Πολίτες βλέπουν φωτογραφίες των αγννούμενων από την έκρηξη | REUTERS/Mohammed Salem
Επικαιρότητα

Μεξικό: Τους 91 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη στον αγωγό

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της τραγωδίας συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω, αρχίζουν να διατυπώνονται ερωτήματα για τη στάση της πετρελαϊκής εταιρείας
Protagon Team

Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης και της πυρκαγιάς σε τμήμα αγωγού μεταφοράς βενζίνης στο κεντρικό Μεξικό αυξήθηκε στους 91 νεκρούς τη Δευτέρα. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ιδάλγο προεξόφλησε μάλιστα  πως ο τελικός απολογισμός πρόκειται να ξεπεράσει τους 100 νεκρούς.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής Τλαουελίλπαν, στην Πολιτεία Ιδάλγο, είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή για να μαζέψουν το καύσιμο που διέρρεε από τμήμα αγωγού μεταφοράς καυσίμων.

Το δυστύχημα ακολούθησε τις μεγάλες ελλείψεις βενζίνης οι οποίες πλήττουν το κεντρικό Μεξικό, καθώς η κυβέρνηση υπό τον νέο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ άρχισε στα τέλη του Δεκεμβρίου εκστρατεία για την πάταξη της μάστιγας των κλοπών καυσίμων, στο πλαίσιο της οποίας διακόπηκε η λειτουργία αγωγών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων στον τόπο της τραγωδίας, ήταν κυρίως αυτές οι ελλείψεις που εξώθησαν πολλούς κατοίκους να πάνε να μαζέψουν το καύσιμο που διέρρεε από τον μοιραίο αγωγό, εκδοχή που τοπικοί αξιωματούχοι θεωρούν πιθανή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες Δευτέρα, κλέφτες καυσίμων φέρονται να τρύπησαν άλλον ένα αγωγό μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τλαουελίλπαν, στο χωριό Τεοκάλκο, αλλά το σημείο πολύ γρήγορα αποκλείστηκε από στρατιωτικούς.

Παράλληλα η δημόσια επιχείρηση Petroleos Mexicanos (Pemex) υπερασπίστηκε τις ενέργειές της κατά το επεισόδιο αυτό, ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα του είδους εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο εγείρονται ερωτήματα όσον αφορά το γιατί η Pemex καθυστέρησε τόσο να σταματήσει τη ροή στον αγωγό, καθώς γνώριζε ήδη ώρες πριν σημειωθεί η έκρηξη πως υπήρχε διαρροή.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μεξικού Αλεχάντρο Χερτς ανήγγειλε πως διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί εάν υπήρξε αμέλεια σε βαθμό κακουργήματος και ότι οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις εντός της εβδομάδας.