβάλλει η 19η Απριλίου. Ωστόσο, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι αυτό θα γίνει μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει παράλληλα και οι εμβολιασμοί.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο η εστίαση, στους εξωτερικούς χώρους, άφησε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Προς το παρόν, ωστόσο, συμπλήρωσε, δεν μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, παρ’ όλο που, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεσή μας είναι, όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο δείκτης Rt, που αφορά τον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων κάτω από το 1, προαναγγέλλοντας έτσι την παράταση του lockdown και την επόμενη εβδομάδα.

Εκτίμησή του ήταν ότι αυτές τις μέρες θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας και σταδιακά θα αρχίσουν να περιορίζονται τα κρούσματα.

«Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ισως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση», εκτίμησε «Αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν οι μεταλλάξεις και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη συμπεριφορά όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «ο εμβολιασμένος δεν πρόκειται να αρρωστήσει βαριά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο μεταδίδει. Συνεπώς, ο εμβολιασμένος θα πρέπει να προφυλάξει τους γύρω του». «Η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα διατηρηθούν και το 2021», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρατήρησε ότι η εστίαση είναι μία δραστηριότητα όπου αναγκαστικά δεν τηρούνται τα μέτρα και αν την ανοίξουμε πρόωρα, κινδυνεύουμε να κλείσουμε τα πάντα. Γι’ αυτό, είπε, «η εστίαση θα πρέπει να ακολουθήσει σε ανοιχτούς χώρους, έτσι ώστε ανοίξει, να παραμείνει ανοιχτή, για να είναι και ο προπομπός της τουριστικής περιόδου».