Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ την ώρα που έκανε δηλώσεις από το Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Η Μέρκελ υπόσχεται απελάσεις Τυνήσιων

Η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι υπάρχουν κενά στην ασφάλεια της Γερμανίας και ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες απελάσεων όσων δεν δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου, ξεκινώντας από τους Τυνήσιους
Protagon Team

Αλλαγές στον τρομοκρατικό νόμο και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης. Ετσι αντιδρά η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Βερολίνου.

Οποιος παρακολούθησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα πρώτα λεπτά που γνωστοποιήθηκε ότι ένα φορτηγό έπεσε στη χριστουγεννιάτικη αγορά, χωρίς να είναι βέβαιο ακόμη αν επρόκειτο για ατύχημα, δυστύχημα, ή τρομοκρατική επίθεση, θα παρατήρησε ότι ήδη οι χρήστες του Διαδικτύου «έδειχναν» ως υπεύθυνη τη γερμανίδα καγκελάριο και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση, η χειρότερη που καταγράφεται στην ιστορία της ενωμένης Γερμανίας, από Τυνήσιο ο οποίος είχε δηλώσει πίστη στο ISIS. Αποδείχθηκε επίσης ότι οι γερμανικές αρχές και αστυνομικές δυνάμεις ήταν απροετοίμαστες αν όχι ανοργάνωτες. Αφησαν τον δράστη να διαφύγει μέσα από τα χέρια τους –πριν και μετά την επίθεση! Δεν τον συνέλαβαν γερμανικές αρχές αλλά ιταλικές.

Αυτό, για τους πολέμιους της κυρίας Μέρκελ, η οποία θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών για ακόμη μία θητεία τον Σεπτέμβριο του 2017, σημαίνει δύο πράγματα: η Γερμανία ανοίγει τα σύνορά της σε αιτούντες άσυλο και δεν είναι πια μία ασφαλής χώρα. Η καγκελάριος αντέδρασε και η ίδια γρήγορα, προτού φουσκώσει περισσότερο η οργή των πολιτών. Δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή της θα επιταχύνει την απέλαση μεταναστών που δεν δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου. Μιλώντας από το Βερολίνο, λίγες ώρες μετά το θάνατο του κύριου υπόπτου για την επίθεση, ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Αναγνώρισε ότι η επίθεση εγείρει πολλά ερωτήματα και είπε ότι η ίδια θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας. Ευχαρίστησε τις ιταλικές Αρχές για την εξουδετέρωση του τυνήσιου Ανίς Αμρί, όμως προειδοποίησε τους γερμανούς πολίτες ότι η γενική απειλή της τρομοκρατίας παραμένει, ακόμα κι αν πέρασε ο άμεσος κίνδυνος. Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τυνήσιο πρόεδρο Μπετζί Καΐντ Εσέσμπσι για να τον ενημερώσει ότι «πρέπει να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία απέλασης και να αυξήσουμε τον αριθμό όσων στέλνονται πίσω».

Αντίστοιχη κινητοποίηση επέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος σημείωσε πως η απειλή που αντιμετωπίζει η Γερμανία από την τρομοκρατία παραμένει υψηλή και ότι θα συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τι αλλαγές απαιτούνται ώστε να επιταχυνθούν οι απελάσεις.

Ηδη από το φθινόπωρο η γερμανίδα καγκελάριος είχε δείξει ότι όσο πρόθυμη είναι να υποδεχθεί η χώρα της πρόσφυγες που δικαιούνται το άσυλο, τόσο διατεθειμένη είναι να εξασφαλίσει ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα απελάσονται. «Εχουμε σημειώσει πρόοδο φέτος στο πολύ σημαντικό θέμα της απέλασης τυνήσιων πολιτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία», είπε η ίδια στις δηλώσεις που έκανε από το Βερολίνο.

Δεν εξέφρασε κανένα συναίσθημα, ούτε οργή που πρέπει κάπου να διοχετευτεί ούτε λύπη που πρέπει κάπως να παρηγορηθεί. Η γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να αγνοήσει εντελώς τις καταγγελίες γερμανών πολιτικών ότι τα θύματα του Βερολίνου είναι οι «νεκροί της Μέρκελ». Εκανε μελετημένες δηλώσεις, αναγνώρισε τα προβλήματα στη γερμανική ασφάλεια και περιόρισε το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης μόνο σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Οπως είπε μία ημέρα πριν, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου αν μάθαινε ότι ο δράστης ήταν ένας από τους αιτούντες άσυλο, θα δυσκολευόταν να το δεχθεί, θα αισθανόταν φρίκη, αλλά κυρίως θα το εκλάμβανε ως προσβολή κατά όσων προσφύγων χρειάζονταν την προστασία της Γερμανίας. «Θα βρούμε τη δύναμη να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε στη Γερμανία –ελεύθερη, ενωμένη και ανοιχτή», είπε. Με άλλα λόγια, όπως σημείωσε δημοσιογράφος της Guardian, οι δηλώσεις της είχαν σαφή πολιτική χροιά. Αλλά η ίδια προσπάθησε να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα και να μην γίνει πολιτικάντης. Θα φανεί πόσο θα αντέξει στις πολιτικές πιέσεις μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.