Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε παλιότερη επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ | EPA/KHAM / POOL
Επικαιρότητα

Μεντβέντεφ: «Μπορεί να συμβούν ατυχήματα» σε πυρηνικά εργοστάσια της ΕΕ

Μία περίεργη δήλωση του πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας προκάλεσε ανησυχία, την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια
Protagon Team

Μία «περίεργη» δήλωση έκανε την Παρασκευή ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στους συνεχείς βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τις τελευταίες ημέρες.

Ο σκληροπυρηνικός ρώσος πολιτικός απευθύνθηκε στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας λέγοντας: «ας μην ξεχνάμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Και εκεί μπορούν επίσης να συμβούν ατυχήματα».

Οι δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι δημιουργεί τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής με το να τοποθετεί δυνάμεις γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις από την τοποθεσία αυτή, γνωρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να ανταποδώσουν τα πυρά. Υποστηρίζει επίσης, ότι η Μόσχα έχει η ίδια βομβαρδίσει την περιοχή, ενώ κατηγορεί το Κίεβο.

Από την πλευρά της, η Μόσχα δηλώνει ότι είναι η Ουκρανία που έχει βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις.

«Αυτοί (το Κίεβο και οι σύμμαχοί του) λένε ότι είναι η Ρωσία. Αυτό προφανώς είναι 100% ανοησίες, ακόμα και για το ανόητο ρωσοφοβικό κοινό», έγραψε στο Telegram ο Μεντβέντεφ, που τώρα είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Λένε ότι συμβαίνει εντελώς τυχαία, σαν να λένε “δεν το θέλαμε”.Τι μπορώ να πω; Ας μην ξεχνάμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Και εκεί μπορούν επίσης να συμβούν ατυχήματα», είπε συγκεκριμένα, προκαλώντας απορία για το τι εννοούσε.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει ότι ο βομβαρδισμός της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, μπορεί να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή, αλλά δεν έχει καταφέρει να ορίσει τις προϋποθέσεις για μια επιθεώρηση.

Το Κίεβο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και τα μέλη της G7 έχουν καλέσει τη Ρωσία να την επιστρέψει στην Ουκρανία.

Οχι ότι θα υπακούσει η Μόσχα, βέβαια. Ο ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ιδέα της επιστροφής του εργοστασίου στον έλεγχο των Ουκρανών είναι «κοροϊδία από την άποψη της διασφάλισης της ασφάλειας».

«Και όλες οι δηλώσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 σε στήριξη των αιτημάτων τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά “χορηγία πυρηνικής τρομοκρατίας”», πρόσθεσε ο ίδιος στο Telegram.

Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο της Ζαπορίζια τον Μάρτιο αφού εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά τη μονάδα συνεχίζουν να τη λειτουργούν ουκρανοί εργαζόμενοι.

Το Κίεβο δήλωσε ότι το συγκρότημα χτυπήθηκε πέντε φορές την Πέμπτη, σε σημεία μεταξύ των οποίων και κοντά σε χώρους αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουκρανία έχει βομβαρδίσει δύο φορές το εργοστάσιο, διαταράσσοντας την αλλαγή στις βάρδιες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.