Νέες αυταρχικές δηλώσεις από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ | EPA/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK
Επικαιρότητα

Πρόκληση Μεντβέντεφ: «Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει στον χάρτη σε δύο χρόνια;»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας αμφισβητεί τη συνέχιση της ύπαρξης του ουκρανικού κράτους, ακολουθώντας τη «γραμμή Πούτιν». Η απάντηση του Κιέβου
Protagon Team

Τη συνέχιση της ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους αμφισβήτησε ευθέως την Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας διερωτήθηκε, συγκεκριμένα, μέσω Telegram: «Απλά μια ερώτηση: ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;».

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε άμεσα τις τις δηλώσεις αυτές. Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε να δηλώσει πως «η Ουκρανία έχει μεγάλα προβλήματα» και ότι συνεχίζει να αρνείται να «χαλιναγωγήσει» τους εθνικιστές στους κόλπους της.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, ερμηνεύει τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ ως απόδειξη ότι ο επίσημος στόχος του πολέμου του Πούτιν – να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα – δεν αποτελεί παρά ένα πρόσχημα για την καταστροφή του ουκρανικού πολιτισμού, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη δική του απάντηση στον Μεντβέντεφ έδωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχαίλο Ποντολιάκ: «Αν ο ρωσικός ιμπεριαλισμός είχε πρόσωπο, θα ήταν αυτό του Μεντβέντεφ. Ενας μικρόσωμος άντρας με τεράστιες ανασφάλειες, ο μόνος τρόπο του οποίου για να επιβληθεί είναι το να χύνει δηλητήριο για την Ουκρανία ή να απειλεί τον κόσμο. Η Ουκρανία ήταν, είναι και θα είναι. Το ερώτημα είναι πού θα είναι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δύο χρόνια».

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κατά το διάγγελμά του για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναδείξει το σχετικό αφήγημα. Με αυταρχική αυτοπεποίθηση ο ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την Ουκρανία δημιούργημα του Λένιν, ο οποίος λανθασμένα – σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν – την προίκισε με μία αίσθηση κράτους, καθιστώντας δυνατή τη σχετική αυτονομία της εντός της νεοσύστατης Σοβιετικής Ενωσης.

«Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, πιο συγκεκριμένα, τη μπολσεβίκικη, κομμουνιστική Ρωσία. Αυτή η διαδικασία άρχισε αμέσως μετά την επανάσταση του 1917 και, επιπρόσθετα, ο Λένιν και οι συνεργάτες του έκαναν ό,τι έκαναν με τον πιο πρόχειρο τρόπο σε σχέση με τη Ρωσία – διαιρώντας, σκίζοντας κομμάτια της δικής της ιστορικής επικράτειας», είχε υποστηρίξει ο Πούτιν (περισσότερο εδώ).