Το περιβόητο αναβατόριο στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης | SKAI/WebTV
Επικαιρότητα

Μενδώνη: «Γερασμένο» το αναβατόριο της Ακρόπολης – θα το αντικαταστήσουμε

Ο μηχανισμός παρουσίασε νέα βλάβη το Σάββατο και τώρα γίνονται προσπάθειες για την ασφαλή επαναλειτουργία του μέχρι να δρομολογηθεί η μόνιμη λύση
Protagon Team

Ασφαλή λύση για την αντικατάσταση του ανελκυστήρα στην Ακρόπολη, αναζητεί το υπουργείο Πολιτισμού, μετά και τη νέα βλάβη, που παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου και το έχει αφήσει ξανά εκτός λειτουργίας.

Οπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το βράδυ του Σαββάτου, το αναβατόριο παρουσίασε βλάβη. «Ενημερώθηκα αμέσως από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών. Εχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ελπίζω ότι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, θα έχω απόλυτη εικόνα τι συμβαίνει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα», είπε.

Η κυρία Μενδώνη τονίζει ότι «το αναβατόριο τοποθετήθηκε με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 για τα άτομα που θα επισκέπτονταν την Αθήνα και είχαν κινητικά προβλήματα. Ηδη έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε. Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας έχει “γεράσει”. Αυτό, το οποίο φαίνεται ότι είναι μονόδρομος, είναι η οριστική αντικατάστασή του από ένα σύγχρονο μηχάνημα. Αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι αρκετά χρονοβόρο», συμπλήρωσε.

«Η μέριμνά μας είναι πώς θα αποκατασταθεί το υπάρχον, με απόλυτη ασφάλεια για τους επισκέπτες, ποιες δυνατότητες έχουμε για την επισκευή του και σε πόσο χρόνο. Παράλληλα, να δρομολογήσουμε την οριστική λύση. Θέλω να πιστεύω ότι τη Δευτέρα, θα μπορέσουμε να δώσουμε τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν, ώστε προσωρινά να λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια ο υπάρχων ανελκυστήρας -το τονίζω- και να δούμε στη συνέχεια πώς θα δρομολογήσουμε τη μόνιμη λύση ενός σύγχρονου αναβατορίου», υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη και τόνισε:

«Δυστυχώς δεν μπορούν να δοθούν λύσεις με μαγικό ραβδάκι. Τα προβλήματα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί δύο και τρία χρόνια νωρίτερα ή τουλάχιστον από το προηγούμενο φθινόπωρο, που χάλασε ο ανελκυστήρας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην απογοητευθούν οι επισκέπτες. Ομως, επαναλαμβάνω, η όποια λύση, πρέπει πρωτίστως να είναι απολύτως ασφαλής».

Η υπουργός κατέληξε ότι «οτιδήποτε συμβαίνει στο μνημείο της Ακρόπολης, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, έχει διεθνή αντίκτυπο, αρνητικό στην περίπτωση αυτή, για τη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι το αναβατόριο είχε παρουσιάσει βλάβη στις 5 Νοεμβρίου του 2018 και είχε βγει εκτός λειτουργίας μέχρι τον Ιούνιο, καθώς δεν είχε γίνει το παραμικρό για την επιδιόρθωσή του, παρόλο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών είχε ενημερώσει την τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα.

Μάλιστα, το πρόβλημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε γνωστό ότι συγγενείς και φίλοι ενός 12χρονου μαθητή με κινητικά προβλήματα, τον είχαν μεταφέρει, μαζί με το αμαξίδιό του, με τα χέρια τους πάνω στην Ακρόπολη. Αρχικά, το υπουργείο Πολιτισμού είχε ζητήσει την παραίτηση των Ελένη Μπάνου, διευθύντρια της Εφορείας και Σπύρου Προύσαλη, προϊστάμενου του τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών της Εφορείας, γιατί τους θεώρησε υπεύθυνους για το θέμα. Ομως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Εφορεία «υπενθύμισαν» στην ηγεσία του υπουργείου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι γνώριζε το πρόβλημα από τον Νοέμβριο του 2018, αφού είχαν ενημερωθεί εγγράφως από την Εφορεία, από την πρώτη στιγμή.

ΕΣΑμεΑ: «Δεν φτάνει η Ακρόπολη»

Με ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία τονίζει ότι δεν αρκεί μόνο να είναι προσβάσιμη η Ακρόπολη, αλλά και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, όπως οι Δελφοί και οι Μυκήνες.

«Για την Ακρόπολη η λύση είναι η άμεση αποκατάσταση του παρόντος αναβατορίου και ταυτόχρονα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Πολιτισμού, που θα λύνει το ζήτημα οριστικά, όπως άλλωστε ανέφερε και η υπουργός. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν αρκεί να είναι η Ακρόπολη προσβάσιμη -οι Δελφοί; Οι Μυκήνες; Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να γίνουν προσβάσιμοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, για όλα τα άτομα με αναπηρία, τουτέστιν με πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία, με πινακίδες σε μπρέηλ για τα άτομα με αναπηρία όρασης κ.λπ. Το δικαίωμα στον πολιτισμό, όπως προείπαμε, είναι θεμελιώδες και καθολικό».