Για άλλη μια φορά τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία, τώρα δια του πρώην προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, βάζει ξανά στη συζήτηση τα πυρηνικά όπλα και την πιθανότητα χρήσης τους.
Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος πλέον του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε το Σάββατο ότι η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που θα χρησιμοποιούσε μόνο συμβατικά όπλα.
Σε συνέντευξή του εξήγησε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας δεν απαιτεί από το εχθρικό κράτος να χρησιμοποιήσει πρώτο τέτοια όπλα.
«Εχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή, το οποίο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Πρώτον, όταν η Ρωσία χτυπηθεί από πυρηνικό πύραυλο. Δεύτερον οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
«Η τρίτη περίπτωση είναι μια επίθεση σε κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει την πυρηνική αποτρεπτική δύναμή μας. Η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων».
Στα σχόλια του Μεντβέντεφ, όπως σημειώνει ο Guardian, απάντησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε μέσω βίντεο στο Φόρουμ της Ντόχα του Κατάρ. «Η Ρωσία σκόπιμα καυχιέται ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο Ζελένσκι.
Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε έμμεσα, αλλά σαφώς, την πυρηνική απειλή, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη δυτική επέμβαση θα φέρει «συνέπειες που δεν έχετε ξαναδεί».
Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι απειλές μπορεί απλώς να είναι μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από την αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων να εξασφαλίσουν την ταχεία κατάληψη του Κιέβου.
Η Ρωσία έχει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές, το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.