Την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τη δημιουργία ενός τριπλού πόλου πολιτισμού στην περιοχή, σε συνδυασμό με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ακροπόλ, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Παραθέτοντας τους στόχους του υπουργείου, η κυρία Μενδώνη τόνισε: «Στόχος μας είναι η ανάπτυξη δημοσίων πολιτικών για τον Πολιτισμό συνολικά -την πολιτιστική κληρονομιά (υλική και άυλη) και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία».
Οι πολιτικές αυτές θα βασίζονται «στην χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης, την αξιολόγηση και την ιεράρχηση των αναγκών».
«Πρόκειται για πολιτικές ρεαλιστικές, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην οικονομική ανάπτυξη -τοπική, περιφερειακή και εθνική», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, τόνισε ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οράματος για μία «έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», ο τομέας του Πολιτισμού «μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή του βιώσιμου παραγωγικού προτύπου που η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει στην χώρα μας: Μια Ελλάδα ισχυρή, η οποία προσελκύει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, με ισχυρά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επενδύομε στην ποιότητα και την αριστεία, έννοιες που συστηματικά παραγνωρίστηκαν τα τελευταία χρόνια».
Η υπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα που αφορά στην αναγέννηση της περιοχής γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτελούν μαζί έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν απολύτως. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένουν στους χώρους τους. Επιθυμούμε η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο κέντρο της Αθήνας, καθώς παράγει η ίδια υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. Επενδύουμε στις συνέργειες, που μπορούν να αναπτύσσουν οι δύο φορείς. Το ΕΑΜ επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο για τη σωστή έκθεση των συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ».
Η κυρία Μενδώνη είπε αναλυτικότερα:
«Ειδικά για την Αθήνα, έχει δρομολογηθεί η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημιουργούν έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν.
» Το Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για τη σωστή έκθεση των πολύτιμων συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό.
»Διασυνδέεται υπογείως και αξιοποιεί τις υποδομές του Ακροπόλ -το οποίο θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί από το 2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας.
»Αναπτύσσει συνέργειες με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, η οποία παραμένει στους χώρους της.
»Οι πόροι για τις μελέτες, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, έχουν εξασφαλιστεί από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Επίσης, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην υλοποίηση από το ΤΑΠ του στόχου της αυτοχρηματοδότησης του Πολιτισμού. Ακόμα μία προτεραιότητα του υπουργείου, όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη, είναι ο σχεδιασμός και η ωρίμανση των έργων, των δράσεων και των παρεμβάσεων για το ΕΣΠΑ 2021-2027, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποτελεσματική εκτέλεση των έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, ώστε να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα και να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων.
Παράλληλα, όπως ανέφερε η υπουργός, το υπουργείο θα επιμείνει σε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης είτε αυτοί συνδέονται με την κοινωνική οικονομία και τη μικροχρηματοδότηση μέσω διαδικτύου, το λεγόμενο crowdfunding -με την υιοθέτηση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου- καθώς και με αξιοποίηση της συνεργασίας με τα κοινωφελή ιδρύματα και την κοινωνική εταιρική ευθύνη.
«Για να το επιτύχουμε, προχωρούμε άμεσα στην αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την χορηγία. Δημιουργούμε θεσμικό πλαίσιο και για τον εθελοντισμό, με τρόπο ώστε να λειτουργεί ως συμπληρωματικός πόρος, αλλά να μην υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την παροχή έμμισθης εργασίας», τόνισε η υπουργός.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί, όπως είπε, στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Μόνον έτσι μπορούν να αποκατασταθούν και αναδειχθούν πολιτιστικές οντότητες, όπως το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι. Αποδίδονται στο κτήμα εκείνες οι πολιτιστικές χρήσεις που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα σύνολα όπου Γης. Δίνονται οι δυνατότητες επανεκκίνησης της αγροτικής παραγωγής του.
»Το Τατόι εξασφαλίζει διαχειριστική αυτοτέλεια και επάρκεια πόρων, ενώ η Αττική κερδίζει ένα μοναδικό προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες», επισήμανε.
Ακόμα, η υπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στον πολιτισμό και τη συμμετοχή του πολιτισμού στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων.
Τα πρώτα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
Η διεύρυνση των ειδικών δράσεων για ευάλωτες ομάδες, που ήδη υλοποιούνται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Η σύζευξη των πολιτικών του πολιτισμού με τις πολιτικές για την δημόσια υγεία -μέσω συνεργειών με το υπουργείο Υγείας- στα πρότυπα των διεθνώς εφαρμοζομένων κατευθύνσεων.
Η έκδοση Ψηφιακής Κάρτας Πολιτισμού για ελεύθερη ή με μειωμένο εισιτήριο πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού.
Αναφερόμενη στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κυρία Μενδώνη τόνισε: «Ο Πολιτισμός είναι το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Ομως, η χώρα δεν έχει κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητες που τής παρέχει η πολιτιστική της κληρονομιά και η δυναμική της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να εισπράξει υπεραξία στο διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο της “ήπιας ισχύος”, οι πολιτικές του πολιτισμού μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο rebranding, όπως είναι ο διεθνής όρος, στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της χώρας. Αντιμετωπίζουμε τον Πολιτισμό συνολικά ως εξαγώγιμο προϊόν. Υιοθετούμε διεθνείς καλές πρακτικές. Η δυναμική υφίσταται. Οι δημιουργοί μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της εικόνας της χώρας».