Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε από τα καρτέλ ναρκωτικών να σταματήσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα των βαρόνων ναρκωτικών Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα και Χοακίν Γκουζμάν Λόπες | Reuters/Henry Romero/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μεξικό: Ο πρόεδρος ζητά από τα καρτέλ να σταματήσουν τον πόλεμο

Ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση Τύπου ότι «οι έμποροι ναρκωτικών γνωρίζουν ότι θα υποφέρουν εάν εντείνουν τους εσωτερικούς πολέμους», σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη βία μετά και την πρόσφατη σύλληψη δύο κορυφαίων μεξικανών βαρόνων ναρκωτικών
Protagon Team

Σε ένα πολύ ασυνήθιστο διάβημα προέβη ο πρόεδρος του Μεξικού: απηύθυνε δημόσια έκκληση στα καρτέλ ναρκωτικών να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους, μετά τη σύλληψη των κορυφαίων μεξικανών βαρόνων ναρκωτικών Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα και Χοακίν Γκουζμάν Λόπες, την περασμένη εβδομάδα.

Οπως αναφέρει ο Guardian, ο πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση Τύπου ότι «οι έμποροι ναρκωτικών γνωρίζουν ότι θα υποφέρουν εάν εντείνουν τους εσωτερικούς πολέμους που ήδη μαστίζουν το καρτέλ Σιναλόα».

«Οσοι εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες γνωρίζουν ότι δεν επιλύουν τίποτα με τις συγκρούσεις», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.

«Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις», είπε, παρά το γεγονός ότι ο στρατός ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα στείλει επιπλέον 200 επίλεκτους στρατιώτες από μια μονάδα αλεξιπτωτιστών στην πολιτεία Σιναλόα για παν ενδεχόμενο.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για αυξημένη βία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ομως το καρτέλ Σιναλόα σπαράσσεται εδώ και χρόνια από τις μάχες μεταξύ των οπαδών του Ζαμπάντα και εκείνων που ακολουθούν τους γιους του φυλακισμένου βαρόνου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, του πατέρα του Γκουζμάν Λόπες. Αλλοι γιοι του Γκουζμάν εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Η υπουργός Ασφαλείας Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες και ο μεξικανός πρόεδρος στην ενημέρωση του Τύπου σχετικά με τη σύλληψη των δύο κορυφαίων μεξικανών βαρόνων ναρκωτικών (REUTERS/Henry Romero)

Τόσο ο Ζαμπάντα όσο και ο γιος του Γκουζμάν είχαν ηγετικούς ρόλους στο καρτέλ Σιναλόα. Και οι δύο συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη όταν έφτασαν στο Τέξας με ιδιωτικό αεροπλάνο. Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει στο παρελθόν κάνει ξανά δημόσιες εκκλήσεις προς τις συμμορίες ναρκωτικών για ειρήνη.

Το 2021, ο Λόπες Ομπραδόρ επαίνεσε τη σε μεγάλο βαθμό ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών εκείνης της χρονιάς και έστειλε μήνυμα στα καρτέλ ναρκωτικών που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της βίας στη χώρα.

«Οι άνθρωποι που ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, σε γενικές γραμμές, υπήρξαν λίγες πράξεις βίας από αυτές τις ομάδες», δήλωσε τότε ο πρόεδρος. «Νομίζω ότι οι κρυφοί εγκληματίες ενήργησαν χειρότερα».

Η σύλληψη των Ζαμπάντα και Γκουζμάν Λόπεζ έφερε σε μεγάλη αμηχανία τον πρόεδρο. Μεξικανοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την επιχείρηση μέχρι να τελειώσουν όλα.

Ο Ζαμπάντα διέφευγε από τις αρχές για δεκαετίες και δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στη φυλακή μέχρι που ένα αεροπλάνο που μετέφερε αυτόν και τον Γκουζμάν Λοπεζ προσγειώθηκε, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, σε ένα αεροδρόμιο στη Σάντα Τερέζα του Νέου Μεξικού, κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας. Και οι δύο άνδρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες για ναρκωτικά στις ΗΠΑ, συνελήφθησαν και παραμένουν στη φυλακή.

Ο δικηγόρος του Ζαμπάντα αντέδρασε την Κυριακή στους ισχυρισμούς ότι ο πελάτης του εξαπατήθηκε για να πάει στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «απήχθη με τη βία» από τον Γκουζμάν Λόπες. Αν αυτό ισχύει, θα μπορούσε να υποδαυλίσει τις κατηγορίες για προδοσία και πρόσθετες μάχες μεταξύ των παρατάξεων.

Ο Λόπες Ομπραντόρ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αμερικανικές αρχές διαπραγματεύονταν με τον Γκουζμάν Λόπες για να παραδοθεί εδώ και αρκετό καιρό, ενδεχομένως για μήνες ή χρόνια, προτού ο βαρόνος των ναρκωτικών προφανώς αποφασίσει να το πράξει.

Ωστόσο, ο μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό πώς ο Ζαμπάντα κατέληξε στην πτήση και ότι οι μεξικανικοί εισαγγελείς ερευνούν για να διαπιστώσουν αν απήχθη.

Ο Φρανκ Πέρες, ο δικηγόρος του Ζαμπάντα, δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν κατέληξε στο αεροδρόμιο του Νέου Μεξικού με δική του θέληση.

«Ο πελάτης μου ούτε παραδόθηκε ούτε διαπραγματεύτηκε οποιουσδήποτε όρους με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε ο Πέρες σε δήλωσή του. «Ο Χοακίν Γκουζμάν Λόπες απήγαγε με τη βία τον πελάτη μου. Του έστησαν ενέδρα, τον έριξαν στο έδαφος και του πέρασαν χειροπέδες έξι άνδρες με στρατιωτικές στολές και ο Χοακίν. Τα πόδια του ήταν δεμένα και μια μαύρη σακούλα τοποθετήθηκε στο κεφάλι του». Ο Πέρες συνέχισε λέγοντας ότι έριξαν τον 76χρονο Ζαμπάντα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο και τον έδεσε στο κάθισμα ο Γκουζμάν Λόπες.