Κλιμάκιο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου, βρέθηκε στα Ιωάννινα, όπου σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία Natech, η Πειραιώς έχει δημιουργήσει την ψηφιακή της τράπεζα Snappi.
Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν πελάτες της Τράπεζας από την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μεγάλου ανέδειξε την οικονομική και επιχειρηματική δυναμική που έχει η Ηπειρος, ενώ ειδική αναφορά έκανε στον ψηφιακό και καινοτομικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Οπως τόνισε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Πειραιώς επέλεξε τα Ιωάννινα για να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία Natech, την ψηφιακή της τράπεζα Snappi, με στόχο την προσφορά σύγχρονων τραπεζικών υπηρεσιών και την προσέλκυση νεότερων ηλικιών που αποφεύγουν το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Μεγάλου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων με δυναμικό τρόπο.
Οπως επεσήμανε το 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, που ήταν η υψηλότερη στην ελληνική αγορά και πως ο λόγος δανείων προς καταθέσεις είναι 60% και στόχος είναι να φτάσει στο 80%.
Την εκδήλωση προλόγισε ο επικεφαλής της Εταιρικής και Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Πειραιώς Θεόδωρος Τζούρος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως η Τράπεζα είναι στο προσκήνιο της χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις στο επιχειρηματικό τομέα να ανέρχονται το 2023 σε 9,5 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Τζούρος σημείωσε ότι η Πειραιώς έχει υπογράψει συνολικά συμφωνίες 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια σε 440 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 220 είναι μικρομεσαίες.
Ειδικότερα για την περιφέρεια της Ηπείρου, ο κ. Τζούρος ανέφερε ότι η Πειραιώς έχει υπόλοιπα δανείων στις επιχειρήσεις της περιοχής ύψους 500 εκατ. ευρώ, κυρίως στους τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και της φιλοξενίας.
Την εκτίμηση για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το καλοκαίρι, ώστε το 2025 να ισορροπήσουν στην περιοχή του 2,5% και χαμηλότερα εξέφρασε από το βήμα της εκδήλωσης της Πειραιώς στα Ιωάννινα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Ηλίας Λεκκός.
Οπως ανέφερε σε παρουσίαση για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τη δεκαετία 2023-2032 η χώρα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις 370 δισ. ευρώ, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, είχε συμβεί και στο παρελθόν κατά τη δεκαετία πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε επίσης ως εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο την άνοδο των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, η οποία σήμερα διαμορφώνονται στο 50% του ΑΕΠ έναντι μόλις 15% του ΑΕΠ πριν λίγα χρόνια.
Στις επενδυτικές στρατηγικές και τις προοπτικές τόσο της εγχώριας όσο και των διεθνών αγορών αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του για τις επενδυτικές στρατηγικές ο Μάνος Δροσατάκης, CEO της IOLCUS Investments, μέλους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Χαρακτήρισε δε ελκυστικές τις αποτιμήσεις των μετοχών του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς παρά την υπερ-απόδοση το 2023 υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ως προς την εκτίμηση αυτή σημείωσε πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 1,5%-2% το 2024, που αν και δεν είναι εντυπωσιακό ποσοστό είναι πολλαπλάσιο της Ευρωζώνης, όπως και το ότι εισερχόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Επίσης σημείωσε ότι προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη την επόμενη διετία, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο ικανοποιεί συνεχώς όλο και περισσότερα κριτήρια ένταξής του στις ώριμες αγορές.