Δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο της έκρηξης | REUTERS/Fernando Carranza
Επικαιρότητα

Μεξικό: Στους έξι οι νεκροί από την πρωτοφανή βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικών

Οι δράστες τούς παγίδευσαν με πληροφορίες για δήθεν ανώνυμο τηλεφώνημα που θα τους οδηγούσε σε ομαδικό τάφο αγνοουμένων
Protagon Team

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν στην «άνευ προηγουμένου» επίθεση με εκρηκτικά εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας την Τρίτη κοντά στη Γουαδαλαχάρα.

Επρόκειτο για κάτι «που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ εδώ», είπε την Τετάρτη ο κυβερνήτης στην πολιτεία Χαλίσκο, Ενρίκε Αλφάρο.

Κι αυτό παρότι ο Αλφάρο κυβερνά μια από τις περιοχές της χώρας που πλήττονται περισσότερο από το αδιανόητο κύμα βίας (1.095 ανθρωποκτονίες και 750 εξαφανίσεις, μόνο μέσα στο 2023).

Ο κυβερνήτης κατήγγειλε τη «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» που αποτελεί «πρόκληση για το μεξικανικό κράτος στο σύνολό του».

Σε μια χώρα συνηθισμένη στην ακραία βία (κάπου 30.000 ανθρωποκτονίες το 2022), οι επιθέσεις με εκρηκτικά είναι συγκριτικά σπάνιο και πρόσφατο φαινόμενο.

Ο Αλφάρο επέρριψε την ευθύνη στο «οργανωμένο έγκλημα», χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ), που θεωρείται μια από τις δυο ισχυρότερες συμμορίες στη χώρα, μαζί με το καρτέλ Σιναλόα.

Αποψη του σημείου όπου σημειώθηκε η έκρηξη – REUTERS/Fernando Carranza

Ανάμεσα στα θύματα είναι τρεις αστυνομικοί, διευκρίνισε ο κυβερνήτης. Στην επίθεση σκοτώθηκαν επίσης δυο πολίτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας που επικαλέστηκε η εφημερίδα Milenio.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον επτά αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τόνισε ο κυβερνήτης διευκρινίζοντας πως στόχος ήταν «προσωπικό της εισαγγελίας της πολιτείας (Χαλίσκο) και της αστυνομίας του δήμου Τλαχομούλκο».

Στη συγκεκριμένη κοινότητα, κοντά στη Γουαδαλαχάρα, έχουν βρεθεί περίπου 200 πτώματα σε μυστικούς ομαδικούς τάφους. Πρόκειται για ανθρώπους που έπεσαν θύματα του πολέμου μεταξύ των καρτέλ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που έγιναν στόχος της επίθεσης, πήγαιναν σε τοποθεσία όπου θα μπορούσε να βρίσκεται ομαδικός τάφος, έπειτα από πληροφορία για δήθεν ανώνυμο τηλεφώνημα σε εκπρόσωπο συλλογικότητας πολιτών που αναζητούν εξαφανισμένους συγγενείς τους.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε όχημα που μετέφερε αστυνομικούς, κατά τις πληροφορίες του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Televisa.

Επρόκειτο για «παγίδα» εναντίον «των αστυνομικών μας», σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

«Δεν λάβαμε ποτέ αυτή την κλήση», είπε στον Τύπο η Ίντιρα Ναβάρο, συντονίστρια της οργάνωσης Madres Buscadoras («μητέρες ερευνήτριες») στη Χαλίσκο.

Στην πολιτεία καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός εξαφανίσεων σε όλο το Μεξικό, περίπου 15.000 από το 1962, επί συνόλου 111.203 σε όλη την επικράτεια, κατά τα επίσημα δεδομένα.

«Ναρκωτρομοκρατία»

Τον Ιούνιο, μέλος της Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκε και άλλα τραυματίστηκαν στην έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στην πολιτεία Γουαναχουάτο.

Την Κυριακή, στη γειτονική πολιτεία Μιτσοακάν, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σε επίθεση με εκρηκτικά που ερρίφθησαν από UAV στο χωριό Απατσινγκάν.

Σκοπός αυτού του είδους των ενεργειών του είδους μάλλον είναι να «εξασθενίσει η δύναμη κρούσης των αντίπαλων καρτέλ, καθώς και των δυνάμεων ασφαλείας, και να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός», είπε ο σύμβουλος για ζητήματα ασφαλείας Νταβίντ Σαουσέδο, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για «ναρκωτρομοκρατία».

Στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί κάπου 350.000 καταγεγραμμένες δολοφονίες και έχουν καταγγελθεί δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις, εγκλήματα τα οποία οι αρχές της χώρας αποδίδουν στην πλειονότητά τους στις συμμορίες, αφότου άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών, η αμφιλεγόμενη επιχείρηση για να παταχθούν τα καρτέλ με την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας τον Δεκέμβριο του 2006.

Το ΚΝΓΧ είχε κατηγορηθεί για την κατάρριψη ελικοπτέρου με εκτοξευτήρα ρουκετών το 2015 στην πολιτεία Χαλίσκο, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Ο επικεφαλής του ΚΝΓΧ, ο Νεμέσιο Οσεγκέρα, ή «Ελ Μέντσο», καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες προσφέρουν αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Ο μεξικανός πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έχει επικριθεί διότι δηλώνει πως επιδιώκει τη «συμφιλίωση» με τα μέλη των συμμοριών ενώ, στην άλλη πλευρά των συνόρων, αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν τα καρτέλ να χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

«Η ειρήνη είναι καρπός της δικαιοσύνης, όχι μέτρων εξαναγκασμού», επανέλαβε ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε συνοψίσει την πολιτική που ήθελε να εφαρμοστεί με τη φράση «abrazos, no balazos» («αγκαλιές, όχι τουφεκίδια»).