Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραχωρεί σε κυλιόμενη διαδικασία μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε περίπτωση που τα Γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό» υπογράμμισε.
Ερωτηθείσα εάν το Λονδίνο έχει ζητήσει συγκεκριμένα έργα, η υπουργός σημείωσε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν εστιάσει σε συγκεκριμένες αρχαιότητες, αν και «έδωσε μια γεύση, για πρώτη φορά, για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα προκειμένου να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των Γλυπτών –που θεωρούνται το αποκορύφωμα της τέχνης στην κλασική εποχή– λέγοντας ότι οι όποιες αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης θα αποτελούν πόλο έλξης για το κοινό», όπως σχολίασε η εφημερίδα.
Η κυρία Μενδώνη απάντησε, συγκεκριμένα, πως οι εν λόγω αρχαιότητες «θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν συνεχώς το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο για τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου» με τα εκθέματα από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η όποια «συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».
Επιπλέον, η Λίνα Μενδώνη διέψευσε ότι βρίσκεται «στο τραπέζι» το σενάριο δημιουργίας ενός παραρτήματος του βρετανικού ιδρύματος στο Μουσείο της Ακρόπολης που θα κατασκευαζόταν ειδικά για τα Γλυπτά. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση» ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείσα, εξάλλου, αν η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου, η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί πλήρως όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία.
Αναφορικά με την κρατούσα αντίληψη στη Βρετανία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκλάπησαν τα Γλυπτά από τον Λόρδο Ελγιν, η Λίνα Μενδώνη επικαλέστηκε τον βουλευτή του Χέλστον, Χιου Χάμερσλεϊ, που το 1816 είχε σχολιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχθεί τα Γλυπτά από τον διπλωμάτη ήταν «πράξη σφετερισμού».
Η υπουργός έκλεισε τις δηλώσεις της στον Guardian για τη μεγάλη «εθνική υπόθεση» των Γλυπτών επισημαίνοντας πως «ακόμα και άνθρωποι που για χρόνια αντιδρούσαν στην επιστροφή των Γλυπτών, τώρα υποστηρίζουν το αίτημα» της Ελλάδας. «Αν δεν ήμουν αισιόδοξη (για την έκβαση), δεν θα εργαζόμουν με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα», κατέληξε.