Η Ανγκελα Μέρκελ, πιο ευδιάθετη, στην καθιερωμένη ετήσια καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke/Pool
Επικαιρότητα

Μέρκελ: Δεν ξέρω τι θα κάνω όταν φύγω από την καγκελαρία

Αλλες γυναίκες έχουν κάνει πολύ περισσότερα για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων από εμένα, παραδέχτηκε μεταξύ άλλων η καγκελάριος στην τελευταία της καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου
Protagon Team

Υπάρχει μια τάση μεταξύ των γυναικών πολιτικών να θέλουν να είναι πιο αποτελεσματικές, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτήν τη γενίκευση. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Κάποιες άλλες γυναίκες έχουν κάνει πολύ περισσότερα για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων από την ίδια, πρόσθεσε, σε έναν απολογισμό της μακράς θητείας της –η Μέρκελ ανέλαβε τα ηνία της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωπης το 2005 και έμεινε στην καγκελαρία 16 ολόκληρα χρόνια.

Η Μέρκελ είπε πως πιστεύει ότι και εκείνη πέτυχε κάτι.

Ως γνωστόν, η Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια για πέμπτη θητεία στην καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Η ίδια παραδέχτηκε ότι έως τώρα δεν είχε χρόνο να σκεφτεί τι θα κάνει όταν ολοκληρωθεί η τελευταία θητεία της.

Σε πιο πολιτικό τόνο, πάντως, πρόσθεσε ότι θα είναι σημαντικό για τη Γερμανία να έχει μια θέση στα κλιματικά σχέδια της ΕΕ ενόσω σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπόθεση του λογισμικού «Pegasus» που χρησιμοποιείται για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πολιτικών.

«Είναι σημαντικό» τέτοιο λογισμικό «να μην καταλήγει σε κακά χέρια» και «δεν πρέπει να πωλείται τέτοιο λογισμικό σε χώρες όπου η επιτήρηση των επιχειρήσεων (υποκλοπών) από τη δικαιοσύνη δεν είναι ίσως διασφαλισμένη», δήλωσε η καγκελάριος.

Οι οργανώσεις Forbidden Stories και Διεθνής Αμνηστία εξασφάλισαν έναν κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών, που επελέγησαν από τους πελάτες του ισραηλινού κολοσσού κυβερνοασφάλειας NSO από το 2016, προκειμένου να παρακολουθηθούν ενδεχομένως, και τους μοιράστηκαν με μια κοινοπραξία 17 ΜΜΕ που αποκάλυψαν την ύπαρξή τους την περασμένη Κυριακή.

Οι αποκαλύψεις ώθησαν τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα να ζητήσει μορατόριουμ στις πωλήσεις. Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε επίσης τη Δευτέρα μια καλύτερη «ρύθμιση» της μεταφοράς τεχνολογιών επιτήρησης, βλέποντας μια «επείγουσα ανάγκη» να διασφαλιστεί «ένας αυστηρός έλεγχος και άδεια».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’ του Μαρόκου και ο πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δυνητικών στόχων της Pegasus, όπως και τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, σε βάρος των οποίων διενεργήθηκε κατασκοπεία από διάφορα κράτη που είχαν πρόσβαση σε αυτό το λογισμικό.

Εφόσον εισαχθεί σε ένα smartphone, μπορεί να υποκλέψει μηνύματα, φωτογραφίες, επαφές και να ενεργοποιήσει μικρόφωνα εξ αποστάσεως.