Στρατός και αστυνομία, σε γειτονιά της πολιτείας Χαλίσκο μετά από πυροβολισμούς από μέλη καρτέλ ναρκωτικών (φωτογραφία αρχείου) | EPA/Ulises Ruiz Basurto
Επικαιρότητα

Μεξικό: Πέντε ακόμα αποκεφαλισμένα πτώματα πέταξαν στο δρόμο τα καρτέλ

Δίχως τέλος η βία των συμμοριών ναρκωτικών στη χώρα, όπου χιλιάδες άνθρωποι δολοφονούνται με φρικτό τρόπο κάθε χρόνο. Το μακάβριο εύρημα εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Οχουέλος της πολιτείας Χαλίσκο
Protagon Team

Τα αποκεφαλισμένα πτώματα πέντε ανδρών βρέθηκαν σε δρόμο στο κεντρικό Μεξικό, σε περιοχή που ελέγχεται από το ισχυρό καρτέλ της Νέας Γενιάς του Χαλίσκο.

Η αστυνομία κλήθηκε σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Οχουέλος, στην πολιτεία Χαλίσκο, το πρωί της Κυριακής, όπου οδηγοί εντόπισαν πλαστικές σακούλες που περιείχαν τα λείψανα.

Οι ιατροδικαστές προσπαθούσαν να ταυτοποιήσουν τα θύματα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η βιαιότητα των δολοφονιών και η εναπόθεση των λειψάνων σε δημόσιο χώρο είναι χαρακτηριστικός τρόπος δράσης των καρτέλ ναρκωτικών.

Στρατιώτες της Εθνοφρουράς μετέβησαν επίσης στον τόπο του εγκλήματος και βρήκαν τα πτώματα τυλιγμένα σε μαύρες πλαστικές σακούλες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του εισαγγελέα της πολιτείας Χαλίσκο.

Η ηλικία κανενός από τα θύματα δεν μπορούσε να προσδιοριστεί προς το παρόν και είχε ξεκινήσει έρευνα, πρόσθεσε.

Στο Χαλίσκο φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.415 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στο Μεξικό, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο. Οι περισσότερες δολοφονίες σχετίζονται με τα καρτέλ ναρκωτικών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος μιας μεξικανικής πόλης, που μαστίζεται από τη βία των ναρκωτικών, δολοφονήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Αλεχάντρο Αρκος δολοφονήθηκε στο Τσιλπασίνγκο, μια πόλη περίπου 280.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική πολιτεία Γκερέρο. Το πτώμα του βρέθηκε αποκεφαλισμένο.

Η νέα πρόεδρος της χώρας, Κλαούντια Σέινμπαουμ, η οποία ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την ίδια τακτική κατά των ναρκωτικών με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είπε ότι το σχέδιο ασφαλείας της θα επικεντρωθεί στη συλλογή πληροφοριών για τα καρτέλ και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών της βίας -μια στρατηγική που αναφέρεται ως «αγκαλιές και όχι σφαίρες» από τον προκάτοχό της στην εξουσία, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Αλλά η αντιπολίτευση ζητά σκληρότερη δράση κατά των συμμοριών.

Από τότε που η κυβέρνηση άρχισε για πρώτη φορά να χρησιμοποιεί τον μεξικανικό στρατό εναντίον των καρτέλ το 2006, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.