Περισσότερα δάνεια που θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, η οποία τρέχει με υπερδιπλάσια ταχύτητα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, θα χορηγήσουν το 2024 οι ελληνικές τράπεζες.
Η ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης που συνδέεται άμεσα με τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και τους ευρωπαϊκούς πόρους, που έως το 2027 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ, είναι το μείγμα που φέρνει την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε καλύτερη θέση, μέσα στο γενικότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο και στο οποίο το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις θετικές εξελίξεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Κλειδί το Ταμείο Ανάκαμψης
Οπως είπε ο κ. Μεγάλου, η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τη σημαντική ροή κεφαλαίων της ΕΕ από διάφορα προγράμματα, όπως το RRF, το RePowerEU, το EΣΠΑ, με το σύνολο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων τα οποία θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα έως το 2027. Το σύνολο των πόρων αυτών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ.
«Ως χώρα –τόνισε– έχουμε πετύχει τη μέγιστη κατανομή κεφαλαίων από το RRF και μετά την πρόσφατη έγκριση του τροποποιημένου Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα συνολικά κεφάλαιά του για την Ελλάδα ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ συνολικά».
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το RRF αναμένεται να ενισχύσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, ενώ οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%. Λόγω των μεταρρυθμίσεων και της υψηλότερης παραγωγικότητας, το ΑΕΠ και η απασχόληση παρουσιάζουν μόνιμα οφέλη μακροπρόθεσμα, τόνισε. Η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων RRF στη ζώνη του ευρώ μέχρι στιγμής, έχοντας λάβει 12,8 δισ. ευρώ, 60% σε επιχορηγήσεις και 40% σε δάνεια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι 4% και 3% των αντίστοιχων ποσών που εκταμιεύονται στην Ιταλία και την Ισπανία.
Οπως υπογράμμισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα πολύ ενεργές στη χρηματοδότηση μέσω RRF. «Στην Τράπεζα Πειραιώς», είπε, «έχουμε ήδη συνάψει 71 δάνεια συνδεδεμένα με το RRF, με περίπου 4 δισ. ευρώ προϋπολογισμένα έργα, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι δική μας χρηματοδότηση. Η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε έργα φωτοβολταϊκών/πράσινων έργων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και έργα ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών ενώ από τις 71 συμβάσεις, οι 46 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, κατανεμημένες σε διάφορους τομείς, όπως Τουρισμός, Μεταποίηση, IT – Software, Logistics».
Περισσότερα δάνεια το 2024
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, οι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης τον επόμενο χρόνο είναι:
· Η ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο ρυθμό της ΕΕ το 2023, και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά περίπου 3% το 2024 και τις επόμενες χρονιές λόγω των ισχυρής ροής ξένων επενδύσεων, της εσωτερικής ζήτησης και των εσόδων από τον τουρισμό.
· Οι χαμηλότερες αποπληρωμές από τους εταιρικούς πελάτες, καθώς αναμένεται μείωση των επιτοκίων στο προσεχές διάστημα και παράλληλα, αύξηση των εταιρικών κερδών.
· Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), για τις οποίες η ζήτηση παραμένει υψηλή ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός υπογεγραμμένων συμβάσεων σε αναμονή για εκταμίευση.
· Η επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης. Οπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, «οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουν την πορεία της χώρας στην ενεργειακή μετάβαση σε μια ισχυρή επιχειρηματική ευκαιρία» και προσέθεσε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο ηγέτης στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών στην προσπάθεια τους για επίτευξη των στόχων τους για ενεργειακή απόδοση». Ανέφερε δε ως παράδειγμα τα δάνεια για ανακαινίσεις ακινήτων για να βελτιωθεί η ενεργειακή τους κλάση.
· Η ισχυρή δυναμική στην αγορά ακινήτων καθώς διατηρείται η ανοδική πορεία των τιμών κατά 14% στο εννεάμηνο φέτος, ύστερα από ετήσια αύξηση 12% στο 2022 σε συνδυασμό με τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επιδότησης κατοικίας για νέους «Το Σπίτι μου»
Η εικόνα του 2023
Εφέτος και σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων (κατά τη διάρκεια των πρώτων 9 μηνών του έτους), οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες διέθεσαν περίπου 25 δισ. ευρώ για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ, αφήνοντας στην αγορά μόνο μια μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση. Λόγω των υψηλών επιτοκίων καταγράφεται επίσης μείωση στη ζήτηση στεγαστικών.
Η αποχώρηση του ΤΧΣ
Οπως μεταδόθηκε από το Λονδίνο, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε σε ό,τι αφορά το story αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και για την Εθνική Τράπεζα, ενώ η διανομή μερίσματος αποτέλεσε ένα από τα ξεχωριστά κεφάλαια στο roadshow. Το strory της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυτό στο οποίο στάθηκαν οι επενδυτές, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα πουληθεί κατευθείαν ολόκληρο το 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα ή το ποσοστό αυτό θα σπάσει σε μικρότερα. Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων τραπεζών για τον ελληνικό πιστωτικό τομέα δημιούργησε ένα νέο story για τον κλάδο, το οποίο προς το παρόν ενσωμάτωσε η Alpha Bank. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση έδωσε μεγάλη ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, που περιμένει και τη λοιπή αποκρατικοποίηση της τράπεζας εντός του 2024.